Επί έξι χρόνια τώρα ο πιο ευαίσθητος ανιχνευτής της σκοτεινής ύλης CDMS στον κόσμο, βρίσκεται βαθειά κάτω στη γη στη Μινεσσότα, παρακολουθώντας έναν υπέρψυχρο κρύσταλλο γερμανίου για να αποδειχθεί το πιο άφθονο υλικό στο Σύμπαν, αλλά που σχεδόν δεν υπάρχει στη Γη. Σήμερα, κάποιες φήμες στο Διαδίκτυο λένε ότι η ομάδα αυτή έχει βρει επιτέλους τα σωματίδια WIMPs (Ασθενώς Αλληλεπιδρώντα Σωματίδια με Μάζα), που οι φυσικοί από καιρό αναζητούν, και τα οποία θα μπορούσαν να είναι το κλειδί για την κατανόηση της θεμελιώδους σύνθεσης του σύμπαντος.
Αυτός ο χάρτης παρουσιάζει την κατανομή της σκοτεινής ύλης που δημιούργησε τον βαρυτικό φακό που παρατηρήθηκε με το τηλεσκόπιο Hubble κατά τη διάρκεια της μελέτης COSMOS
Η σκοτεινή ύλη, μια ουσία που δεν μπορεί να φανεί, αλλά συμβάλλει με την βαρυτική της ισχυρή έλξη για να σχηματιστούν οι γαλαξίες, ποτέ δεν έχει παρατηρηθεί άμεσα. Οι φυσικοί πιστεύουν ότι τα WIMPs, μια θεωρητική κατηγορία των σωματιδίων 100 φορές βαρύτερα από τα πρωτόνια, αποτελούν την πλειοψηφία της σκοτεινής ύλης. Η ανακάλυψη και παρατήρηση των WIMPs θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αναμόρφωση των πιο βασικών νόμων τόσο της σωματιδιακής φυσικής όσο και της αστρονομίας.
Σήμερα Τρίτη φήμες άρχισαν να εξαπλώνονται από το blog Resonaances και οι οποίες ανέφεραν για μια δημοσίευση που θα εμφανιστεί την επόμενη εβδομάδα στο περιοδικό Nature γι αυτό το θέμα. Τέτοιες ανακοινώσεις με θέμα τη Φυσική σπάνια εμφανίζονται στο εν λόγω περιοδικό, παρά μόνο για να ανακοινώσουν μια νέα ανακάλυψη. Και με μια δημοσίευση που προέρχεται από το πείραμα CDMS, το φυσικό συμπέρασμα είναι ότι το άρθρο θα ανακοινώσει την ανακάλυψη της σκοτεινής ύλης.
Ωστόσο, ο Uwe Oberlack, πρόεδρος της Φυσικής του Διαστήματος στο Πανεπιστήμιο Rice, μας είπε ότι η δυνητική ανακάλυψη δεν αποτελεί ένα νέο γεγονός, όσο μια νέα αξιολόγηση των παλαιών στοιχείων.
Πέρυσι, ένας ιταλικός ανιχνευτή, που ονομάζεται DAMA, ανακοίνωσε ότι είχε ανακαλύψει τα WIMPs, αλλά μέσα από μια διαφορετική αλληλεπίδραση από αυτή που παρατηρήθηκε από το πείραμα CDMS. Ενώ η αξίωση των Ιταλών δέχθηκε επίθεση από πολλούς φυσικούς, η ιδέα της έρευνας για WIMPs με έναν εναλλακτικό τρόπο κέρδισε την συμπάθεια.
"Δεν υπήρξε καμία θεαματική βελτίωση στο πείραμα CDMS. Αυτοί απλώς συλλέγουν δεδομένα. Πρέπει να είστε πολύ τυχεροί για να βρείτε ένα σήμα», δήλωσε ο Oberlack. "Αντίθετα, οι ερευνητές πιθανώς ψάχνουν διάφορα τμήματα των δεδομένων τους για ανελαστικές, μη ελαστικές, αντιδράσεις."
Ακόμη και αν ο ανιχνευτής CDMS έχει βρει στοιχεία της αλληλεπίδρασης των WIMP στα παλιά δεδομένα τους, δύσκολα κλείνει το βιβλίο για την σκοτεινή ύλη. Για ένα λόγο, ότι τα WIMPs δεν είναι ένα σωματίδιο, αλλά μια κατηγορία σωματιδίων, και κανείς δεν γνωρίζει από πόσα διαφορετικά είδη σωματιδίων, ή συμπεριφορές, μπορεί να αποτελούν αυτή την ομάδα. Επιπλέον, ορισμένοι άνθρωποι πιστεύουν ότι το φαινόμενο που ονομάζεται "σκοτεινή ύλη" καλύπτει πράγματι ένα φάσμα σωματιδίων και δυνάμεων, των οποίων τα WIMPs είναι μόνο ένα μέρος.
Αλλά το πιο σημαντικό είναι πως το πείραμα CDMS δεν θα ανιχνεύσει τίποτα εάν δεν επαναληφθεί ανεξάρτητα και έτσι επαληθευτεί. Ευτυχώς, ίσως να μην χρειαστεί να περιμένουμε τόσο πολύ για τον έλεγχο καθώς ένας ακόμη πιο ευαίσθητος ανιχνευτής της σκοτεινής ύλης, ο Xenon 100, θα βρίσκεται πλέον στο διαδίκτυο στις αρχές του προσεχούς έτους.
Φυσικά, δεν γνωρίζουμε αν ο CDMS ανίχνευσε οτιδήποτε, καθώς η ανακοίνωση θα παραμείνει στο σκοτάδι μέχρι την επόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, κάθε ανακοίνωση πάνω στη φυσική στο Nature είναι βέβαιο ότι θα καλύψει κάποια πολύ σημαντική πρόοδο στην επιστήμη. Έτσι, ας έχουμε το νου μας την επόμενη εβδομάδα για να μάθουμε αν βρήκαμε τελικά αποδεικτικά στοιχεία της σκοτεινής ύλης, ή εάν οι ερευνητές του CDMS έχουν κάτι εντελώς απροσδόκητο στα μανίκια τους.
Τέλος, ας έχουμε υπ’ όψιν ότι και ο δορυφόρος της NASA Fermi ψάχνει για την σκοτεινή ύλη, αλλά και ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων LHC. Έτσι το 2010 θα μπορεί να είναι το έτος που τελικά κάτι θα μπορούμε να μάθουμε για το μυστήριο της σκοτεινής ύλης.
Πηγές: PopSci, NewScientist
Leave a Comment