Το ανανεωμένο διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble είναι έτοιμο να αποκαλύψει νέους κόσμους σε ακόμα βαθύτερες θέσεις στο διάστημα, αλλά και να χαρτογραφήσει την αόρατη ραχοκοκαλιά του σύμπαντος, την σκοτεινή ενέργεια.
Τα πρώτα στιγμιότυπα από το ανακαινισμένο Hubble που μετρά ήδη 19 χρόνια παρατηρήσεων. Στην κορυφή της λίστας των συναρπαστικών νέων εικόνων είναι πολύχρωμες εικόνες πολύ απομακρυσμένων γαλαξιών, ένα πυκνό σμήνος αστέρων, ένας μυστηριώδης "πυλώνας της δημιουργίας," και το νεφέλωμα "πεταλούδα".
Οι εικόνες παρουσιάστηκαν στο Αρχηγείο της NASA στην Ουάσιγκτον στις 9 Σεπτεμβρίου 2009.
Η εικόνα αυτή σαν πεταλούδα προέκυψε από ένα αστρικό θάνατο στο Πλανητικό Νεφέλωμα NGC 6302
Με την απελευθέρωση αυτών των εικόνων, οι αστρονόμοι έχουν δηλώσει πως το Hubble είναι πια ένα πλήρως ανανεωμένο παρατηρητήριο.
Με τη νέα κάμερα του το Hubble μπορεί να δει γαλαξίες, σμήνη αστέρων, καθώς και άλλα αντικείμενα σε μια ευρεία περιοχή του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, από την υπεριώδη έως το εγγύς υπέρυθρο φως. Ένας νέος φασματογράφος λαμβάνει τμήματα του σύμπαντος σε μια έκταση εκατομμυρίων ετών φωτός με σκοπό να χαρτογραφήσει τη νηματώδη δομή του σύμπαντος και να ιχνηλατήσει την κατανομή των στοιχείων που έχουν θεμελιώδη σημασία για τη ζωή.
Τα νέα όργανα του τηλεσκόπιου, επίσης, είναι πιο ευαίσθητα στο φως και μπορούν να παρατηρήσουν με τρόπους που να είναι σημαντικά πιο αποτελεσματικοί και έτσι θα απαιτείται λιγότερος χρόνος παρατηρώντας από ό,τι στις προηγούμενες γενιές οργάνων του Hubble.
Οι αστροναύτες της NASA εγκατέστησαν τα νέα όργανα κατά τη διάρκεια της αποστολής του διαστημικού λεωφορείου το Μάιο 2009. Εκτός από την προσθήκη οργάνων, οι αστροναύτες ολοκλήρωσαν επίσης ένα συγκλονιστικό κατάλογο ορισμένων μικροεργασιών όπως επισκευές σε δύο άλλα επιστημονικών οργάνων.
Τώρα που το Hubble έχει ανοίξει εκ νέου τα ‘μάτια’ του για επιχειρήσεις, θα κάνει μια σειρά από παρατηρήσεις. Κοιτάζοντας πιο κοντά στη Γη θα κάνει μια απογραφή του πληθυσμού της ζώνης Kuiper, αντικείμενα που κατοικούν στο περιθώριο του ηλιακού μας συστήματος, θα δει τη γέννησης πλανητών γύρω από άλλα άστρα, και θα δει σχολαστικά τη σύνθεση και τη δομή της ατμόσφαιρας από άλλους κόσμους.
Κοιτάζοντας προσεκτικά πολύ πιο μακριά στο διάστημα, οι αστρονόμοι έχουν φιλόδοξα σχέδια να κάνει το Hubble το πιο βαθύ πορτρέτο του σύμπαντος που έγινε ποτέ στο εγγύς υπέρυθρο φως. Η εικόνα που θα προκύψει μπορεί να αποκαλύψει γαλαξίες βρέφη που υπήρχαν όταν το σύμπαν ήταν μικρότερο των 500 εκατομμυρίων ετών.
Το Hubble, επίσης, είναι τώρα πολύ πιο καλά εξοπλισμένο με όργανα για να ανιχνεύσει τη συμπεριφορά της σκοτεινής ενέργειας, μια μυστηριώδης και πολύ λίγο γνωστή απωθητική δύναμη που ωθεί το σύμπαν με όλο και ταχύτερους ρυθμούς.
Στην 1η φωτογραφία εικονίζεται μια περιοχή του γιγαντιαίου αστρικού σμήνους Ωμέγα του Κενταύρου, το οποίο αποτελείται από δέκα εκατομμύρια άστρα και θεωρείται από τις πιο «όμορφες» κοσμικές δομές του Γαλαξία. Το σμήνος διαθέτει ορισμένα από τα παλαιότερα άστρα του Σύμπαντος αφού οι επιστήμονες έχουν υπολογίσει ότι κάποια από αυτά έχουν ηλικία 10-12 δισ. ετών (το Σύμπαν εκτιμάται ότι έχει ηλικία περίπου 13 δισ. ετών).
Στην 2η φωτογραφία ο φακός του Ηubble κατέγραψε τον «χορό» της κοσμικής ύλης που εκτοξεύει στο Διάστημα ένα άστρο το οποίο βρίσκεται στο τελικό στάδιο της ζωής του. Το άστρο βγάζει ένα μείγμα αερίων και υπεριώδους ακτινοβολίας δημιουργώντας ένα λαμπρό νεφέλωμα που μοιάζει με πινελιά ζωγραφικής στον διαστημικό καμβά.
Στη φωτογραφία 3 εικονίζεται το Νεφέλωμα του Καρκίνου που δημιουργήθηκε μετά την έκρηξη ενός σουπερνόβα. Το πλάτος του νεφελώματος φτάνει τα 11 έτη φωτός και επεκτείνεται περίπου κατά 1.500 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο.
Τέλος, στη φωτογραφία 4 εικονίζεται ένα σμήνος αστέρων και γαλαξιών, με τους τελευταίους να μοιάζουν σαν να συγκρούονται για να καταλάβουν όσο γίνεται περισσότερο χώρο στο αχανές Διάστημα. Με την μπλε απόχρωση απαθανατίζονται οι αστέρες που είναι νεότεροι σε ηλικία ενώ με την κόκκινη απόχρωση οι πιο «γερασμένοι».
Πηγή: ScienceDaily
Σχετικά άρθρα
Η τελευταία αποστολή για την αναβάθμιση του τηλεσκόπιου Χαμπλ
Leave a Comment