Αστροφυσική, Διάστημα

Ένας τεράστιος αστεροειδής θα μπορούσε να συντριβή στη Γη κατά το 2182 προειδοποιούν οι επιστήμονες

Ένας αστεροειδής, που ονομάζεται 1999 RQ36, έχει μία στις χίλιες (0.092%) πιθανότητα να χτυπήσει τη Γη κάποια στιγμή πριν από το έτος 2200, αλλά το πιθανότερο είναι να χτυπήσει στις 24 Σεπτεμβρίου του 2182.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Ένας αστεροειδής, που ονομάζεται 1999 RQ36, έχει μία στις χίλιες (0.092%) πιθανότητα να χτυπήσει τη Γη κάποια στιγμή πριν από το έτος 2200, αλλά το πιθανότερο είναι να χτυπήσει στις 24 Σεπτεμβρίου του 2182.

Ida_Dactyl_asteroids

Ο Ida και ο Dactyl είναι δύο τυπικοί από τους πολλούς αστεροειδείς που κατοικούν στο εσωτερικό ηλιακό σύστημα, και που τελικά κάποιοι από αυτούς θα συγκρουστούν ανεπανόρθωτα με τη Γη

Ο αστεροειδής ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά κατά το έτος 1999 και έχει μήκος πάνω από 550 μέτρα. Αν ένας αστεροειδής αυτού του μεγέθους χτυπήσει τη Γη θα μπορούσε να προκαλέσει μια εκτεταμένη καταστροφή και πιθανώς μια μαζική εξαφάνιση.

Οι ειδικοί λένε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια για να εκτρέψουμε τον αστεροειδή θα πρέπει να γίνει τουλάχιστον 100 χρόνια προτού χτυπήσει, για να έχει κάποια πιθανότητα επιτυχίας.

Αν ο αστεροειδής δεν έχει εντοπιστεί επακριβώς μέχρι το 2080 θα είναι αδύνατο να τον εκτρέψουμε από τον στόχο του, προειδοποίησαν οι επιστήμονες σε μια νέα ερευνητική εργασία.

Ενώ οι πιθανότητα να συμβεί το κτύπημα φαίνεται μεγάλη, είναι πολύ μικρότερη από εκείνη του αστεροειδή Απόφις (Apophis), που σήμερα έχει μία στις 250.000 πιθανότητες να κτυπήσει τη Γη το έτος 2036.

Η Maria Eugenia Sansaturio με τους συνεργάτες της, από το ισπανικό πανεπιστήμιο της Valladolid, έχουν χρησιμοποιήσει δύο μαθηματικά μοντέλα για τον υπολογισμό του κινδύνου ώστε ο ως άνω αστεροειδής να χτυπήσει τη Γη μας οποτεδήποτε από τώρα έως το έτος 2200.

Επίσης, χρησιμοποίησαν κάπου 290 οπτικές παρατηρήσεις και 13 μετρήσεις με ραντάρ για να καθορίσουν την τροχιά του επικίνδυνου αστεροειδή.

Οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο εδώ και καιρό συζητούν με ποιους τρόπους είναι δυνατόν να εκτρέψουμε επικίνδυνους αστεροειδείς ώστε να τους εμποδίσουμε να χτυπήσουν τη γη.

Μία από τις πιο δημοφιλείς μεθόδους που συζητείται είναι να προκαλέσουμε έκρηξη μιας πυρηνικής κεφαλής, σε περίπτωση πιθανής προσέγγισης ενός αστεροειδή, για να τον αποτρέψουμε από την πορεία του.

Τον περασμένο μήνα, ο φυσικός David Dearborn του Εργαστηρίου Lawrence Livermore των ΗΠΑ ισχυρίστηκε ότι τα πυρηνικά όπλα θα μπορούσαν να είναι η καλύτερη στρατηγική για την αποφυγή μιας τέτοιας σύγκρουσης – ειδικά για μεγάλους αστεροειδείς και με ελάχιστο χρόνο προειδοποίησης.

Τέλος ας θυμηθούμε πως ο αντίκτυπος από την αστεροειδή που δημιούργησε τον περίφημο κρατήρα Chicxulub στο Μεξικό, είχε ως αποτέλεσμα πολλές χιλιάδες μέγα τσουνάμι ύψους χιλιάδων μέτρων. Πιστεύεται ότι τούτος ο αστεροειδής οδήγησε στην μαζική εξαφάνιση των δεινοσαύρων.

Το φαινόμενο Yarkovsky

Αν και η τροχιά του αστεροειδή 1999-RQ36 έχει πλέον προσδιοριστεί με ακρίβεια, εξακολουθεί να υπάρχει μια σημαντική αβεβαιότητα στην τροχιά διότι, εκτός από τη βαρύτητα, η πορεία του επηρεάζεται από το φαινόμενο Yarkovsky.

Είναι γνωστό ότι το φαινόμενο Yarkovsky προκαλείται από τη θέρμανση των στρεφόμενων αντικειμένων.

Το φαινόμενο αυτό το καταλαβαίνουμε καλύτερα με το παράδειγμα ενός τόπου στη Γη, που  αυτό είναι συνήθως πιο θερμό το απόγευμα, κι όχι όταν ο Ήλιος βρίσκεται ακριβώς πάνω του κατά το μεσημέρι.

Αυτό σημαίνει ότι το πιο θερμό σημείο της επιφάνειας δεν βλέπει τον Ήλιο κατευθείαν, αλλά ήδη έχει περιστραφεί 20, 30 μοίρες ή άλλη γωνία από την κάθετο.

Δεν είναι φυσικά μεγάλη η γωνία, αλλά σε ένα σώμα στο μέγεθος ενός μικρού αστεροειδούς, τα φωτόνια που εκπέμπονται από το πιο θερμό μέρος της επιφάνειας, δρουν σαν ένα είδος καυσαερίων σε ένα πύραυλο, όπου τα ‘καυσαέρια’ σπρώχνουν το αντικείμενο προς την αντίθετη κατεύθυνση. Επειδή το αντικείμενο περιστρέφεται προς την αντίθετη κατεύθυνση δεν είναι στην ευθεία με τον Ήλιο, αλλά υπό γωνία με αυτόν, πράγμα που με τον καιρό μπορεί να προσφέρει αρκετή πίεση για να τροποποιηθεί ελαφρώς η τροχιά του.

Σύμφωνα με τους ειδικούς αυτό μας δίνει μια κάποια αβεβαιότητα στις προβλέψεις της τροχιάς του αστεροειδή. Και βεβαίως αυτό το επίπεδο της αβεβαιότητας είναι το πραγματικό πρόβλημα για την ώρα.

Πηγή: ABC Net

Print Friendly, PDF & Email

About the author

physics4u

Leave a Comment

Share