Ερευνητές στο Εργαστήριο του Μπέρκλεϋ έκαναν ένα βήμα μπροστά στην προσπάθεια τους για την επίτευξη μιας «Νήσου Σταθερότητας» ανάμεσα στα διαβόητα βραχύβια τεχνητά στοιχεία, επιβεβαιώνοντας έτσι την παραγωγή του υπερβαρέως στοιχείου 114.
Η ανακοίνωση αυτή έρχεται δέκα χρόνια αφότου μια ομάδα στο Ινστιτούτο Πυρηνικής Έρευνας στη Dubna της Ρωσίας, ισχυρίστηκε ότι έχει φτιάξει για πρώτη φορά το στοιχείο 114.
Ο Heino Nitsche, επικεφαλής της ομάδας Βαρέων Στοιχείων στο Μπέρκλεϋ και καθηγητής της χημείας μαζί με τον ερευνητή Ken Gregorich, καθοδήγησαν μια ομάδα που ανεξάρτητα επιβεβαίωσε την παραγωγή του νέου στοιχείου για δεύτερη φορά.
Χρησιμοποιώντας ένα ειδικό όργανο στο Κύκλοτρον των 88 ιντσών στο Εργαστήριο του Μπέρκλεϋ, οι ερευνητές ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν τη δημιουργία δύο ατομικών πυρήνων του στοιχείου 114, που το καθένα ήταν ένα διαφορετικό ισότοπο με 114 πρωτόνια μεν, αλλά διαφορετικό αριθμό νετρονίων, και που το καθένα διασπάστηκε με ένα ξεχωριστό τρόπο.
Αναλυτικότερα, το ένα ισότοπο 114 – που «έζησε» ένα δέκατο του δευτερολέπτου μόνο – περιείχε 114 πρωτόνια και 172 νετρόνια, ενώ το δεύτερο – που «έζησε» μισό δευτερόλεπτο – περιείχε 114 πρωτόνια και 173 νετρόνια. Οι δύο μόνο πυρήνες φτιάχτηκαν μετά από δουλειά 8 ημερών στον επιταχυντή.
"Με τον επαλήθευση της παραγωγής του στοιχείου 114, αίρονται οι αμφιβολίες σχετικά με το βάσιμο των ισχυρισμών της ομάδας Dubna», είπε Nitsche. "Αυτό αποδεικνύει ότι τα πιο ενδιαφέροντα βαριά στοιχεία μπορούν στην πραγματικότητα να γίνουν στο εργαστήριο”, πρόσθεσε.
Για να δημιουργήσετε ένα βαρύ πυρήνα απαιτεί να στοχεύσετε ένα είδος ατόμου πάνω σε έναν άλλο είδος. Τα συνολικά πρωτόνια των δύο βλημάτων πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσο με αυτό που θα φτιάξετε.
Η επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων του Dubna ήρθε όταν μια δέσμη ιόντων ασβεστίου – των οποίων οι πυρήνες έχουν 20 πρωτόνια και 28 νετρόνια – έπεσε σε έναν στόχο που περιέχει ένα ισότοπο του πλουτωνίου με 94 πρωτόνια και 148 νετρόνια.
Τα στοιχεία που είναι βαρύτερα από το ουράνιο (με τον αριθμό 92 του Περιοδικού Πίνακα) είναι ραδιενεργά.
Τα στοιχεία ως το 111 και το πρόσφατα επιβεβαιωθέν 112 έχουν γίνει με τεχνητό τρόπο, είτε σε πυρηνικούς αντιδραστήρες, είτε σε επιταχυντές, και αποσυντίθενται πολύ γρήγορα, το πολύ μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.
Ήδη από το τέλος της δεκαετίας του ΄50, ορισμένοι επιστήμονες υπολόγισαν ότι υπερβαρέα στοιχεία με ορισμένους συνδυασμούς πρωτονίων και νετρονίων θα ήσαν σχετικά σταθερά, φτάνοντας τελικά σε μια «νήσο σταθερότητας», όπου η διάρκεια ζωής των στοιχείων θα μετράται όχι με κλάσματα δευτερολέπτου, αλλά με λεπτά, μέρες ή –κατά μερικούς υπεραισιόδοξους – εκατομμύρια χρόνια.
Πηγή: ANI
Σχετικά άρθρα
1. Το στοιχείο 118, το βαρύτερο που φτιάχτηκε ποτέ, επέζησε μόνο για 1/1000 του δευτερολέπτου
Leave a Comment