Τεχνολογία-Νέες Εφαρμογές

Παραγωγή βιοκαυσίμων με βακτηρίδιο

Επιστήμονες κατάφεραν να παράγουν βιοκαύσιμα δεύτερης γενιάς από το βακτηρίδιο Escherichia coli, ενός μικροοργανισμού που είναι εύκολο να τροποποιηθεί γενετικά, χωρίς προσφυγή σε χημικές διαδικασίες.

Share

Επιστήμονες κατάφεραν να παράγουν βιοκαύσιμα δεύτερης γενιάς από το βακτηρίδιο Escherichia coli, ενός μικροοργανισμού που είναι εύκολο να τροποποιηθεί γενετικά, χωρίς προσφυγή σε χημικές διαδικασίες. 

Τα βιοκαύσιμα της δεύτερης γενιάς χρησιμοποιούν οργανικές ύλες που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διατροφή, όπως το ξύλο ή τα φυτικά απορρίμματα.

Η προσφυγή στο βακτηρίδιο Escherichia coli για την παραγωγή βιοντίζελ δεν είναι κάτι καινούριο, όμως οι λύσεις που εφαρμόζονταν προηγουμένως απαιτούσαν την προσθήκη λιπαρών οξέων, ενώ «εμείς μεταμορφώσαμε το E.coli ώστε να παράγει απ’ ευθείας τους αιθυλικούς εστέρες από γλυκόζη ή αιθανόλες», αναφέρουν οι ερευνητές.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ.  ενσωμάτωσαν στο βακτηρίδιο τα γονίδια που επιτρέπουν την άμεση παραγωγή βιοντίζελ. Και είναι σημαντικό, επειδή δεν χρειάζεται καμιά πρόσθετη χημική αντίδραση για να παραχθεί καύσιμο.

Επιπλέον, από τη στιγμή που θα τροποποιηθεί, το E.coli εκκρίνει το βιοντίζελ απ’ ευθείας από το κύτταρο. Δεν είναι πλέον απαραίτητο να σπάει κανείς τα κύτταρα για να εξάγει απ’ αυτά το ντίζελ. Αυτό δημιουργεί σημαντικές οικονομίες στην παραγωγήτου καυσίμου, διευκρινίζουν οι επιστήμονες.

Επίσης οι ερευνητές προχώρησαν στην έγχυση στο βακτηρίδιο ενζύμων που επιτρέπουν να διασπάται η ημικυτταρίνη, ένα από τα συστατικά του ξύλου, σε βασικά σάκχαρα.

Το σημαντικό στην εξέλιξη αυτή είναι ότι το βακτηρίδιο μπορεί να παράγει το καύσιμο από την κυτταρινική βιομάζα που αποτελεί μια πολύ φτηνή πηγή σακχάρων.

Το βιοντίζελ που παράγεται από το E.coli έχει επιπλέον το πλεονέκτημα ότι συμπεριφέρεται όπως το λάδι, καθώς δεν αναμιγνύεται με το νερό. Τέλος, με μερικές γενετικές χειραγωγήσεις, το βακτηρίδιο μπορεί να παραγάγει λιπαρές αλκοόλες ή κεριά, προσθέτουν οι ερευνητές.

«Ελπίζουμε ότι οι εξελίξεις αυτές θα έχουν ως αποτέλεσμα μέσα σε ένα με δύο χρόνια την παραγωγή αληθινών προϊόντων», δήλωσέ ο υπεύθυνος της έρευνας.

Πηγή: ΑΠΕ

About the author

physics4u

Leave a Comment

Share