Εάν υποτεθεί ότι θα έχουμε βρει έναν τρόπο να περιορίσουμε τις καταστροφές που κάνουμε σήμερα στον πλανήτη μας, τα παιδιά μας που θα ζουν 1,5 εκατομμύρια χρόνια στο μέλλον θα μπορούσαν να έχουν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα. Σύμφωνα με αστρονόμους, υπάρχει μια πιθανότητα 86% ένα κοντινό αστέρι πορτοκαλί νάνος να συγκρουστεί με το ηλιακό μας σύστημα αιώνες από τώρα, επηρεάζοντας πιθανώς και τον ήλιο, ή ακόμη και τον πλανήτη μας. Περιττό να πούμε, ότι αν ένα άλλο αστέρι εισέλθει στο προσεκτικά ισορροπημένο ηλιακό μας σύστημα, θα γνωρίσουμε κι άλλους πλανήτες, νάνους πλανήτες καθώς και αστεροειδείς ζώνες. Φυσικά, με καταστροφικές συνέπειες για όλους μας, αναφέρει το περιοδικό Technology Review.
Το άστρο Gliese 710 βρίσκεται προς την κατεύθυνση του αστερισμού του Οφιούχου
Εμπειρογνώμονες του διαστήματος ξέρουν εδώ και πολύ καιρό ότι το η γειτονιά του ηλιακού συστήματος είναι γεμάτη με αστέρια, αλλά μέχρι στιγμής έλλειπε η απαραίτητη τεχνολογία για να διαπιστώσουμε αν αυτά μας πλησιάζουν ή απομακρύνονται από μας. Από τη στιγμή που έγινε διαθέσιμη, οι αστρονόμοι άρχισαν να χρησιμοποιούν τους πιο κοντινούς μας γείτονες, και έτσι ήταν σε θέση να βεβαιωθούν ότι ο πορτοκαλί νάνος Gliese 710 είναι μπροστά στον δρόμο μας, και ότι είναι πολύ πιθανό να διασταυρωθεί με το ηλιακό μας σύστημα.
Τις πρώτες μετρήσεις για το επίπεδο της απειλής τις είχαμε από το διαστημικό παρατηρητήριο Ίππαρχος της ESA το 1997. Την εποχή εκείνη, ο χάρτης της αστρικής ταχύτητας που μας έδωσε το διαστημόπλοιο ήταν καταπληκτικός.
Πρόσφατα όμως νέα δεδομένα και μετρήσεις προστέθηκαν σε εκείνο το μοντέλο. Είναι πλέον προφανές ότι υπάρχουν περίπου 156 αστέρια με τα οποία ο ήλιος μας είτε είχε συναντήσει στο παρελθόν, ή θα βρεθεί κοντά στο μέλλον. Οι ερευνητές κατέληξαν, επίσης, στο συμπέρασμα ότι ο κίτρινος νάνος μας (δηλαδή ο Ήλιος μας) περνά πολύ κοντά σε άλλα αστέρια περίπου ένα ανά 2 εκατομμύρια χρόνια.
Στις νέες προσομοιώσεις, οι οποίες διαθέτουν αρκετά πρόσθετα δεδομένα, βρέθηκαν 9 περισσότερα αστέρια, ορισμένα από τα οποία δεν έχουν ακόμη συναντηθεί με τον Ήλιο. Δυστυχώς, το άστρο Gliese 710 είναι ένα από αυτά. Η ανακάλυψη έγινε από Ρώσους ειδικούς στο Αστρονομικό Παρατηρητήριο Pulkovo, με επικεφαλής τον Vadim Bobylev.
Αυτή η ομάδα ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ότι το αστέρι θα περάσει μέσα από το Νέφος του Oort, μια τεράστια έκταση από πολύ ψυχρά συντρίμμια η οποία περιβάλλει το ηλιακό μας σύστημα, και που πιστεύεται ότι είναι η κύρια πηγή των κομητών.
Ενώ πολλοί θα μπορούσαν να πουν ότι το Νέφος του Oort είναι πολύ μακριά από το εσωτερικό του ηλιακού μας συστήματος, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το συμβάν θα μπορούσε να εξαπολύσει μια βροχή από κομήτες, σε αντίθεση με την ηρεμία που επικρατεί σήμερα στους εσωτερικούς πλανήτες μετά από τον τελευταίο μεγάλο βομβαρδισμό, ο οποίος γέμισε σε κάθε φεγγάρι και πλανήτες αρκετούς κρατήρες που σημάδεψε το πρόσωπο τους μέχρι σήμερα.
Πηγή: Softpedia
Leave a Comment