Αστροφυσική, Διάστημα

Οι αστροναύτες στον Άρη θα υποφέρουν από την ακτινοβολία

Ξεχάστε τον κίνδυνο να έρθουν σε επαφή οι αστροναύτες με διαστημικά περιφερόμενα σκουπίδια ή να εκραγούν οι πύραυλοι. Η ακτινοβολία μπορεί να είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ανθρώπινη εξερεύνηση πέρα από την γειτονιά της Γης, ενώ θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την προτεινόμενη αποστολή προς τον Άρη.

Share

Ξεχάστε τον κίνδυνο να έρθουν σε επαφή οι αστροναύτες με διαστημικά περιφερόμενα σκουπίδια ή να εκραγούν οι πύραυλοι. Η ακτινοβολία μπορεί να είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ανθρώπινη εξερεύνηση πέρα από την γειτονιά της Γης, ενώ θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την προτεινόμενη αποστολή προς τον Άρη.

Phobos Ο δορυφόρος του Άρη Φόβος, θα γίνει βάση για εξερεύνηση του Άρη;

Μια επιτροπή, που κλήθηκε από τον Λευκό Οίκο για το μέλλον της διαστημικής εξερεύνησης, προτείνει την αποστολή αστροναυτών σε ένα από τα δύο φεγγάρια του Άρη, τον Φόβο και τον Δείμο, ανάμεσα στις άλλες δυνατότητες που θίγονται στην έκθεση της που κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες.

Από μια τέτοια θέση, οι αστροναύτες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τηλεχειριζόμενα ρομπότ για να εξερευνήσουν την επιφάνεια του Άρη και να ανακτήσουν  δείγματα του εδάφους από τον πλανήτη, καθώς και από το ίδιο το φεγγάρι – για να τα μελετήσουν αργότερα πάνω στη Γη. Με αυτή την αποστολή θα αποφευχθεί η ανάγκη να αναπτυχθούν ακριβές συσκευές για να προσεδαφιστούν οι άνθρωποι σε ένα πλανήτη με σημαντική βαρύτητα, όπως είναι ο Άρης.

“Εγώ, τουλάχιστον, θα πήγαινα στον Φόβο ή στον Δείμο έστω και αν δεν υπάρχει ελπίδα για προσγείωση στον Άρη”, λέει ο πλανητικός επιστήμονας Pascal Lee του Ινστιτούτου για τον Άρη, ένα ερευνητικό οργανισμό με έδρα την Καλιφόρνια.

Όμως, η ύπουλη απειλή της ακτινοβολίας του διαστήματος με τη μορφή των κοσμικών ακτίνων του Γαλαξία θα μπορούσε να κρατήσει τους αστροναύτες περιορισμένους πολύ πιο κοντά στον πλανήτη μας. 

Οι ακτίνες είναι στην πραγματικότητα πρωτόνια που κινούνται πολύ γρήγορα καθώς και βαρύτεροι πυρήνες, που πέφτουν σαν βροχή πάνω στο ηλιακό μας σύστημα από όλες τις κατευθύνσεις. Μπορούν να διαπεράσουν τα μόρια του DNA, όταν περνούν μέσα από ζωντανά κύτταρα και το αποτέλεσμα είναι ότι η καταστροφή τους μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο.

Οι άνθρωποι, στο έδαφος προστατεύονται από την ατμόσφαιρα του πλανήτη μας και το μαγνητικό πεδίο του, που παρέχουν επίσης κάποια προστασία και για τους αστροναύτες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Οι σεληνιακές αποστολές ήταν αρκετά σύντομες οπότε οι κίνδυνοι της ακτινοβολίας διατηρούνταν χαμηλά, αλλά και το ίδιο το φεγγάρι μπλόκαρε τα μισά από τα εισερχόμενα σωματίδια. Τα πληρώματα όμως για μεγάλες διαδρομές πέρα από την χαμηλή γήινη τροχιά δεν θα είχαν καμία τέτοια προστασία.

