Ένας ενιαίος ωκεανός κάποτε κάλυπτε το μεγαλύτερο μέρος στο βόρειο ημισφαίριο του Άρη, την οποία, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, τροφοδοτούσε εκτεταμένο δίκτυο ποταμιών.
Οι επιστήμονες σχεδίασαν καινούργιο χάρτη για τον Άρη, στον οποίο φαίνεται ότι τα δίκτυα πεδιάδων στον Άρη είναι διπλάσιας έκτασης από την αρχικώς εκτιμώμενη, γεγονός που παραπέμπει στο ότι έχουν σχηματιστεί από ποτάμια.
Η ερευνητική ομάδα επικεντρώθηκε σε μια ζώνη που περικυκλώνει τον ισημερινό και τα νότια πλάτη, η οποία πιστεύεται ότι υποδεικνύει τις κοίτες των ποταμών που κυλούσαν κάποτε από τα νότια υψίπεδα του πλανήτη καταλήγοντας σε έναν γιγάντιο ωκεανό.
Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι εκατομμύρια χρόνια πριν ο Άρης είχε ένα «άνυδρο ηπειρωτικό κλίμα», όμοιο με τις ξηρότερες περιοχές της Γης. Οι βροχοπτώσεις ήταν συχνές, τροφοδοτώντας τα ποτάμια, τα οποία με τη σειρά τους χύνονταν στη θάλασσα.
Οι ενδείξεις αυτές για την πρώιμη «υγρή περίοδο» του κόκκινου πλανήτη αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες για ύπαρξη ζωής.
Έως τώρα ο μοναδικός συνολικός χάρτης των δικτύων των κοιλάδων του Άρη είχαν σχεδιαστεί με το χέρι με βάση τις εικόνες από τους δορυφόρους της δεκαετίας του 1990.
Ο νέος χάρτης του Άρη έγινε με ανάλυση των χαρτών που τράβηξαν οι δορυφόροι με τη βοήθεια υπολογιστών, δείχνει πως μερικές περιοχές του Άρη είχαν δίκτυα πεδιάδων της ίδιας πυκνότητας με της Γης, ανέφερε μία δημοσίευση στο περιοδικό Geophysical Research – Planets
«Όλα τα στοιχεία που προέκυψαν από την ανάλυση του δικτύου πεδιάδων στο νέο χάρτη υποδεικνύουν ένα συγκεκριμένο κλιματικό σενάριο για την πρώιμη εποχή του Άρη», επισήμανε ο δρ Wei Luo από το Πανεπιστήμιο του Βόρειου Ιλλινόις που ηγήθηκε της έρευνας.
Πηγή: The Independent
Leave a Comment