Ο ήλιος ακολουθεί έναν 11-ετή κύκλο κατά τον οποίο η φωτεινότητα του μεταβάλλεται ανάλογα με τον αριθμό των ηλιακών κηλίδων που εμφανίζονται στην επιφάνεια του. Ο συνήθης κύκλος έχει μικρή επίδραση στις καιρικές συνθήκες της Γης.
Αλλά κάποιες φορές μερικές κάμψεις στην δραστηριότητα των ηλιακών κηλίδων μπορεί να κρατήσουν αρκετές δεκαετίες, οι οποίες μειώνουν την φωτεινότητα του ήλιου σε ένα "μεγάλο ελάχιστο”. Ένα τέτοιο ελάχιστο, το Maunder, διήρκεσε από το 1645 έως το 1715 και μπορεί να είχε συμβάλει στη μικρή παγετωνική εποχή πάνω στην γη.
Δεξιά: Έστω και αν ο ήλιος γίνει αισθητά πιο ήρεμος για το υπόλοιπο αυτού του αιώνα, θα εξακολουθεί να μας απασχολεί ως συνήθως για την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Οι Stefan Rahmstorf και Georg Feulner του Ινστιτούτου Πότσνταμ για τις κλιματολογικές επιπτώσεις μοντελοποίησαν τι θα συμβεί με τις θερμοκρασίες στη Γη, αν ένα παρόμοιο μεγάλο ελάχιστο ξεκινούσε σήμερα και κρατούσε μέχρι το 2100.
Διαπίστωσαν λοιπόν ότι ενώ οι θερμοκρασίες θα μειώνονταν λόγω του φαινομένου αυτού έως και κατά 0,3 ° C, η υπερθέρμανση του πλανήτη θα οδηγούσε σε μια αύξηση θερμοκρασίας από 3,7 έως 4,5 ° C – περισσότερο από κάθε αρνητικό αποτέλεσμα ενός παγκόσμιου ελάχιστου.
Ο Gavin Schmidt, που και αυτός φτιάχνει μοντέλα του κλίματος στο Ινστιτούτο Διαστημικών Σπουδών Goddard της NASA, συμφωνεί. "Ακόμα και αν ο ήλιος συμπεριφερθεί πραγματικά παράξενα, θα εξακολουθεί να επισκιάζεται το κλίμα από ό,τι κάνουμε”.
Πηγή: New Scientist
Δείτε και τα σχετικά άρθρα
- Ο ήλιος δεν ευθύνεται για την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας
- Ο ρόλος του ήλιου στην παγκόσμια θέρμανση μπορεί να έχει υποεκτιμηθεί
- Σύνδεση κοσμικών ακτίνων και παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας
- Ο ρόλος του ήλιου στις κλιματικές αλλαγές
- Ο ρόλος του Ήλιου στις κλιματικές αλλαγές συνεχίζει να προκαλεί διαφωνίες
- Εξετάζεται ο ρόλος του Ηλιου στην αύξηση της θερμοκρασίας
Leave a Comment