Η θωράκιση των αστροναυτών με σχετικά ελαφρύ αλουμίνιο ή πλαστικό θα μπορούσε να μπλοκάρει τα φορτισμένα σωματίδια από τον ήλιο. Αλλά θα έπρεπε να φτιαχτούν μη πρακτικές παχιές και βαριές ασπίδες για να σταματήσουν τις κοσμικές γαλαξιακές ακτίνες με υψηλότερη ενέργεια. “Η θωράκιση δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα των κινδύνων,” λέει ο Frank Cucinotta, επικεφαλής επιστήμονας για τη μελέτη της ακτινοβολίας στο Διαστημικό Κέντρο της NASA Johnson στο Χιούστον.

Κάποιες εναλλακτικές τεχνολογίες – οι οποίες θα δημιουργούν φυσαλίδες πλάσματος και οι οποίες θα μπορούσαν να προστατεύσουν το διαστημόπλοιο δεν προσθέτουν πολύ βάρος – αλλά είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης.

Πόσο λοιπόν επικίνδυνο θα ήταν ένα ταξίδι προς τον Άρη; Οι εκτιμήσεις για το πόσο μια συγκεκριμένη δόση της ακτινοβολίας αυξάνει τον κίνδυνο του καρκίνου, είναι γεμάτη αβεβαιότητα. Όμως, οι υπολογισμοί από τον Frank Cucinotta και τους συνεργάτες του υποδεικνύουν πως το ταξίδι δεν θα πληρεί τους ισχύοντες κανόνες της NASA, οι οποίες αποσκοπούν στη διατήρηση του κινδύνου για τη ζωή κάθε αστροναύτη από θανατηφόρο καρκίνο, λόγω της διαστημικής ακτινοβολίας, κάτω από το 3 τοις εκατό.

Για τα ταξίδια έξω από το γήινο μαγνητικό πεδίο, οι αστροναύτες θα μπορούσαν να φθάσουν το όριο αυτό σε λιγότερο από 200 ημέρες μέσα σε ένα διαστημόπλοιο με τοιχώματα από αλουμίνιο πάχους, περίπου, 4 εκατοστά σύμφωνα με το σενάριο με τις χειρότερες εκτιμήσεις.

Όμως, η επιτροπή του Λευκού Οίκου αναμένει ότι μία αποστολή πήγαινε έλα σε ένα φεγγάρι στον Άρη θα κρατήσει τετραπλάσιο χρόνο από τον παραπάνω, κάπου 750 ημέρες. Δεδομένου ότι αυτά τα ταξίδια θα εκθέσουν τους αστροναύτες σε ακτινοβολία πολύ μεγαλύτερη από ό,τι επιτρέπεται σήμερα, η επιτροπή ζήτησε από τη NASA, εάν αυτή θα δεχόταν υψηλότερους κινδύνους για τις αποστολές. Ο Steven Lindsey, επικεφαλής του γραφείου για τους αστροναύτες της NASA, σκέφτεται ότι οι αστροναύτες θα μπορούσαν πιθανότατα να είναι ανοιχτοί σε αυτή στην ιδέα. “Εξαρτάται από το άτομο”, λέει. “Έχω πληρώματα που θα πέταγαν με οτιδήποτε.”

Πηγή: New Scientist

Σχετικά άρθρα

1. Οι αστροναύτες στο φεγγάρι θα αντιμετωπίσουν κίνδυνο από ακτίνες X

2. Έντονη η ακτινοβολία στον Άρη

3. Η ακτινοβολία θα βάλει τις ανθρώπινες αποστολές στον Άρη σε κίνδυνο

4. Η μεγάλη περιπέτεια του ανθρώπου άρχισε Στον Άρη

5.  Διαστημική ασπίδα για να εμποδίσει να φθάσει η ακτινοβολία

6.  Οι άνθρωποι θα μπορούν να επιζήσουν αν επισκεφθούν τον Άρη

About the author

physics4u

Leave a Comment

Share