Όλοι έχουμε μάθει ότι τα πρώτα ζώα εξελίχτηκαν στις αρχαίες θάλασσες. Ομως τώρα μια επιστημονική έρευνα προσκομίζει νέα ενδείξεις υπέρ της «αιρετικής» θεωρίας ότι οι πιο μακρινοί πρόγονοι του ανθρώπου προήλθαν από τις λίμνες και όχι από τους ωκεανούς, όπως υποστηρίζει η κυρίαρχη εδώ και δεκαετίες εξελικτική αντίληψη.
Το νέο στοιχείο είναι απολιθώματα ζώων που βρέθηκαν σε ιζήματα μιας αρχαίας λίμνης στην Κίνα. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι πολύπλοκες μορφές της ζωής εμφανίστηκαν πριν περίπου 500 εκατ. χρόνια, αφού είχαν προηγηθεί περίπου 3 δισεκατομμύρια χρόνια, στη διάρκεια των οποίων στον πλανήτη μας δεν είχε υπήρχαν παρά απλοί μονοκύτταροι οργανισμοί, όπως τα βακτήρια.
Μέχρι σήμερα οι περισσότεροι επιστήμονες πιστεύουν ότι η εξέλιξη των ζώων έγινε στους ωκεανούς και ότι, στη συνέχεια, σταδιακά τα ζώα προσαρμόστηκαν στο περιβάλλον της ξηράς. Όμως η ανακάλυψη στη νότια Κίνα απολιθωμάτων ζώων, που θεωρούνται τα αρχαιότερα που έχουν ποτέ βρεθεί, ίσως ανατρέψει αυτή την καθιερωμένη εικόνα.
Στην περιοχή της κοιλάδας του ποταμού Γιανγκ-τσέ έχουν βρεθεί βράχοι, η γεωλογική ανάλυση των οποίων έδειξε ότι προέρχονται από αρχαίες λίμνες και όχι από θάλασσες. Αυτά τα γεωλογικά στρώματα περιέχουν απολιθώματα πολυκύτταρων εμβρύων ζώων ηλικίας 600 εκατ. ετών, δηλαδή κατά πολύ παλαιότερων από τότε που οι επιστήμονες τοποθετούν την εμφάνιση των πρώτων ζώων (προερχόμενων από τη θάλασσα), πριν 500 εκατ. χρόνια.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης γεωλόγο Μάρτιν Κένεντι του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, το νέο εύρημα «αυξάνει τη συναρπαστική πιθανότητα η εξέλιξη των ζώων τελικά να ξεκίνησε από τις λίμνες, καθώς η πρώτη ένδειξη ζώων σχετίζεται με αυτές». Δεν απέκλεισε πάντως την πιθανότητα ανάλογης αρχαιότητας οργανισμοί να ζούσαν σε θάλασσες, αλλά απλώς να μην έχουν βρεθεί ακόμα απολιθώματά τους. Όπως είπε, οι λίμνες είναι λιγότερο σταθερά και πιο βραχύβια φυσικά περιβάλλοντα σε σχέση με τις θάλασσες, συνεπώς αποτελεί έκπληξη ότι οι αρχαιότερες μέχρι σήμερα ενδείξεις ζώων σχετίζονται με λίμνες.
Αν όντως τα ζώα πρωτοεμφανίστηκαν στις λίμνες, ένα στοιχείο του λιμναίου περιβάλλοντος, ιδιαίτερα σημαντικό από εξελικτική σκοπιά, θα πρέπει να ήταν ότι τις πιο ρηχές –σε σχέση με τις βαθύτερες θάλασσες- είναι ευκολότερο να τις διαπερνά ο αέρας.
«Η πιο δημοφιλής εξήγηση για την εξέλιξη των ζώων έχει να κάνει με την αύξηση του οξυγόνου στην ατμόσφαιρα της Γης εκείνη την εποχή. Είναι πιθανό οι λίμνες να ήσαν οι πρώτες που επωφελήθηκαν από αυτή την αύξηση του οξυγόνου», δήλωσε ο Κένεντι.
Πηγή: Ελευθεροτυπία
Leave a Comment