Αστροφυσική, Διάστημα

Οι πρώτες εικόνες από το παρατηρητήριο WISE

Το νέο παρατηρητήριο WISE που εκτοξεύτηκε μόλις στα μέσα του Δεκεμβρίου δεν χάνει χρόνο. Ήδη το νέο υπέρυθρο παρατηρητήριο της NASA κατασκόπευσε μεταξύ των άλλων τον πρώτο του κομήτη, ένα μαιευτήριο άστρων, ένα σμήνος γαλαξιών στον αστερισμό της Καμίνου, σε απόσταση 60 εκατομμυρίου ετών φωτός, καθώς και τον πρώτο του κοντά στη Γη αστεροειδή. Πρόσφατα δε κυκλοφόρησε κι ένα «γλυκό» της συλλογής του από ολόκληρο το σύμπαν: ένα νέο πορτρέτο του γειτονικού μας γαλαξία της Ανδρομέδας.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Το νέο παρατηρητήριο WISE που εκτοξεύτηκε μόλις στα μέσα του Δεκεμβρίου δεν χάνει χρόνο. Ήδη το νέο υπέρυθρο παρατηρητήριο της NASA κατασκόπευσε μεταξύ των άλλων τον πρώτο του κομήτη, ένα μαιευτήριο άστρων, ένα σμήνος γαλαξιών  στον αστερισμό της Καμίνου, σε απόσταση 60 εκατομμυρίου ετών φωτός, καθώς και τον πρώτο του κοντά στη Γη αστεροειδή. Πρόσφατα δε κυκλοφόρησε κι ένα «γλυκό» της συλλογής του από ολόκληρο το σύμπαν: ένα νέο πορτρέτο του γειτονικού μας γαλαξία της Ανδρομέδας.

Ο γαλαξίας της Ανδρομέδας είναι ο κοντινότερος στον δικό μας και βρίσκεται σε απόσταση 2,5 εκατομμυρίων ετών φωτός από μας ενώ είναι ένας σπειροειδής γαλαξίας τέσσερις φορές μεγαλύτερος από τον δικό μας. Υπολογίζεται ότι περιέχει περί τα 400 δισεκατομμύρια άστρα

andromeda-wise

Ο τεράστιος γειτονικός γαλαξίας της Ανδρομέδας, γνωστός και ως Messier 31 ή απλά M31, όπως καταγράφηκε πλήρως σε αυτή την εικόνα που μας έστειλε το διαστημικό παρατηρητήριο WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer) της NASA. Το πορτρέτο καλύπτει ένα τμήμα του ουρανού με φαινόμενη έκταση 100 φορές μεγαλύτερη της πανσελήνου.

Το WISE ή Ευρυγώνιος Εξερευνητής Υπέρυθρης Χαρτογράφησης εκτοξεύτηκε στα μέσα Δεκεμβρίου και έχει ήδη μεταδώσει πάνω από 250.000 μη επεξεργασμένες εικόνες. Ορισμένες από αυτές ήδη δημοσιεύτηκαν από τη NASA, ως μια επίδειξη των δυνατοτήτων του νέου οργάνου.

Το νέο τηλεσκόπιο καταγράφει την υπέρυθρη ακτινοβολία, η οποία γενικά αντιστοιχεί στην εκπομπή της θερμότητας.  Μπορεί έτσι να ανιχνεύσει σώματα που είναι πολύ ψυχρά, πολύ μακρινά, ή καλυμμένα από νέφη της σκόνης ή αερίων, που δεν διακρίνονται στα μήκη κύματος του ορατού φωτός.

Τέτοια αντικείμενα είναι για παράδειγμα οι αστεροειδείς και κομήτες που πλησιάζουν τη Γη. Μια από τις νέες φωτογραφίες απεικονίζει τον κομήτη Siding Spring, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 2007 και προέρχεται από το Νέφος του Όορτ, ένα σφαιρικό νέφος από κομήτες που περιβάλλει ολόκληρο το Ηλιακό μας Σύστημα.

Η ουρά του κομήτη, μήκους 16 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, σχηματίζεται καθώς ο ηλιακός άνεμος παρασύρει σκόνη και πάγους από την επιφάνεια του κομήτη.

Επειδή το WISE άρχισε την σάρωση ολόκληρου του ουρανού στο υπέρυθρο φως στις 14 Ιανουαρίου 2010, έχει προλάβει να τραβήξει πάνω από 250.000 υπέρυθρες εικόνες. Η αποστολή WISE θα σαρώσει τον ουρανό μιάμιση φορά μέχρι τον Οκτώβριο. Σε αυτό το σημείο, τα παγωμένο ψυκτικό που απαιτείται για την ψύξη των οργάνων του θα εξαντληθεί. Ωστόσο, η ομάδα προβλέπει ότι το διαστημόπλοιο θα πρέπει να εξακολουθεί να λειτουργεί για 3 επιπλέον μήνες μετά τους 10 μήνες της πρωταρχικής αποστολής.

Μείνετε λοιπόν συντονισμένοι για περισσότερες εικόνες από το WISE!

Πηγή: UnivesreToDay

Διαβάστε και το σχετικό άρθρο

Θα φωτιστεί η σκοτεινή πλευρά του διαστήματος με το νέο διαστημικό παρατηρητήριο WISE

Print Friendly, PDF & Email

About the author

physics4u

Leave a Comment

Share