Αστροφυσική, Διάστημα

Το Εξαιρετικά Μεγάλο Τηλεσκόπιο ELT θα κατασκευαστεί το 2018 στην Χιλή

Το Ευρωπαϊκό Εξαιρετικά Μεγάλο Τηλεσκόπιο (ELT), το μεγαλύτερο του κόσμου που θα μπορεί να διακρίνει μικρούς εξωπλανήτες στο μέγεθος της Γης, θ κατασκευαστεί στην έρημο Ατακάμα της Χιλής.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Το Ευρωπαϊκό Εξαιρετικά Μεγάλο Τηλεσκόπιο (ELT), το μεγαλύτερο του κόσμου που θα μπορεί να διακρίνει μικρούς εξωπλανήτες στο μέγεθος της Γης, θ κατασκευαστεί στην έρημο Ατακάμα της Χιλής. E-ELT

Το ELT θα κατασκευαστεί από το Ευρωπαϊκό Νότιο Παρατηρητήριο (ESO), το οποίο έχει ήδη τρεις μεγάλες εγκαταστάσεις στην Ατακάμα, ανάμεσά τους το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο (VLT).

Το VLT είναι μεν πολύ μεγάλο, θα μοιάζει όμως με νάνο δίπλα στο ELT, το οποίο θα έχει κάτοπτρο διαμέτρου 42 μέτρων και θα βλέπει το Σύμπαν στο ορατό και το εγγύς υπέρυθρο τμήμα του φάσματος.

Το τηλεσκόπιο θα κοστίσει πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ και αναμένεται να εγκαινιαστεί το 2018.

Χάρη στο γιγάντιο κάτοπτρό του, το ELT θα μπορεί να πραγματοποιεί φασματικές αναλύσεις για να προσδιορίσει τη σύσταση της ατμόσφαιρας σε πλανήτες εκτός του Ηλιακού Συστήματος.

Το μέγεθος του θα βοηθήσει τους επιστήμονες να δούνε πλανήτες σαν τη Γη, μαύρες τρύπες, γαλαξίες, τη σκοτεινή ύλη καθώς και τη σκοτεινή ενέργεια, δύο εντελώς άγνωστα συστατικά ή τμήματα του Σύμπαντος.

Το ESO επέλεξε το όρος Αρμαζόνες της ερήμου Ατακάμα, με ύψος 3.500 μέτρα και 360 γιατί έχει ανέφελες νύχτες το χρόνο. Η οροσειρά των Ανδεων στα δυτικά της Ατακάμα προστατεύει το βουνό από τα σύννεφα και τις βροχές, ενώ το Ρεύμα του Χούμπολντ που περνά από τις ακτές της Χιλής εκτρέπει τα σύννεφα που έρχονται από την πλευρά του Ειρηνικού.

Η χαμηλή πυκνότητα και υγρασία του αέρα ψηλά στο όρος Αρμαζόνες περιορίζει δραστικά τις παραμορφώσεις που δημιουργεί στις εικόνες του τηλεσκοπίου η ατμόσφαιρα.

Πηγή: Reuters

Print Friendly, PDF & Email

About the author

physics4u

Leave a Comment

Share