Τεχνολογία-Νέες Εφαρμογές

Μοριακός υπολογιστής μπορεί να εξελίσσεται και να αυτοδιορθώνεται

Διεθνής ομάδα ερευνητών ανέπτυξε έναν μοριακό υπολογιστή- με πάχος ανάλογο με αυτό δύο μορίων- ο οποίος μπορεί να λύνει πολύπλοκα προβλήματα, αλλά κυρίως μπορεί να εξελίσσεται ώστε να έχει τη δυνατότητα να εκτελεί πολλές λειτουργίες ταυτόχρονα.

Print Friendly, PDF & Email
Share

cancer-model Διεθνής ομάδα ερευνητών ανέπτυξε έναν μοριακό υπολογιστή- με πάχος ανάλογο με αυτό δύο μορίων- ο οποίος μπορεί να λύνει πολύπλοκα προβλήματα, αλλά κυρίως μπορεί να εξελίσσεται ώστε να έχει τη δυνατότητα να εκτελεί πολλές λειτουργίες ταυτόχρονα.

Επιπλέον ο μοριακός αυτός υπολογιστής μπορεί να επιδιορθώνει μόνος του τις δυσλειτουργίες ή ζημιές που εμφανίζονται. Τον μοριακό υπολογιστή ανέπτυξαν ερευνητές από την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ και, όπως αναφέρουν, μιμείται τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου. Σήμερα έχουμε καταφέρει να κατασκευάσουμε ταχύτατους υπολογιστές που εκτελούν τρισ. υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο, αλλά κατά βάση εκτελούν τις εργασίες διαδοχικά, δηλαδή μία κάθε φορά.

Οι ερευνητές οι οποίοι ανέπτυξαν τον υπολογιστή με επικεφαλής τον Ιάπωνα φυσικό Anirban Bandyopadhyay, χρησιμοποίησαν ως δομικό υλικό ένα οργανικό συστατικό, τη δικυανοβενζοκινόνη (DDQ), που μπορεί να μεταβάλλεται ανάμεσα σε τέσσερις διαφορετικές ηλεκτρικά αγώγιμες καταστάσεις. Ο υπολογιστής αποτελείται από 300 μόρια, το καθένα εκ των οποίων μπορεί να επικοινωνεί ασύρματα με τα γειτονικά του μέσω ηλεκτρικών πεδίων και να μεταδίδουν συνεχώς πληροφορίες το ένα στο άλλο σε μια διαδικασία που προσομοιάζει με το δυαδικό σύστημα λειτουργίας των μικροτσίπ.

Θεωρητικώς ο συγκεκριμένος υπολογιστής θα μπορούσε να λύσει προβλήματα που οι συμβατικοί υπολογιστές δεν μπορούν να επιλύσουν, και μάλιστα σε συγκεκριμένο χρόνο. Η ερευνητική ομάδα συνεχίζει την προσπάθειά της, έχοντας βάλει στόχο τη δημιουργία ενός μοριακού υπολογιστή ο οποίος να αποτελείται από 1.000 άτομα.

ΑΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

About the author

physics4u

Leave a Comment

Share