Την στήριξή του στον επικεφαλής της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) εξέφρασε ο Ινδός πρωθυπουργός. Πρόκειται για μια προσπάθεια να αποκλιμακώσει την ένταση μετά τις αποκαλύψεις του περασμένου μήνα για την έκθεση σχετικά με τους παγετώνες των Ιμαλάιων.
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο η IPCC παραδέχτηκε δημόσια ότι οι εκτιμήσεις της για τα Ιμαλάια δεν ήταν σωστές. Στην ανακοίνωση της τότε η IPCC προειδοποιούσε ότι οι πάγοι των Ιμαλάιων θα έλιωναν μέχρι το 2035, μια ημερομηνία κλειδί που χρησιμοποιήθηκε και στην έκθεσή της για τις κλιματικές αλλαγές το 2007.
Όπως γνωστοποιήθηκε αργότερα, οι επιστήμονες που προειδοποιούσαν για το λιώσιμο των πάγων μέχρι το 2035 είχαν στηριχθεί σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Natur» το 1998.
Το συγκεκριμένο άρθρο μάλιστα βασίστηκαν σε στοιχεία που παραχώρησαν Ινδοί, τα οποία στοιχεία δεν τεκμηριώνονται, ούτε μπορούν να θεωρηθούν επιστημονικά δεδομένα αφού δεν ήταν γνωστές ακόμα και οι θέσεις των μετεωρολογικών σταθμών.
«Κάποιες πτυχές της επιστήμης που αντανακλώνται στις εργασίες της IPCC αποτελούν αντικείμενο οξείας κριτικής, ωστόσο οι διαφωνίες αυτές δεν μπορούν να ακυρώσουν τις προβλέψεις της Επιτροπής για την άνοδο της θερμοκρασίας και της στάθμης των θαλασσών», επισήμανε ο Ινδός πρωθυπουργός υποστηρίζοντας σθεναρά το έργο της IPCC.
Η επίμαχη μελέτη είχε συμπεριληφθεί στην έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), ωστόσο κατά τους ερευνητές παραδέχονται ότι η αποκάλυψη δεν αλλάζει σε τίποτα τις προβλέψεις για την παγκόσμια θέρμανση.
Η μελέτη κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η παρατηρούμενη αύξηση της θερμοκρασίας αφορά ολόκληρη την επιφάνεια της Γης και όχι μόνο τις αστικές περιοχές, όπου το τσιμέντο και η άσφαλτος αυξάνουν ούτως ή άλλως τη ζέστη.
Το πιο σημαντικό πλήγμα για τις προβλέψεις του ΟΗΕ είναι η πρόσφατη αποκάλυψη ότι οι εκτιμήσεις για το λιώσιμο των παγετώνων στα Ιμαλάια ήταν υπερβολικές και βασίστηκαν σε σοβαρά λάθη.
Τέλος, ας αναφερθεί ότι η IPCC δεν πραγματοποιεί δικές της έρευνες, αλλά συντάσσει εκθέσεις με βάση τις εργασίες 3.000 και πλέον επιστημόνων από όλο τον κόσμο.
Πηγή: ΑΠΕ
Leave a Comment