Πέντε μήνες μετά την έναρξη του προγράμματος αναζήτησης πλανητών παρόμοιων με τη Γη, το διαστημικό τηλεσκόπιο Κέπλερ έστειλε εικόνες υψηλής ακρίβειας ενός πλανήτη 1.000 έτη φωτός μακριά.
Παρά το ότι το τηλεσκόπιο βρίσκεται ακόμη στη φάση προσαρμογής και ρύθμισής του, έστειλε εντυπωσιακές εικόνες ενός πλανήτη με το, απόλυτα επιστημονικό όνομα, HAT-P-7-B. Οι εικόνες δείχνουν ότι αυτός ο πλανήτης που μοιάζει με «θερμό Δία», βρίσκεται σε απόσταση 1.000 ετών φωτός, ενώ είναι η πρώτη φορά που κάποιος βλέπει να εκπέμπεται φως από τον πλανήτη, όπως εξήγησε ο Γουίλιαμ Μπορούκι, επικεφαλής ερευνητής της αποστολής του Κέπλερ.
Παράλληλα, ακόμη ένα γεγονός που προσθέτει στον ενθουσιασμό των επιστημόνων είναι ότι το διαστημικό τηλεσκόπιο έστειλε εικόνες υψηλής ποιότητας και ακρίβειας, χωρίς να λειτουργεί ακόμη στο 100% των δυνατοτήτων του. «Το Κέπλερ έχει την ικανότητα να εντοπίσει το πέρασμα ενός πλανήτη των διαστάσεων της Γης μπροστά από έναν ήλιο σαν το δικό μας, από τη μεταβολή στη φωτεινότητα του τελευταίου», επεσήμανε ο αστροφυσικός του Ινστιτούτου Κάρνεγκι, Άλαν Μπος.
«Η αποστολή του Κέπλερ δεν είναι μόνο ο εντοπισμός εξωπλανητών, αλλά και να μετρήσει τους πλανήτες με τα χαρακτηριστικά της Γης περιστρέφονται γύρω από άστρα παρόμοια με τον δικό μας ήλιο, στο γαλαξία μας». Τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν από το Κέπλερ μέσα σε δέκα ημέρες, ενώ το τηλεσκόπιο πρόκειται να περάσει τα επόμενα χρόνια εστιάζοντας σε περίπου 100.000 άστρα στους αστερισμούς του Κύκνου και της Λύρας, στο γαλαξία μας.
Ο εξωπλανήτης, με θερμοκρασία άνω των 2.300 βαθμών Κελσίου, είχε πάντως ήδη ανακαλυφθεί και από επίγεια τηλεσκόπια, παρόλα αυτά η εκ νέου ανακάλυψή του αποτελεί την επιβεβαίωση ότι το «Κέπλερ» δουλεύει μια χαρά.
Το «Κέπλερ», που κόστισε γύρω στα 600 εκατ. δολ., θα εστιάσει την έρευνά του για εξωπλανήτες σε 4,5 εκατ. άστρα (εκ των οποίων περίπου 100.000 είναι κατ’ εξοχήν υποψήφια για εξωπλανήτες σε τροχιά γύρω τους) που βρίσκονται στην περιοχή ανάμεσα στους αστερισμούς «Κύκνος» και «Λύρα» του γαλαξία μας.
Το τηλεσκόπιο είναι εφοδιασμένο με την μεγαλύτερη κάμερα που έχει ποτέ σταλεί στο διάστημα, έχοντας μια διάταξη CCDs της τάξης των 95 megapixel, που του επιτρέπει να βλέπει πράγματα που δεν μπορούν να δουν τα επίγεια τηλεσκόπια, ούτε το «Χαμπλ».
Οι επιστήμονες της NASA εκτιμούν ότι μέχρι το 2012 θα έχουν διαμορφώσει μια εικόνα για το αν υπάρχουν πολλοί πλανήτες σαν τη Γη στο γαλαξία μας ή τελικά είμαστε μόνοι μας.
Πηγή: Καθημερινή
Leave a Comment