Ο WASP-12b είναι ο πιο καυτός γνωστός εξωπλανήτης μέσα στον Γαλαξία μας, και ίσως να είναι και ο πιο βραχύβιος. Γιατί το μητρικό του άστρο καταβροχθίζει σιγά σιγά τον πλανήτη, σύμφωνα με παρατηρήσεις από ένα νέο όργανο πάνω στο διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, το Cosmic Origins Spectrograph (COS).
Ο πλανήτης μπορεί να έχει ζωή άλλα 10 εκατομμύρια χρόνια προτού αυτός διαλυθεί τελείως. Η ανακάλυψη περιγράφεται στο περιοδικό Astrophysical Journal Letters.
Το WASP-12 είναι ένα κίτρινο αστέρι νάνος – μοιάζει με τον Ήλιο μας – που βρίσκεται περίπου 600 έτη φωτός μακριά μας στον χειμερινό αστερισμό Auriga. Ο εξωπλανήτης αυτός ανακαλύφθηκε από την αυτοματοποιημένη έρευνα πλανητών WASP το 2008. Η έρευνα αυτή αναζητά για την περιοδική εξασθένιση του φωτός των άστρων καθώς οι πλανήτες περνούν από μπροστά τους, ένα φαινόμενο που ονομάζεται διέλευση.
Το WASP-12b είναι τόσο κοντά στο μητρικό του αστέρι, 3 εκατομμύρια χιλιόμετρα, που ολοκληρώνει μια τροχιά μόνο σε 1,1 ημέρες, είναι υπέρθερμο με περίπου 1.500 βαθμούς Κελσίου και είναι τεντωμένο σε ένα σχήμα που μοιάζει με μια μπάλα του ράγκμπι – η βαρυτική έλξη του ήλιου του είναι ισχυρότερη στην μπροστινή επιφάνεια του εξωπλανήτη, παρά στην πίσω – από τις τεράστιες παλιρροϊκές δυνάμεις. Η ατμόσφαιρα του είναι σαν μεγάλο μπαλόνι, σχεδόν τρεις φορές την ακτίνα του Δία, ενώ φεύγει υλικό από πάνω του προς το αστέρι. Ο πλανήτης έχει 40 τοις εκατό περισσότερη μάζα από τον Δία.
Δεν είναι ακριβώς το είδος ηλιακού συστήματος που αναμενόταν να βρεθεί. “Όλα όσα δεν περιμέναμε να βρούμε τα βρίσκουμε”, δήλωσε η Carole Haswell, αστρονόμος του Ανοικτού Πανεπιστημίου στη Μεγάλη Βρετανία, που ηγείται της έρευνας.
“Οι προκαταλήψεις μας για πως θα έμοιαζαν τα υπόλοιπα πλανητικά συστήματα, εμπνεύστηκαν από το δικό μας ηλιακό σύστημα και ιδίως το Star Trek”, αστειεύτηκε η ίδια.
Η έρευνα της επιβεβαιώνει την πρόβλεψη που έγινε πέρυσι από τον Shu-lin Li του Πανεπιστημίου του Πεκίνου. Αυτός υπέθεσε ότι η επιφάνεια του εξωπλανήτη θα ήταν κατεστραμμένη από την βαρύτητα του άστρου, και ότι οι παλιρροϊκές δυνάμεις θα εξόγκωναν την ατμόσφαιρα του,.
Το νέο όργανο COS τοποθετήθηκε επί του Hubble το 2009 και είναι σε θέση να κάνει εξαιρετικά ευαίσθητες μετρήσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας. Οι πρόσφατες παρατηρήσεις έδειξαν ότι οι γραμμές απορρόφησης από αργίλιο, κασσίτερο και μαγγάνιο γίνονταν πιο έντονες όσο ο πλανήτης περνούσε μπροστά από το αστέρι.
Αυτό σημαίνει ότι αυτά τα στοιχεία υπάρχουν στην ατμόσφαιρα του πλανήτη καθώς και στο μητρικό αστέρι του. Το γεγονός ότι το COS θα μπορούσε να ανιχνεύσει τα χαρακτηριστικά αυτά σε έναν πλανήτη, προσφέρει ισχυρές ενδείξεις ότι η ατμόσφαιρα του πλανήτη είναι πολύ εκτεταμένη διότι είναι πολύ καυτή.
Πηγή: scientific blogging
Leave a Comment