Ιάπωνες καθώς και η NASA ετοιμάζονται να υλοποιήσουν φιλόδοξα σχέδια για τη δημιουργία ενός τεράστιου σταθμού σύλληψης της ηλιακής ενέργειας, από όπου θα στέλνεται με ακτίνες πάνω στη Γη, υλοποιώντας έτσι έργα επιστημονικής φαντασίας.
Καλλιτεχνική άποψη για το SSPS (Διαστημικό Σύστημα Ηλιακής Ενέργειας)
Ο σταθμός θα βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη και θα ακτινοβολεί ηλεκτρισμό από το διάστημα, με την μορφή μικροκυμάτων ή λέιζερ και θα τροφοδοτεί περίπου 300.000 ιαπωνικά σπίτια μέσα στις επόμενες τρεις δεκαετίες.
Το σχέδιο, αρχικού προϋπολογισμού άνω των 21 δισ. δολαρίων, θα υλοποιηθεί από κοινοπραξία 16 ιαπωνικών εταιριών, με ηγετικό ρόλο της Mitsubishi Heavy Industries.
Οι ερευνητές των εταιριών θα αφιερώσουν την επόμενη τετραετία για να αναπτύξουν την τεχνολογία, ώστε να καταστεί εφικτή η μετάδοση στη Γη του παραγόμενου στο διάστημα ηλεκτρισμού.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οικονομικών της Ενέργειας της ιαπωνικής κυβέρνησης, η σταδιακή έλλειψη ορυκτών καυσίμων στο μέλλον θα καταστήσει πολύτιμη τη συνεισφορά ηλεκτρισμού από έναν τροχιακό σταθμό.
Ο σχεδιαζόμενος διαστημικός σταθμός θα βρίσκεται σε υψόμετρο 36 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης, αρκετά ψηλά δηλαδή για να μην επηρεάζεται από τις καιρικές συνθήκες και να μπορεί να παράγει συνεχώς ηλεκτρική ενέργεια. Θα διαθέτει ηλιακά πάνελ συνολικού εμβαδού τεσσάρων τετραγωνικών χιλιομέτρων και θα παράγει 1 γιγαβάτ ηλεκτρισμού.
Ανάλογα σχέδια έχει εδώ και δεκαετίες η αμερικανική NASA, που έχει επενδύσει περίπου 80 εκατ. δολ. στην έρευνα για την κατασκευή ενός διαστημικού ενεργειακού σταθμού, όμως μέχρι στιγμής έχει καθυστερήσει την υλοποίηση της ιδέας, θεωρώντας ότι ο παραγόμενος ηλεκτρισμός είναι υπερβολικά ακριβός (περίπου 1 δισ. δολ. ανά μεγαβάτ).
Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα του κόστους, οι Ιάπωνες, προκειμένου το σχέδιό τους να είναι εμπορικά βιώσιμο, σκοπεύουν να εστιάσουν τις ερευνητικές προσπάθειές τους στην εξεύρεση τρόπων για τη δραστική περικοπή του κόστους.
Σε πρώτη φάση, γύρω στο 2015, θα τεθεί σε τροχιά ένας ιαπωνικός δορυφόρος εφοδιασμένος με ηλιακούς συλλέκτες (πάνελ), που πιλοτικά θα στέλνουν τον παραγόμενο ηλεκτρισμό στη Γη.
Ήδη μια σειρά από δοκιμές έχουν δείξει ότι ηλιακή ενέργεια 180 βατ μπορεί να σταλεί στη Γη από το διάστημα με επιτυχία. Η JAXA (η ιαπωνική NASA) σκοπεύει να έχει θέσει σε τροχιά ένα τέτοιο σταθμό ηλεκτρισμού μέσα στη δεκαετία του 2030.
Πηγή: ΑΠΕ
Leave a Comment