Ένα τεράστιο άστρο λευκός νάνος στον Γαλαξία μας μπορεί να γίνει σουπερνόβα σε πολλά εκατομμύρια χρόνια από τώρα, ενώ θα μπορούσε να βλάψει τότε τη Γη και, ενδεχομένως, να καταστρέψει και τη ζωή πάνω της.
Επιστήμονες στη 215η συνεδρίαση της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας, τόνισαν ότι οι νέες παρατηρήσεις του άστρου Pyxidis Τ στον νότιο αστερισμό Πυξίδα (Pyxis) από τον δορυφόρο International Ultraviolet Explorer, δείχνουν ότι ο λευκός νάνος είναι μέρος ενός στενού δυαδικού συστήματος με ένα άλλο άστρο, και ότι το ζευγάρι αυτό είναι σε απόσταση 3.260 έτη φωτός από τη Γη, πολύ πιο κοντά από τα 6.000 έτη φωτός που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση μας.
Μια Nova είναι ένα αστέρι το οποίο ξαφνικά γίνεται δεκάδες χιλιάδες φορές φωτεινότερο σε λίγες ημέρες, και έπειτα βαθμιαία εξασθενίζει. Αυτά τα ξεσπάσματα θεωρούνται ότι λαμβάνουν χώρα στα δυαδικά συστήματα, στα οποία ένα αστέρι και ένας λευκός νάνος κινούνται γύρω από το κοινό κέντρο των μαζών τους.
Ο λευκός νάνος στο δυαδικό σύστημα Τ Pyxidis είναι ένα επαναλαμβανόμενο nova, που σημαίνει ότι υφίσταται θερμοπυρηνικές εκρήξεις τύπου νόβα, περίπου, κάθε 20 χρόνια. Τα πιο πρόσφατα γνωστά γεγονότα ήταν το 1967, 1944, 1920, 1902 και 1890. Αυτές οι εκρήξεις είναι νόβα και όχι γεγονότα σουπερνόβα και δεν καταστρέφουν το αστέρι, και βεβαίως δεν έχουν καμία επίδραση στη Γη. Οι αστρονόμοι δεν ξέρουν όμως γιατί έχει να εμφανιστεί περισσότερο από το συνηθισμένο διάστημα από την τελευταία έκρηξη νόβα 1967.
Οι αστρονόμοι πιστεύουν οι εκρήξεις αυτές είναι το αποτέλεσμα της αύξησης της μάζας καθώς ο νάνος απορροφάει αέρια πλούσια σε υδρογόνο από τον αστρικό σύντροφο του. Όταν η μάζα του νόβα φθάσει σε ένα ορισμένο όριο ενεργοποιείται. Είναι άγνωστο αν υπάρχει καθαρό κέρδος ή μια απώλεια μάζας κατά τη διάρκεια του κύκλου της απορρόφησης / έκρηξης, αλλά αν η μάζα έχει φτάσει το λεγόμενο όριο Chandrasekhar τότε ο λευκός νάνος θα γινόταν έτσι σουπερνόβα τύπου 1a. Σε αυτή την περίπτωση ο λευκός νάνος θα καταρρεύσει και θα εκραγεί με μια τεράστια έκρηξη, με αποτέλεσμα την πλήρη καταστροφή του. Αυτό το είδος της σουπερνόβα ελευθερώνει 10 εκατομμύρια φορές την ενέργεια ενός νόβα.
Παρατηρήσεις του λευκού νάνου κατά τη διάρκεια των εκρήξεων νόβα δείχνουν πως η μάζα του αυξάνεται, ενώ φωτογραφίες από το τηλεσκόπιο Hubble των περιβλημάτων του υλικού που εκτινάχθηκε στο διάστημα κατά τη διάρκεια των προηγούμενων εκρήξεων υποστηρίζουν την άποψη αυτή. Υπολογιστικά μοντέλα εκτιμούν ότι η μάζα του λευκού νάνου θα μπορούσε να φθάσει το όριο Chandrasekhar σε περίπου 10 εκατομμύρια χρόνια ή και λιγότερο.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες η έκρηξη σουπερνόβα θα έχει ως αποτέλεσμα την ακτινοβολία γάμμα με ενέργεια ισοδύναμη με 1.000 ηλιακές εκλάμψεις ταυτόχρονα – ικανή ώστε να απειλεί τη Γη από την παραγωγή των οξειδίων του αζώτου, που θα έβλαπτε και ίσως κατέστρεφε τη στιβάδα του όζοντος. Η σουπερνόβα θα είναι τόσο φωτεινή όπως όλα μαζί τα άλλα άστρα του Γαλαξία μας. Ένας από τους αστρονόμους, ο Edward Sion, από το Πανεπιστήμιο Villanova στην Πενσυλβάνια, ανέφερε ότι η σουπερνόβα θα μπορούσε να συμβεί "σύντομα" σχετικά με το χρονοδιάγραμμα που γνωρίζουν οι αστρονόμοι, αλλά αυτό είναι ένα μεγάλο χρονικό διάστημα για τα ανθρώπινα επίπεδα.
Οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι οι σουπερνόβα εκρήξεις σε απόσταση μικρότερη από 100 έτη φωτός από τη Γη θα ήταν καταστροφικές, αλλά οι επιπτώσεις των γεγονότων από πιο μακριά είναι ασαφείς και εξαρτιέται από το πόσο ισχυρή είναι η σουπερνόβα. Η ερευνητική ομάδα θεωρεί ότι θα μπορούσε να είναι αρκετά κοντά και αρκετά ισχυρή ώστε η Γη να πάθει καταστροφές, πιθανώς σημαντικές, αν και άλλοι ερευνητές, όπως ο καθηγητής Fillipenko του Τμήματος Αστρονομίας του Berkeley, διαφωνούν με τους υπολογισμούς και ότι η σουπερνόβα, εάν πράγματι συμβεί, θα ήταν απίθανο να προξενήσει καταστροφές στον πλανήτη.
Πηγή: PhysOrg.com
Leave a Comment