Μια μικρή διαταραχή στην ακριβή ισορροπία του ηλιακού μας συστήματος θα μπορούσε να φέρει σε σύγκρουση τη Γη με τον Ερμή ή τον Άρη και την Αφροδίτη, προβλέπουν ορισμένοι επιστήμονες
Όμως, συμπληρώνουν καθησυχαστικά, ένα τέτοιο εφιαλτικό κοσμικό σενάριο είναι απίθανο να συμβεί για τα επόμενα δισεκατομμύρια χρόνια.
Οι τροχιές των πλανητών δεν είναι απόλυτα σταθερές, λόγω της βαρυτικής αλληλεπίδρασης μεταξύ τους. Με την πάροδο του χρόνου, το σύστημα μπορεί να γίνει ολοένα και πιο άναρχο – σαν μια ρόδα που φεύγει από το αυτοκίνητο την ώρα που τρέχει.
Κατά παρόμοιο τρόπο, οι πλανήτες μπορεί να χάσουν τον δρόμο τους και να εκσφενδονιστούν στο διάστημα, ή να πέσουν πάνω στο μητρικό τους αστέρι, ή να κτυπήσουν ο ένας με τον άλλο.
Δύο Γάλλοι επιστήμονες έχουν πλέον υπολογίσει τις πιθανότητες του ηλιακού μας συστήματος να διαλύσει για το υπόλοιπο της ζωής του Ήλιου μας, δηλαδή για τα επόμενα πέντε περίπου δισεκατομμύρια χρόνια. Διαπίστωσαν λοιπόν ότι ενώ οι αέριοι γίγαντες πλανήτες – Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας – είναι αρκετά σταθεροί, οι μικρότεροι βραχώδεις πλανήτες – συμπεριλαμβανομένης και της Γης – είναι σε πολύ λιγότερο στέρεη βάση.
Αριστερά μια προσομοίωση: Ο Ερμής (λευκό χρώμα) φεύγει από την τροχιά του και βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με την Αφροδίτη (πράσινο). Η τροχιά της Γης σημειώνεται με μπλε χρώμα, ενώ του Άρη με κόκκινο. .
Οι προσομοιώσεις για 2.501 σενάρια αποκάλυψαν γύρω στα 25 σενάρια, ή το 1%, που οδηγούν σε μια διακοπή της τροχιά του Ερμή και δυνητικές διαπλανητικές συγκρούσεις. Σε μία μάλιστα περίπτωση, όλοι γήινοι πλανήτες είχαν αποσταθεροποιηθεί, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα ο Ερμής, ο Άρης ή η Αφροδίτη να κτυπήσουν τη Γη. Ένα άλλο σενάριο έδειξε τον Άρη και τη Γη να πλησιάζουν μόλις 794 χιλιόμετρα μεταξύ τους.
Δεξιά: Η Γη (μπλε) σε πορεία σύγκρουσης με την Αφροδίτη (πράσινο χρώμα)
“Μια τέτοια στενή προσέγγιση θα ήταν καταστροφικό για τη ζωή στη Γη, με μια πιθανή παλιρροιακή διαταραχή του Άρη και μετέπειτα πολλαπλές συγκρούσεις με τη Γη,” έγραψαν οι Jacques Laskar και Mickael Gastineau, από το Αστεροσκοπείο του Παρισιού, στο περιοδικό Nature.
Ελαφρές ρυθμίσεις στον Άρη για μια τροχιά που μόλις θα απέφευγε τη σύγκρουση δίνει πέντε αποτελέσματα με τον Άρη να ξεφεύγει από το ηλιακό σύστημα, ενώ άλλα 196 περιλαμβάνουν μοιραίες συγκρούσεις. Σε 48 από αυτές, η Γη καταλήγει να συντρίβεται πάνω στον Άρη ή την Αφροδίτη.
Σε ένα συνοδευτικό άρθρο ο Gregory Laughlin, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στη Σάντα Κρουζ, γράφει ότι υπάρχουν επιπτώσεις και για πλανήτες γύρω από αστέρια, εκτός από τον Ήλιο μας.
“Με 99% βεβαιότητα, μπορούμε να επικαλεστούμε το ρολόι με τον ουράνια ρυθμό – αλλά με το υπόλοιπο 1% να είναι ένα κοσμικό θρίλερ για τον κίνδυνο που μας περιμένει. Αυτό που τώρα απομένει είναι να κατανοήσουμε τι γράφει ακριβώς το χέρι του δυναμικού χάους, που τόσο ελαφρά αγγίζει το ηλιακό μας σύστημα μέχρι τώρα, για το μέλλον μας.
Πηγή: The Press Association
Leave a Comment