Το βραβείο Abel, θεωρούμενο ως το «Νόμπελ» των μαθηματικών, απονέμεται για το 2010 στον μαθηματικό John Tate για το έργο του στη θεωρία των αλγεβρικών αριθμών, η οποία βρίσκεται στην «καρδιά» της κρυπτογράφησης και της ασφάλειας των επικοινωνιών στο διαδίκτυο.
Το βραβείο, συνοδευόμενο από 1 εκατ. δολάρια, δημιουργήθηκε το 2002 και απονέμεται κάθε χρόνο από τον βασιλιά της Νορβηγίας. Η θεωρία των αριθμών, που ανάγεται στην αρχαία Ελλάδα, ασχολείται με τις ιδιότητες και τις σχέσεις μεταξύ των ακεραίων αριθμών και ο Tate, ο οποίος πρόσφατα συνταξιοδοτήθηκε από το πανεπιστήμιο του Τέξας, θεωρείται κορυφή μεταξύ των μαθηματικών όλου του κόσμου σε αυτόν τον τομέα.
Μεταξύ άλλων, το έργο του συνέβαλε καθοριστικά στην επίλυση ενός από τα δυσκολότερα μαθηματικά προβλήματα όλων των εποχών, του «Τελευταίου Θεωρήματος του Φερμά».
Το θεώρημα, που ταλαιπωρούσε τους μαθηματικούς επί 350 χρόνια, αποδείχτηκε τελικά το 1995 από τον Άντριου Γουάιλς του πανεπιστημίου Πρίνστον των ΗΠΑ, εν μέρει χάρη στην προηγηθείσα εργασία του Tate.
Η θεωρία των αριθμών, που θεωρείτο επί χρόνια μια από τις «καθαρότερες» μορφές μαθηματικών, με μικρή σχέση με πρακτικά ζητήματα, σήμερα πια έχει γίνει ζωτική για την ασφαλή κρυπτογράφηση της μεταφοράς δεδομένων μέσου του διαδικτύου.
Χάρη στο έργο του Tate, υπάρχουν πια αλγόριθμοι που μπορούν εύκολα να παράγουν σειρές αριθμών με στόχο την κρυπτογράφηση των δεδομένων.
Η ενασχόληση του Tate με την θεωρία των αριθμών άρχισε ήδη από το διδακτορικό του και ακολούθησε αδιάλειπτη για τα επόμενα 60 χρόνια.
Διάφορες μαθηματικές θεωρίες φέρουν ήδη το όνομά του. Οι συνάδελφοί του μαθηματικοί δήλωσαν ότι η απονομή του βραβείου, που θα γίνει τον Μάιο στο Όσλο, αποτελεί μια δίκαιη αναγνώριση ενός μακρόχρονου έργου.
Μια μέρα, το έργο του μπορεί να οδηγήσει στην αποκάλυψη της προέλευσης και των άλλων μυστικών των «πρώτων» αριθμών, όπως επίσης στην απόδειξη της «υπόθεσης του Ρίμαν».
Πηγή: Ελευθεροτυπία
Leave a Comment