Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια (UP) πρόσφατα έκαναν ένα σημαντικό βήμα για να αναπτύξουν συσκευές που θα είναι σε θέση να μετατρέψουν το φως σε ηλεκτρική ενέργεια. Κατάφεραν να διαχειριστούν μια σειρά από μόρια χρυσού σε νανοκλίμακα ώστε να είναι σε θέση να προκαλέσει την μετατροπή της οπτικής ακτινοβολίας σε ηλεκτρικό ρεύμα. Το νέο σύστημα λειτουργεί κατά τρόπο παρόμοιο με εκείνο που βλέπουμε μέσα στα φωτοβολταϊκά ηλιακά κύτταρα, όπως αποκαλύπτει η ομάδα. Τα νέα ευρήματα θα μπορούσαν να έχουν ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών σε πολλούς τομείς της επιστήμης, αλλά κυρίως στη βιομηχανία ηλεκτρονικών ειδών.
Επιπλέον, η ομάδα αποκαλύπτει, ότι οι συσκευές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να προκαλέσει και να παράγει ηλεκτρικό ρεύμα σε μόρια. Αυτό καθίσταται δυνατό από το γεγονός ότι αυτή η σειρά των μορίων ανταποκρίνεται σε ηλεκτρομαγνητικά κύματα με την δημιουργία επιφανειακών πλασμονίων. Τα σωματίδια αυτά μπορεί να προκληθούν σε συσκευές όπως οι βιοαισθητήρες, ενώ έχουν τη δυνατότητα να κάνουν δυνατή μια πολύ αποτελεσματική συγκομιδή της ενέργειας, τροφοδοτώντας έτσι άλλες συσκευές σε νανοκλίμακα. Μπορεί επίσης να καταστεί δυνατή η κατασκευή κυκλωμάτων που θα τροφοδοτούνται από το εαυτό τους, ενώ θα χρειάζονται για την λειτουργία τους μόνο φως, αν φυσικά η τεχνολογία έχει αναπτυχθεί και βελτιωθεί ακόμη περισσότερο.
Θα ήταν επίσης δυνατόν να φτιαχτούν – αν φυσικά προχωρήσουν οι εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα της έρευνας – κάποια οπτοηλεκτρονικά προϊόντα νανοκλίμακας, όπως οι οπτικές κεραίες "συντονισμού".
"Αν η αποτελεσματικότητα του συστήματος θα μπορούσε να αναβαθμιστεί, χωρίς βέβαια απρόβλεπτους περιορισμούς, τότε θα μπορούσε να κατασκευαστεί ένας ενισχυτής με διάμετρο σαν μια ανθρώπινη τρίχα και μήκους μιας ίντσας," λέει ο καθηγητής της επιστήμης των υλικών Dawn Bonnell.
Επιπλέον, αυτού του είδους οι συσκευές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή ενός νέου είδους μνήμης του υπολογιστή. Σε αυτό το σημείο, αυτά τα όργανα θα κωδικοποιούν τα δεδομένα όχι σε μια άπειρη σειρά από 1 και 0, αλλά όπως λένε οι ερευνητές με τη χρήση των νέων προϊόντων, η βιομηχανία των ηλεκτρονικών ειδών θα μπορούσε να αναπτύξει μεθόδους κωδικοποίησης των ίδιων πληροφοριών, αλλά μέσα σε διάφορα μήκη κύματος του φωτός. Τέλος, οι συσκευές συλλογής της φωτεινής ενέργειας θα μπορούσαν, επίσης, να έχουν ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών, από την αυτό-τροφοδοσία των ειδών ένδυσης έως τα αυτοκινούμενα ρομπότ νανοκλίμακας και ούτω καθεξής.
Πηγή: Softpedia
Leave a Comment