Ο πιο κοινός τύπος γαλαξία που βρίσκουμε σήμερα στο σύμπαν, ο σπειροειδής, δεν ήταν πάντα έτσι. Πριν έξι δισεκατομμύρια χρόνια άλλαξε από ένα "περίεργο" σχήμα που είχε στην πιο τυπική σπειροειδή μορφή που παρατηρούμε σήμερα, και αυτό μπορεί να δείχνει ότι οι γαλαξίες είχαν ένα πιο βίαιο παρελθόν από ό,τι πίστευαν έως τώρα οι αστρονόμοι.
Μια ομάδα ευρωπαίων αστρονόμων πήρε ορισμένα στιγμιότυπο γαλαξιών όπως είναι σήμερα και όπως ήταν στο παρελθόν, χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble αλλά και την Ψηφιακή Έρευνα του Ουρανού Sloan και τα σύγκρινε.
Όσο πιο παλιός ο γαλαξίας τόσο πιο ιδιόμορφος
Διαπίστωσαν λοιπόν ότι στο δείγμα των 116 τοπικών γαλαξιών, το 72% ήταν σπειροειδείς γαλαξίες, όπως ο δικός μας Γαλαξίας ή όπως ο πλησιέστερος γείτονάς μας, η Ανδρομέδα.
Το 3% των τοπικών γαλαξιών ήταν ελλειπτικοί, σαν θολές σταγόνες, ενώ το 15% ήταν φακοειδείς τέλος το 10% ήταν αυτό που χαρακτηρίζουμε σαν «περίεργο» – αυτοί που δεν ταιριάζουν σε καμιά άλλη κατηγορία του συστήματος ταξινόμησης του διάσημου αμερικάνου αστρονόμου Edwin Hubble το 1926.
Όμως κοιτάζοντας πίσω στο χρόνο (και στον χώρο), η ομάδα των αστρονόμων βρήκε μια πολύ διαφορετική εικόνα. Έξι δισεκατομμύρια χρόνια πριν, οι ιδιόμορφοι γαλαξίες κυριαρχούν με 52% α[ό τους 148 μακρινούς γαλαξίες.
Μόνο το 31% είχαν το γνώριμο σχήμα των σπειροειδών, ενώ οι άλλες μορφές παρέμειναν περίπου οι ίδιες, δηλαδή το 4% των μακρινών γαλαξιών ήταν ελλειπτικοί, και το 13% οι φακοειδείς.
Οι ιδιόμορφοι γαλαξίες εξελίσσονται σε σπειροειδείς
Αυτή η νέα απογραφή, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Astronomy & Astrophysics, δείχνει ότι οι ιδιόμορφοι γαλαξίες εξελίχθηκαν σε σπειροειδείς μέσα από συγκρούσεις και συγχωνεύσεις.
Αυτή η άποψη είναι αντίθετη από αυτήν που πίστευαν μέχρι τώρα οι αστρονόμοι, η οποία λέει ότι οι γαλαξιακές συγκρούσεις και συγχωνεύσεις δημιουργούν ελλειπτικούς γαλαξίες.
"Αυτό σημαίνει ότι κατά τα τελευταία έξι δισεκατομμύρια χρόνια, οι γαλαξίες με το ιδιόμορφο σχήμα πρέπει να έχουν γίνει κανονικοί με σπείρες, δίνοντάς μας μια πιο δραματική εικόνα του πρόσφατου σύμπαντος από ό,τι είχαμε πριν”, δήλωσε ο αστροφυσικός Rodney Delgado-Serrano, από το Εργαστήριο GEPI στο Παρίσι. και επικεφαλής της δημοσιευμένης έρευνας.
Οι συγγραφείς προβλέπουν ότι η ιστορία ενός τυπικού σπειροειδή γαλαξία, όπως η Ανδρομέδα, περιέχει συγχωνεύσεις των ιδιόμορφων γαλαξιών πλούσιους σε αέρια, οδηγώντας στο σχηματισμό των γιγάντιων σπειροειδών γαλαξιών με δίσκους και την κεντρική διογκωμένη περιοχή. Καθώς το αέριο ψύχθηκε, οι γαλαξίες πλάτυναν στο σχήμα με τις τυπικές σπείρες.
Το σενάριο αυτό σημαίνει ότι ο δικός μας Γαλαξίας είναι ένας μη τυπικός γαλαξίας, γιατί όπως φαίνεται έχει γλιτώσει από αυτό το βίαιο παρελθόν.
Ο Γαλαξίας μας είναι μη τυπικός
"Από τις αρχαιολογικές μελέτες του Γαλαξία μας, δεν υπάρχουν αποδείξεις για οποιαδήποτε σημαντική συγχώνευση κατά τα τελευταία 10 έως 11 δισεκατομμύρια χρόνια”, λέει ο αστροφυσικός Francois Hammer, επίσης, από το Εργαστήριο GEPI.
Ο Hammer ήταν επικεφαλής της έρευνας σε μια σχετική δημοσίευση που προσομοίωνε το σχηματισμό των σπειροειδών γαλαξιών με βάση τη νέα απογραφή.
Μια τελευταία μελέτη σύγκρισης του Γαλαξία μας με άλλους σπειροειδείς γαλαξίες διαπίστωσε ότι "μόνο ένα μικρό ποσοστό από αυτούς" μπορεί να είχαν τόσο ήρεμη ιστορία και παρελθόν, όπως ο Γαλαξίας μας, πρόσθεσε ο Hammer.
Παλαιοντολογία του σύμπαντος
Ο αστροφυσικός Geraint Lewis από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ δήλωσε ότι ήταν «ωραία δουλειά", αλλά ότι χρειάζεται τα χάσματα στην ιστορία των γαλαξιών να συμπληρωθούν μεταξύ των μακρινών στιγμιότυπων και των τωρινών.
“Μοιάζει λίγο σαν τα παλαιοντολογικά αρχεία – βλέπετε τα πρώτα πρώτα θηλαστικά αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια πριν και τα θηλαστικά σήμερα. Πρέπει να μάθουμε πώς φτάσαμε από τα παλιά στα σύγχρονα," λέει.
"Έχουμε δύο δείγματα του σύμπαντος από το σήμερα και από την εποχή πριν έξι δισεκατομμύρια χρόνια. Οι ερευνητές χρειάζονται κι άλλα στιγμιότυπα για να γεμίσουμε το χάσμα ανάμεσα τους”, συμπλήρωσε.
Cosmos Online
Leave a Comment