Κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2009 οι θερμοκρασίες επιφανείας στους ωκεανούς του πλανήτη μας ήσαν οι υψηλότερες που έχουν ποτέ καταγραφεί.Κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2009 οι θερμοκρασίες επιφανείας στους ωκεανούς του πλανήτη μας ήσαν οι υψηλότερες που έχουν ποτέ καταγραφεί, σύμφωνα με τις επιστημονικές μετρήσεις της Εθνικής Διοίκησης Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ. Παράλληλα, μια νέα δανική μελέτη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι οι πάγοι της Γροιλανδίας κινδυνεύουν με ταχύτερο λιώσιμο από ό,τι πίστευαν οι επιστήμονες μέχρι σήμερα.
Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία των ωκεανών διαμορφώθηκε σχεδόν στους 17 βαθμούς Κελσίου, κατά το τρίμηνο Ιουνίου-Αυγούστου 2009, περίπου 0,58 βαθμοί υψηλότερα από το κανονικό επίπεδο θερμοκρασίας γι’ αυτή την περίοδο, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία.
Τον Αύγουστο φέτος, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία στην επιφάνεια των ωκεάνιων υδάτων ήταν περίπου 16,89 βαθμοί, σχεδόν 0,57 βαθμούς υψηλότερα από ό,τι συνήθως. Ο Αύγουστος του 2009 καταγράφηκε ως ο θερμότερος Αύγουστος στην ιστορία (τουλάχιστον μέχρι το 1880 που υπάρχουν συγκριτικά στοιχεία) για τους ωκεανούς.
Η συνδυασμένη θερμοκρασία στην ξηρά και τις θάλασσες παγκοσμίως φέτος το καλοκαίρι, κατά μέσο όρο, ήταν περίπου 16,2 βαθμοί, η οποία αποτελεί το τρίτο θερμότερο τρίμηνο που έχει ποτέ καταγραφεί στη Γη. Τον Αύγουστο του 2009 η μέση συνδυασμένη θερμοκρασία ήταν περίπου 14,6 βαθμοί, γεγονός που κατατάσσει τον φετινό Αύγουστο ως τον τέταρτο θερμότερο στην καταγραμμένη ιστορία του γήινου κλίματος.
Η κλιματική αλλαγή αυξάνει σταδιακά, αλλά σταθερά, την μέση θερμοκρασία του πλανήτη κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Όλα τα δέκα θερμότερα έτη στη Γη έχουν καταγραφεί μετά το 1997.
Η απειλή της Γροιλανδίας
Σε μια άλλη δανική επιστημονική μελέτη, που δόθηκε στη δημοσιότητα, διαπιστώνεται ότι οι πάγοι της Γροιλανδίας, κατά τα τελευταία 10.000 έτη, λιώνουν με μεγαλύτερη ταχύτητα από ό,τι νόμιζαν μέχρι τώρα οι επιστήμονες, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Η έρευνα, υπό τον Μπο Βίνθερ του πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Nature", σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Προειδοποιεί ότι ακόμα και μια μέσου επιπέδου αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας στη διάρκεια του 21ού αιώνα, είναι αρκετή για να οδηγήσει στο σταδιακό λιώσιμο μιας τεράστιας έκτασης πάγων της Γροιλανδίας, μεγέθους ολόκληρης ηπείρου, με συνέπεια να προκληθεί άνοδος της στάθμης των ωκεανών ταχύτερα από ό,τι προβλεπόταν μέχρι τώρα.
Η Γροιλανδία περιέχει αρκετό νερό σε μορφή πάγων για να αυξήσει το επίπεδο των θαλασσών κατά επτά μέτρα, αν όλοι αυτοί οι πάγοι της κάποτε λιώσουν.Ακόμα όμως και ένα μερικό λιώσιμο μπορεί να απειλήσει πολλές παράκτιες πόλεις του πλανήτη μας και να οδηγήσει σε μαζικές μεταναστεύσεις εκατομμυρίων ανθρώπων.
Πηγή: ΑΠΕ
Leave a Comment