Βρετανοί φυσικοί ρίχνουν το γάντι στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα υποστηρίζοντας ότι η μυστηριώδης σκοτεινή ενέργεια, που αποτελεί μία από τις βασικές σταθερές της επικρατέστερης θεωρίας για την δημιουργία και την εξέλιξη του Σύμπαντος, δεν υπάρχει. Σύμφωνα με το Καθιερωμένο Μοντέλο της Κοσμολογίας η σκοτεινή ενέργεια (μαζί με τη σκοτεινή ύλη) αποτελεί το 96% του Σύμπαντος και την κινητήριο δύναμη στην επιταχυνόμενη διαστολή του.
Υποτίθεται ότι τα στοιχεία που μας έχει στείλει ο δορυφόρος της NASA WMAP, για την μικροκυματική ακτινοβολία υποβάθρου, είναι ότι καλύτερο υπάρχει μέχρι τώρα για την υποστήριξη του Καθιερωμένου Μοντέλου της κοσμολογίας – συμπεριλαμβανομένων και της σκοτεινής ύλης, της σκοτεινής ενέργειας και της εκθετικής διαστολής μετά την Μεγάλη Έκρηξη, μια φάση γνωστή ως πληθωρισμός.
Μήπως όμως είναι λάθος αυτά τα στοιχεία; Θα μπορούσαν δηλαδή να είναι παραπλανητικές μετρήσεις του δορυφόρου WMAP, οπότε μας έχουν οδηγήσει σε μια λάθος θεωρία της κοσμολογίας και στην άποψη ότι υπάρχει η σκοτεινή ενέργεια;
Έτσι νομίζει ένας αστροφυσικός και λέει ότι ο πλανήτης Δίας είναι ο υπεύθυνος γι αυτό – αν και άλλοι επιστήμονες επιμένουν ότι δεν υπάρχει τίποτα που να μην πάει καλά στις μετρήσεις
Ο δορυφόρος WMAP εντοπίζει φωτόνια της κοσμικής μικροκυματικής ακτινοβολίας υποβάθρου, την «ηχώ» του big bang, και αυτές οι μετρήσεις χρησιμοποιούνται για την χαρτογράφηση της θερμοκρασίας του ουρανού. Οι κυματισμοί (απειροελάχιστες μεταβολές) στον χάρτη χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό του φάσματος, που ταιριάζει σχεδόν τέλειο με το Καθιερωμένο Μοντέλο της κοσμολογίας.
Από το 2007 ο φυσικός Tom Shanks, από το Πανεπιστήμιο του Durham και ο οποίος κάνει κριτική στο Καθιερωμένο Μοντέλο, έχει ανιχνεύσει μια απόκλιση μεταξύ των μετρήσεων που έγιναν από το δορυφόρο WMAP και των μετρήσεων των ακτίνων-Χ από το ίδιο αστρικό σμήνος, όπως λήφθηκαν από τα επίγεια τηλεσκόπια. Αυτός αρχικά υπέθεσε ότι το πρόβλημα οφειλόταν στις μετρήσεις από τα επίγεια τηλεσκόπια και ότι τα δεδομένα του WMAP ήταν ολόσωστα.
Για τη βαθμονόμηση των δεδομένων της μικροκυματικής ακτινοβολίας, οι επιστήμονες του WMAP χρησιμοποιούν τον πλανήτη Δία, που υποθέτουν ότι είναι μια σταθερή πηγή μικροκυμάτων. Οι παρατηρήσεις του Δία δείχνουν πόσο ασαφείς γίνονται οι κοσμικοί κυματισμοί από τα οπτικά όργανα, κι έτσι βοηθούν την ομάδα του WMAP να διορθώσουν αυτές τις ασάφειες.
Τώρα όμως ο Tom Shanks έχει βαθμονομήσει ξανά τα δεδομένα με τη χρήση μεγάλων αντικειμένων, όπως είναι οι ράδιο γαλαξίες, που παρατηρήθηκαν από τον δορυφόρο WMAP και οι οποίοι εκπέμπουν επίσης μικροκύματα. Το αποτέλεσμα είναι ένα φάσμα που είναι συμβατό με μια σειρά από θεωρίες, που η ομάδα WMAP ισχυρίζεται ότι έχουν αποκλειστεί. Για παράδειγμα, οι μονοδιάστατες κοσμικές χορδές – ρωγμές στον ιστό του χωροχρόνου – ή τροποποιημένοι νόμοι της βαρύτητας θα μπορούσαν να εξηγήσουν την μαζική συγκέντρωση της ύλης, που σήμερα αποδίδεται στην σκοτεινή ύλη και την σκοτεινή ενέργεια από το Καθιερωμένο Μοντέλο.
"Αν έχουμε δίκιο, τότε αυτό θα ήταν εξαιρετικά σημαντικό για την κοσμολογία”, λέει ο Shanks.
Ωστόσο, προσθέτει ότι παραμένει ασαφές το γιατί ο Δίας θα παράγει μια αναξιόπιστη βαθμονόμηση. "Το πρόβλημα δεν είναι κατανοητό προς το παρόν”, διευκρινίζει.
Η ομάδα του WMAP από την άλλη δεν ανησυχεί. Ισχυρίζονται ότι οι ραδιοπηγές που επισήμανε ο δορυφόρος WMAP συμπίπτουν με κηλίδες του ουρανού, όπου η θερμοκρασία είναι ελαφρώς υψηλότερη, κάνοντας την βαθμονόμηση ανακριβή. "Είμαστε στην ευχάριστη θέση να υπερασπιστούμε τα δεδομένα του WMAP", λέει το μέλος της ομάδας Gary Hinshaw της NASA.
«Η νέα μελέτη ανατρέπει όλα τα δεδομένα, αφού η παγιωμένη άποψη είναι ότι το Σύμπαν διαστέλλεται και μάλιστα επιταχυνόμενο. Αν οι συγκεκριμένοι επιστήμονες έχουν δίκιο τότε θα προκληθεί ένα μεγάλο σοκ στην επιστημονική κοινότητα και θα πρέπει να αναθεωρήσουμε όλα όσα πιστεύαμε για το μέλλον του Σύμπαντος. Αν δεν υπάρχει σκοτεινή ενέργεια, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η διαστολή του Σύμπαντος έχει αρχίσει να μειώνεται και πιθανώς να σταματήσει » δήλωσε ο Robert Massey, της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας της Βρετανίας.
Η δημοσίευση της έρευνας γίνεται στο Monthly Notices της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας.
Πηγή: Softpedia
Leave a Comment