Φαίδων Αβούρης: ένας συμπατριώτης μας, από τους πρωτοπόρους της νανοτεχνολογίας

Από σελίδα της IBM 26 Αυγούστου 2001

Ο Φαίδων Αβούρης είναι ο τρέχων διευθυντής της IBM για την Επιστήμη και Τεχνολογία στην Νανοκλίμακα. Αυτός έλαβε το πτυχίο του στην Χημεία στο Αριστετέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης το 1969 και το διδακτορικό του στην Φυσικοχημεία από το Πανεπιστήμιο του Michigan το 1974. Αφού δούλεψε στο UCLA και στα εργαστήρια AT&T Bell, αυτός καθοδηγεί το ανωτέρω τμήμα Ερευνών της IBM από το 1978.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, η έρευνα του Αβούρη έχει καλύψει μια ευρεία ποικιλία θεμάτων που κυμαίνονται από τις μελέτες των λέιζερ γρήγορων φαινομένων, που άπτονται φαινόμενα της φυσικής και της χημείας, της των μικροσκοπίων ανίχνευσης σήραγγος, της φασματοσκοπίας και της νανο-ηλεκτρονικής Η τρέχουσα έρευνά του στρέφεται κυρίως στις πειραματικές και θεωρητικές μελέτες των ηλεκτρικών μηχανισμών μεταφορών στα μόρια, τις ηλεκτρονικές ιδιότητες νανοσωλήνων από άνθρακα και άλλες νανοδομές. Η περαιτέρω εργασία του περιλαμβάνει σχέδια, για την επεξεργασία και τη μελέτη των μοντέλων μοριακών και ηλεκτρονικών συσκευών νανοσωλήνων από άνθρακα, και την ανάπτυξη των σχεδίων για το χειρισμό, την τροποποίηση, και τη μελέτη των υλικών στις ατομικές και νανομετρικές κλίμακες.

Ο Αβούρης έχει δημοσιεύσει περίπου 250 εργασίες στις παραπάνω περιοχές, και δημοσίευσε δύο βιβλία.  Είναι συνεργάτης της Αμερικανικής Physical Society, της Αμερικανικής Vacuum Society, American Association for the Advancement of Science,  της New York Academy of Sciences, και του World Technology Network. Έλαβε το Medard W. Welch Award (βραβείο του ιδρύματος), της αμερικανικής Vacuum Society, του βραβείου Feynman για τη μοριακή νανοτεχνολογία από το ίδρυμα Foresight Institute, διάφορων βραβείων "σημαντικού τεχνικού επιτεύγματος" εταιριών της ΙΒΜ, και του διακεκριμένου βραβείου αποφοίτων κολλεγίου από το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν. Εξυπηρετεί ή έχει εξυπηρετήσει σαν σύμβουλος το περιοδικό  Chemical Physics Letters, το περιοδικό της Physical Chemistry, Nano Letters, Surface Review and Letters, και το διεθνές Journal of Nanotechnology. Είναι επίσης συνεκδότης της Springer series on Nanoscience.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Οι ερευνητές της ΙΒΜ δημιουργούν το πρώτο κύκλωμα με ένα μόνο μόριο
Νέα τεχνολογία τρανζίστορ βασισμένη σε νανοσωλήνες άνθρακα
Πέτυχε η οργάνωση σε ίνες μεγάλου μήκους νανοσωλήνων από άνθρακα
Home