Το διαστημόπλοιο Planck της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος που εκτοξεύτηκε το Μάιο του 2009, έλαβε τις πρώτες εικόνες του λυκόφωτος του big bang, αποκαλύπτοντας την με μια πρωτοφανή λεπτομέρεια. Πάντως, ο πρώτος συνολικός χάρτης του ουρανού αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σε περίπου έξι μήνες.
Μέχρι τώρα έχει παρατηρηθεί στη μικροκυματική περιοχή του φάσματος ένα μικρό τμήμα του ουρανού σαν πολύχρωμη ταινία από το Planck. Στην παραπάνω εικόνα η ταινία βρίσκεται επάνω σε μια εικόνα του δίσκου του Γαλαξία μας
Το διαστημόπλοιο πέταξε στο διάστημα στις 14 Μαΐου. Πρόκειται να παρατηρήσει την λάμψη του θερμού αερίου κάπου 380.000 χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, που σήμερα την ονομάζουμε Κοσμικό Υπόβαθρο Μικροκυμάτων.
Οι λεπτομερείς ιδιότητες αυτής της ακτινοβολίας μπορεί να περιέχουν ενδείξεις για τις κρυφές επιπλέον διαστάσεις ή ακόμα και για πολλαπλά σύμπαντα, ή να μας προσφέρει ενδείξεις για το τι προκάλεσε τη σύντομη και απίστευτα γρήγορη κοσμική διαστολή όταν η ηλικία του σύμπαντος ήταν απίστευτα μικρή, δηλαδή την περίοδο του πληθωρισμού.
Το Planck άρχισε να χαρτογραφεί το υπόβαθρο των μικροκυμάτων στις 13 Αυγούστου, κάπου 1,5 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τη Γη στο σημείο Langrange L2, ενώ οι ανιχνευτές του βρίσκονται κατά προσέγγιση σε μια θερμοκρασία 0,1° C πάνω από το απόλυτο μηδέν.
Τώρα, η ομάδα του Planck έχει κυκλοφορήσει την πρώτη εικόνα του σκάφους, με τη μορφή της ταινίας, που καλύπτει περίπου το 5 τοις εκατό του ουρανού.
Ακόμα καλύτερες εικόνες
Οι μικρές διαφοροποιήσεις στη θερμοκρασία από θέση σε θέση στο πρώιμο σύμπαν μας δίνει αυτή την χαρακτηριστική εικόνα με την διάστικτη εμφάνιση. "Με λίγα τοις εκατό των δεδομένων που τράβηξε, βλέπουμε ότι λειτουργεί καλά και ότι μας δίνει καλά αποτελέσματα”, λέει το μέλος της ομάδας Γεώργιος Ευσταθίου του Πανεπιστημίου του Cambridge και διευθυντής του φημισμένου Ινστιτούτου για την κοσμολογία Kavli.
Το σκάφος Planck αναμένεται στο τέλος των παρατηρήσεων του να μας δώσει τον πλέον λεπτομερή χάρτη από όλο τον ουρανό του Κοσμικού Υποβάθρου Μικροκυμάτων, οπότε θα βελτιωθεί κατά πολύ ο σημερινός χάρτης, που έφτιαξε το διαστημόπλοιο Wilkinson της NASA (WMAP), που ξεκίνησε το 2001.
Οι ανιχνευτές του Planck έχουν 10-πλασια ευαισθησία από αυτή του WMAP, και περίπου 2,5 φορές τη γωνιακή ανάλυση. “Κάθε ταινία που σαρώνει ο Planck, παίρνουμε δεδομένα που είναι πολλές, πολλές φορές πιο ευαίσθητα από του WMAP," δήλωσε ο Ευσταθίου.
Παρά το γεγονός ότι το σκάφος Planck σχεδιάστηκε για την παρατήρηση του ουρανού μόνο για 15 μήνες, η επιστημονική ομάδα πιστεύει ότι μπορεί να διαρκέσει για περισσότερο από 30 μήνες, με βάση τις νέες εκτιμήσεις για το χρονικό διάστημα που θα κρατήσει το ψυκτικό υγρό. Ο επιπλέον χρόνος θα επιτρέψει στο Planck τη μέτρηση της ακτινοβολίας με ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια, δεδομένου ότι θα σαρώσει το σύνολο του ουρανού τέσσερις φορές – δύο φορές περισσότερο από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί.
Δευτερεύον στόχος των επιστημόνων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι να βρεθούν αδιάσειστα στοιχεία και για τον πληθωρισμό που έλαβε χώρα τις πρώτες στιγμές του σύμπαντος.
Μέχρι στιγμής οι επιστήμονες παρότι ένα από τα τρία όργανά του δεν λειτουργεί είναι ευχαριστημένοι με την απόδοση του τηλεσκοπίου.
Πηγή: NewScientist
1. Εκτοξεύτηκαν οι δύο δορυφόροι Planck και Herschel. από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος
Leave a Comment