Τσαντρασεχάρ Σουμπραμανιάν (1910-1995)
Ο αστροφυσικός της θεωρίας των λευκών νάνων

Άρθρο, Μάιος 2002

Subramanyan Chandrasekhar O Subramanyan Chandrasekhar (Chandra στα Σανσκριτικά σημαίνει φεγγάρι-φωτεινό) ήταν ένας αστρονόμος Ινδικής καταγωγής, που μαζί με τον Αμερικανό Φυσικό Φάουλερ (William Fowler) τιμήθηκε με το βραβείο Νobel για τη διατύπωση μιας σπουδαίας θεωρίας, της εξέλιξης των άστρων και την μαθηματική έρευνα των μαύρων οπών.

Γεννημένος στην Λαχώρη (που τότε ήταν ένα μέρος της Βρετανικής Ινδίας) στις 19 Οκτωβρίου του 1910, πρώτος γιός μιας οικογένειας τεσσάρων γιων και έξι κορών, ενώ ήταν ανιψιός του διάσημου φυσικού Ράμαν (που πήρε βραβείο Νόμπελ κι αυτός το 1930). Η μητέρα του μια γυναίκα υψηλής διανοητικής κατάστασης αφιερώθηκε στην μόρφωση του, ενώ είχε έντονες φιλοδοξίες γι' αυτόν. Η αρχική εκπαίδευσή του, μέχρι την ηλικία των δώδεκα, έγινε  μέσα στο σπίτι του από τους γονείς του μαζί με ιδιωτικούς δασκάλους.

Από το 1925-1930 πήγε στο Presidency College ενώ πήρε το πτυχίο του φυσικού το 1930. Τον Ιούλιο εκείνου του έτους, έλαβε από την κυβέρνηση μια υποτροφία για το Καίμπριτζ, της Αγγλίας. Λέγεται ότι στο πλοίο που τον μετέφερε στην Αγγλία έκανε υπολογισμούς για την μετέπειτα θεωρία του για την δημιουργία των λευκών νάνων. Στο Καίμπριτζ, έγινε ερευνητικός σπουδαστής υπό την επίβλεψη του Fowler και κατόπιν συμβουλής του Dirac, πήγε στο Ινστιτούτο της Θεωρητικής Φυσικής στην Κοπεγχάγη.

Μετά το διδακτορικό του στο Καίμπριτζ το καλοκαίρι του 1933 συνδέθηκε με τον διάσημο Eddington με μεγάλη φιλία.

Αργότερα, σε μια σύντομη επίσκεψη που είχε στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ (στο Καίμπριτζ της Μασαχουσέτης) το 1936, του προσφέρθηκε μια θέση ως ερευνητικού συνεργάτη  στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου. Από τότε, το 1937, παρέμεινε εκεί μέχρι που αποχώρησε από την ενεργή δράση.

Το έργο του

Υπάρχουν επτά γόνιμες πνευματικές περίοδοι στη ζωή του, κατά τις οποίες ασχολήθηκε κυρίως με την αστροφυσική και αστρονομία.

1. Αστρική δομή, συμπεριλαμβανομένης και της θεωρίας των λευκών νάνων (1929-1939).

2. Αστρική δυναμική, συμπεριλαμβανομένης της θεωρίας της κίνησης BROWN (1938-1943)

3. Η θεωρία της της ακτινοβολίας μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένης της θεωρίας των αστρικών ατμοσφαιρών και της κβαντικής θεωρίας του αρνητικού ιόντος του υδρογόνου και της θεωρίας των πλανητικών ατμοσφαιρών, συμπεριλαμβανομένης της θεωρίας του φωτισμού και της πόλωσης του ηλιοφώτιστου ουρανού (1943-1950)

4. Υδροδυναμική και υδρομαγνητική ευστάθεια, συμπεριλαμβανομένης της θεωρίας της μεταφοράς Rayleigh-Bernard (1952-1961)

5. Η ισορροπία και η σταθερότητα των ελλειψοειδών αριθμών της ισορροπίας, εν μέρει σε συνεργασία με το Norman Ρ. Lebovitz (1961-1968)

6. Η γενική θεωρία της σχετικότητας και της σχετιστικής αστροφυσικής (1962-1971) και

7. Η μαθηματική θεωρία των μαύρων οπών (1974- 1983).

Μελέτησε επίσης τα προβλήματα ευστάθειας που αντιμετωπίζουν οι αστέρες, ένα εκ των οποίων συνδέεται με την εκπομπή βαρυτικών κυμάτων.

Για το έργο του, κυρίως για τη μελέτη των φυσικών διαδικασιών για την εξέλιξη των άστρων και των λευκών νάνων, πήρε το βραβείο Νόμπελ της Φυσικής μαζί με τον Fowler, το 1983.

Επίσης έχει δοθεί το όνομα του σε ένα διαστημικό τηλεσκόπιο ακτίνων Χ . Είναι το τηλεσκόπιο Chandra που εκτοξεύθηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 1999.

Ο Chandrasekhar πέθανε το 1995 στο Σικάγο των ΗΠΑ.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Αφιέρωμα στον άνθρωπο της θεωρίας των λευκών νάνων και των μαύρων οπών - 10 χρόνια από τον θάνατο του Subrahmanyan Chandra
Το βραβείο Νόμπελ φυσικής του 1983 στους Chandrasekhar και Fowler
Η θεωρία των λευκών νάνων
Ερευνώντας το διαστημικό περιβάλλον με το τηλεσκόπιο Chandra.
HomeHome