Τεχνολογία-Νέες Εφαρμογές

Συμφώνησαν για την κατασκευή αντιδραστήρα σύντηξης υδρογόνου Ιταλία – Ρωσία

Ρώμη και Μόσχα υπέγραψαν συμφωνία για την ανάπτυξη ενός πειραματικού αντιδραστήρα που θα παράγει ενέργεια από τη σύντηξη υδρογόνου, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Itar-Tass.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Ρώμη και Μόσχα υπέγραψαν συμφωνία για την ανάπτυξη ενός πειραματικού αντιδραστήρα που θα παράγει ενέργεια από τη σύντηξη υδρογόνου, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Itar-Tass.

Η συμφωνία αφορά την κατασκευή του αντιδραστήρα Ignitor («αναφλεκτήρας») σε ρωσικό έδαφος με κοινή τεχνογνωσία.

Ο Ignitor θα αποτελέσει πλατφόρμα δοκιμών για τη δοκιμή τεχνολογιών πυρηνικής σύντηξης, το αντίθετο της πυρηνικής σχάσης. Στις αντιδράσεις αυτές, πυρήνες ελαφρών στοιχείων, όπως το υδρογόνο, συντήκονται και σχηματίζουν βαρύτερα στοιχεία με ταυτόχρονη απελευθέρωση μεγάλων ποσών ενέργειας.

Όπως αναφέρει ο δικτυακός τόπος του περιοδικού Science, ο ρωσο-ιταλικός αντιδραστήρας θα ακολουθεί τη διάταξη «τόκαμακ» (tokamak), η οποία χρησιμοποιεί πολύ ισχυρούς ηλεκτρομαγνήτες για να συμπιέσει και να θερμάνει ισότοπα υδρογονου έσα σε ένα θωρακισμένο δοχείο.

Όταν το ιονισμένο υδρογόνο (πλάσμα) φτάσει σε θερμοκρασία εκατομμυρίων βαθμών Κελσίου, συντήκεται και απελευθερώνει ενέργεια, ακριβώς όπως συμβαίνει και στον Ήλιο.

Η Ρωσία και η Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί με τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τη Νότιο Κορέα, την Κίνα και την Ινδία, ετοιμάζονται να ξεκινήσουν την υλοποίηση ενός αντίστοιχου αλλά πολύ μεγαλύτερου πειράματος με την ονομασία ITER (Διεθνής Πειραματικός Θερμοπυρηνικός Αντιδραστήρας).

Ο ΙΤΕR θα κατασκευαστεί στη Γαλλία και θα βασιστεί σε ένα γιγάντιο τόκαμακ, διαμέτρου άνω των 6 μέτρων, θα χρησιμοποιεί όμως ασθενέστερα μαγνητικά πεδία και θα χρειάζεται μεγαλύτερα ποσά ενέργειας προκειμένου να αρχίσει η αντίδραση σύντηξης.

Οι επιστήμονες εκτιμούν πάντως ότι θα περάσουν αρκετές δεκαετίες μέχρι οι τεχνολογίες σύντηξης να αρχίσουν να αξιοποιούνται σε μεγάλη κλίμακα και να προσφέρουν ανεξάντλητη, σχεδόν καθαρή ενέργεια.

Πηγή: http://www.tovima.gr/

Print Friendly, PDF & Email

About the author

physics4u

Leave a Comment

Share