Αστροφυσική, Διάστημα

«Σκοτεινός Ήλιος» είναι ένας από τους κοντινότερους γείτονές μας

Τον Απρίλιο του 2010 ανακοινώθηκε ότι ένας “σκοτεινός ήλιος” που ονομάζεται UGPS 0722-05 ήταν ο πιο κοντινός μας καφέ νάνος που βρέθηκε ποτέ. Οι ερευνητές όμως με επικεφαλής τον Philip Lucas από το Πανεπιστήμιο του Hertfordshire της Βρετανίας έχουν αναθεωρήσει την άποψη τους από τότε. Με βάση νέες μετρήσεις παράλλαξης, λένε τώρα πως το αντικείμενο είναι στην πραγματικότητα 13,3 έτη φωτός μακριά, κι όχι 9,6 όπως είχαν αναφέρει στο παρελθόν – που σημαίνει ότι ένα άλλο ζευγάρι καφέ νάνων σε τροχιά γύρω από το Epsilon Indi είναι πιο κοντά.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Τον Απρίλιο του 2010 ανακοινώθηκε ότι ένας "σκοτεινός ήλιος” που ονομάζεται UGPS 0722-05 ήταν ο πιο κοντινός μας καφέ νάνος που βρέθηκε ποτέ. Οι ερευνητές όμως με επικεφαλής τον Philip Lucas από το Πανεπιστήμιο του Hertfordshire της Βρετανίας έχουν αναθεωρήσει την άποψη τους από τότε. Με βάση νέες μετρήσεις παράλλαξης, λένε τώρα πως το αντικείμενο είναι στην πραγματικότητα 13,3 έτη φωτός μακριά, κι όχι 9,6 όπως είχαν αναφέρει στο παρελθόν – που σημαίνει ότι ένα άλλο ζευγάρι καφέ νάνων σε τροχιά γύρω από το Epsilon Indi είναι πιο κοντά.

browndwarf Οι αστρονόμοι αναθεώρησαν, επίσης, τις εκτιμήσεις τους για τη θερμοκρασία του καφέ νάνου – σε μεταξύ των 205 °C και 285 °C, αντί για 130 – 230 °C – και την φωτεινότητα τους, αυξάνοντας και την αρχική εκτίμηση τους ότι εκπέμπει 0,000026 τοις εκατό της ενέργειας του ήλιου μας σε 0,000093 τοις εκατό.

Βέβαια κι έτσι αυτό το αμυδρό αντικείμενο φαίνεται να είναι από τους πιο κοντινούς μας καφέ νάνους που έχουν ποτέ βρεθεί. Το "αστέρι" είναι τόσο ψυχρό που τυχόν κάτοικοι σε κάποιον πλανήτη σε τροχιά γύρω του θα έβλεπε έναν σκοτεινό ήλιο στον ημερήσιο ουρανό τους.

Η ανακάλυψη υποδεικνύει ότι οι καφέ νάνοι είναι συνηθισμένα αντικείμενα στο διάστημα και ότι αυτά θα μπορούσαν να υπάρξουν ακόμη και κοντά στη Γη.

Οι καφέ νάνοι έχουν τόσο μικρή μάζα που ποτέ δεν γίνονται αρκετά καυτοί ώστε να διατηρήσουν πυρηνικές αντιδράσεις σύντηξης που τροφοδοτούν τα αστέρια με ενέργεια, όπως ο ήλιος μας. Αλλά κάπως λάμπουν, γιατί η ακτινοβολία τους προέρχεται από τη θερμότητα του σχηματισμού τους, που στη συνέχεια ελαττώνεται και γι αυτό η ακτινοβολία τους εξασθενίζει.

Ο Philip Lucas με την ομάδα του ανακάλυψαν το καφέ νάνο, με το όνομα UGPS 0722-05, από την υπέρυθρη ακτινοβολία που εκπέμπει και είχαν στην αρχή θεωρήσει ότι απέχει 9,6 έτη φωτός από τη Γη, διπλάσια απόσταση από το άστρο Proxima Centauri, το πλησιέστερο αστέρι μας μετά τον ήλιο.

Ο Lucas και οι συνεργάτες του είχαν μετρήσει τότε την λάθος απόσταση με την μέθοδο της παράλλαξης, η οποία όμως προσφέρει μια αξιόπιστη μέθοδο εύρεσης της απόστασης ενός άστρου από τη Γη: αν ένας παρατηρητής στη Γη μετράει τη θέση του αστεριού στον ουρανό και στη συνέχεια το εξετάσει ξανά λίγους μήνες αργότερα, το αστέρι θα φαίνεται να έχει μετακινηθεί ελαφρώς, διότι θα το βλέπουμε από μια διαφορετική οπτική γωνία καθώς ο πλανήτης μας στρέφεται γύρω από τον ήλιο. Γνωρίζοντας τις διαστάσεις της τροχιάς της Γης, οι αστρονόμοι μπορούν να υπολογίσουν την απόσταση του αστέρα από το μέτρο της φαινομένης κίνησής του.

Αλλά τότε ο Lucas και οι συνάδελφοί του δεν είχαν αρκετά καλές μετρήσεις παράλλαξης, οπότε η μέτρηση της απόστασης του καφέ νάνου δεν ήταν ακριβής.

Πηγή: New Scientist

Print Friendly, PDF & Email

About the author

physics4u

Leave a Comment

Share