Αστροφυσική, Διάστημα

Εννέα εξωπλανήτες βρέθηκαν να στρέφονται αντίθετα από το μητρικό τους άστρο, ανατρέποντας έτσι την κυρίαρχη θεωρία

Η κυρίαρχη πεποίθηση ότι οι πλανήτες στρέφονται πάντα προς την ίδια κατεύθυνση με τον ήλιο τους, μιμούμενοι την περιστροφή του ίδιου του άστρου, έχει ανατραπεί με την ανακάλυψη πολλών εξωπλανητών που στρέφονται αντίθετα, αναφέρουν αστρονόμοι.

Print Friendly, PDF & Email
Share

hotJupiterΗ κυρίαρχη πεποίθηση ότι οι πλανήτες στρέφονται πάντα προς την ίδια κατεύθυνση με τον ήλιο τους, μιμούμενοι την περιστροφή του ίδιου του άστρου, έχει ανατραπεί με την ανακάλυψη πολλών εξωπλανητών που στρέφονται αντίθετα, αναφέρουν αστρονόμοι.

Στο δικό μας Ηλιακό Σύστημα, και οι οκτώ πλανήτες περιφέρονται με την ίδια φορά και σχεδόν στο ίδιο επίπεδο (το επίπεδο της εκλειπτικής), ακολουθώντας τη φορά της περιστροφής του Ήλιου.

"Πρόκειται για μια πραγματική βόμβα που έπεσε στο πεδίο των εξωπλανητών”, δήλωσε ο αστρονόμος Amaury Triaud, του Παρατηρητηρίου της Γενεύης, αναφερόμενος στην ανακάλυψη που έγινε.

Η ομάδα του Triaud ανέφερε τα ευρήματά της σε μια συνεδρίαση της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας (RAS) στη Γλασκώβη, αλλά δεν έχουν ακόμα υποβληθεί σε ανεξάρτητο έλεγχο. Οι ανακαλύψεις έγιναν με το γιγαντιαία τηλεσκόπιο La Silla των 3,6 μέτρων του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητηρίου στην Χιλή.

Οι αστρονόμοι πίστευαν έως σήμερα ότι το ίδιο συμβαίνει και με άλλα πλανητικά συστήματα. Επειδή κάθε άστρο και οι πλανήτες του σχηματίζονται από τον ίδιο περιστρεφόμενο αρχικό δίσκο αερίου και σκόνης, για τον λόγο αυτό τείνουν να περιστρέφονται και να περιφέρονται προς την ίδια κατεύθυνση.

Φαίνεται όμως ότι αυτή η αρχική άποψη σταδιακά αλλάζει για πολλά πλανητικά συστήματα, μετά την ανακάλυψη εννέα τέτοιων πλανητών, που γυρίζουν ανάποδα από τα μητρικά τους άστρα.

Στη συγκεκριμένη μελέτη οι αστρονόμοι εξέτασαν 27 εξωπλανήτες που είχαν βρεθεί με άμεσες και όχι έμμεσες παρατηρήσεις. Δηλαδή δεν είχαν βρεθεί με τον υπολογισμό της βαρυτικής έλξης τους στο φως του άστρου – αλλά επειδή πέρασαν ακριβώς μπροστά από τον ήλιο τους.

Αφού συνδύασαν τα νέα αποτελέσματα με τις προηγούμενες παρατηρήσεις των διερχόμενων εξωπλανητών, ο Triaud μαζί με τους αστρονόμους, Andrew Cameron και τον βετεράνο κυνηγό εξωπλανητών Didier Queloz έμειναν άναυδοι.

Και οι εννέα ανάποδοι εξωπλανήτες αποτελούνται από αέρια, όπως ο Δίας, είναι όμως ακόμα μεγαλύτεροι και περιέργως βρίσκονται πολύ κοντά στα μητρικά τους άστρα.

Οι υπολογισμοί έδειξαν ότι εννέα από αυτούς περιφέρονται «ανάποδα».

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι αυτοί οι αέριοι γίγαντες αρχικά σχηματίστηκαν σε σχετικά μεγάλη απόσταση από το άστρο και περιφέρονταν προς την ίδια κατεύθυνση, όπως ο Δίας.

Πιθανότατα οι τροχιές τους μεταβλήθηκαν αργότερα λόγω της βαρυτικής έλξης άλλων πλανητών ή ακόμα και άλλων άστρων. Τελικά, έπειτα από δισεκατομμύρια χρόνια, κατέληξαν σε παράξενες, σχεδόν τυχαίες τροχιές που δεν ακολουθούν τον κανόνα.

Οι «ανάποδοι» πλανήτες φαίνεται πως δεν είναι σπάνιοι στο Γαλαξία μας, και αυτό θα μπορούσε να έχει συνέπειες στην αναζήτηση εξωγήινης ζωής.

Οι αέριοι γίγαντες που κινούνται σε απομακρυσμένες τροχιές, όπως ο Δίας, προστατεύουν τους εσωτερικούς πλανήτες όπως τη Γη από τους εισερχόμενους αστεροειδείς και κομήτες.

Όταν όμως πλησιάσουν πολύ το μητρικό άστρο μετατρέπονται από προστάτες σε καταστροφείς, καθώς «καταπίνουν» τους μικρότερους πλανήτες που βρίσκουν στο διάβα τους.

Print Friendly, PDF & Email

About the author

physics4u

Leave a Comment

Share