Ευρωπαίοι ερευνητές έκαναν το πρώτο βήμα στον κόσμο για να φτάσουμε πιο κοντά στην πραγματοποίηση ενός κατορθώματος, που ως τώρα ήταν μόνο επιστημονική φαντασία: να κάνουμε τους ανθρώπους αόρατους όπως στα έργα του Χάρι Πότερ. Έκαναν λοιπόν μια προεξοχή σε μια επιφάνεια χρυσού αόρατη, χρησιμοποιώντας έναν τρισδιάστατο "μανδύα".
Μεταϋλικά σαν αυτό, που είναι κατασκευασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να λυγίζει το εισερχόμενο φως, θέλουν να φτιάξουν οι επιστήμονες
Επιστήμονες από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καρλσρούης και του Imperial College του Λονδίνου χρησιμοποίησαν αυτό τον μανδύα, που φτιάχτηκε με φωτονικούς κρυστάλλους με μια δομή που μοιάζει με σωρούς από ξύλο, για να συγκαλύψουν μια μικρή προεξοχή πάνω σε ένα επιφάνεια χρυσού, έγραψαν στο περιοδικό Science.
"Είναι σαν να κρύβει κάποιος ένα μικρό αντικείμενο κάτω από το χαλί, μόνο που αυτή τη φορά εξαφανίζεται και το χαλί", δήλωσε ο Nicholas Stenger, ένας από τους ερευνητές.
"Όταν κοιτάξαμε για το αντικείμενο με φακό και κάναμε έλεγχο με το φασματοσκόπιο, άσχετα με τη γωνία υπό την οποία κοιτάζαμε το αντικείμενο, δεν βλέπαμε τίποτε. Είχε γίνει αόρατο", τόνισε.
Μέχρι τώρα οι μανδύες αορατότητας που είχαν δημιουργηθεί, "δούλευαν" μόνο σε δύο διαστάσεις, δηλαδή τα "αόρατα" αντικείμενα ήταν άμεσα ορατά από την τρίτη διάσταση.
Ο ευρωπαϊκός "μανδύας" είναι ο πρώτος που κάνει αόρατες και τις τρεις διαστάσεις. Αποτελείται από ειδικούς φακούς που "εξαφανίζουν" το φως, "κυρτώνοντας" τις ακτίνες του, καθώς αυτό διαχέεται από το προς απόκρυψη αντικείμενο προς τον παρατηρητή.
Ο "μανδύας" έχει διαστάσεις 100 επί 30 μικρόμετρα, ενώ το αντικείμενο που έγινε αόρατο, ήταν δέκα φορές μικρότερο. Οι ερευνητές ήδη εργάζονται για να μεγαλώσουν τις διαστάσεις τόσο του "μανδύα" όσο και του αντικειμένου που γίνεται αόρατο.
Όμως ο Stenger δήλωσε ότι στο άμεσο μέλλον δεν προβλέπεται ο μανδύας να γίνει τόσο μεγάλος, ώστε να κρέμεται από την πλάτη κάποιου και να τον κάνει αόρατο (σε στιλ Χάρι Πότερ!) ή να κάνει αόρατο ένα σπίτι, ένα αυτοκίνητο ή ένα τανκ
"Θεωρητικά, θα ήταν δυνατό να το κάνουμε αυτό σε μεγάλη κλίμακα, αλλά τεχνικά, είναι εντελώς αδύνατο με τις γνώσεις που έχουμε τώρα», είπε.
"Ωστόσο θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα σε 10 χρόνια", είπε, τονίζοντας ότι ο πρώτος αόρατος μανδύας δεν θα ήταν ένας εύκαμπτος μανδύας, αλλά μια άκαμπτη δομή.
Ο στρατός των ΗΠΑ έχει χρηματοδοτήσει διάφορες ερευνητικές ομάδες που εργάζονται για την τεχνολογία του αόρατου, ενώ οι επιστήμονες εξετάζουν σχολαστικά άλλες εφαρμογές για διαδικασίες βασισμένες στο φως, είπε ο Stenger.
"Το φως χρησιμοποιείται ήδη σε οπτικές ίνες, στο χώρο των τηλεπικοινωνιών. Και στο εγγύς μέλλον, θα χρησιμοποιούμε το φως όλο και περισσότερο σε υπολογιστές", δήλωσε ο Stenger.
Πηγή: Reuters
Leave a Comment