Περιβάλλον Ζωή και Γη

Αποδεικνύεται ότι η θέρμανση της Γης είναι πλέον καταφανής σύμφωνα με μια έκθεση του 2009

Η τελευταία δεκαετία ήταν η θερμότερη που έχει καταγραφεί ποτέ. Αυτή είναι η ζοφερή σύναψη μιας έκθεσης για το κλίμα του 2009, μία δημοσιευμένη εργασία που δημιουργήθηκε από έναν διεθνή ‘στρατό’ επιστημόνων και ερευνητών.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Η τελευταία δεκαετία ήταν η θερμότερη που έχει καταγραφεί ποτέ. Αυτή είναι η ζοφερή σύναψη μιας έκθεσης για το κλίμα του 2009, μία δημοσιευμένη εργασία που δημιουργήθηκε από έναν διεθνή ‘στρατό’ επιστημόνων και ερευνητών.

Υπολογίζεται ότι περίπου 300 εμπειρογνώμονες από 48 χώρες συμμετείχαν στην  έρευνα, που διοργανώθηκε σε 160 ερευνητικές ομάδες. Αυτές οι ομάδες άντλησαν τα στοιχεία τους από 10 βασικούς δείκτες του κλίματος, ο καθένας εκ των οποίων δείχνει το ίδιο ακριβώς συμπέρασμα – ο πλανήτης μας αναμφισβήτητα γίνεται ολοένα και θερμότερος. Η τάση αυτή ξεκίνησε τα τελευταία 50 χρόνια, όπως αναφέρει η έκθεση.

Evidence-That-Earth-Is-Warming(κλικ για μεγέθυνση)

Για πρώτη φορά, και με μία συναρπαστική σύγκριση, η ανάλυση συγκεντρώνει μαζί πολλαπλά παρατηρησιακά αρχεία από την κορυφή της ατμόσφαιρας έως τα βάθη του ωκεανού. Τα αρχεία προέρχονται από πολλά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο. Αυτά χρησιμοποιούν δεδομένα τα οποία συλλέχθηκαν από διάφορες πηγές, όπως δορυφόρους, μετεωρολογικά μπαλόνια, μετεωρολογικούς σταθμούς, πλοία, σημαντήρες και πεδία ερευνών. Αυτές όλες οι πηγές με ανεξάρτητο τρόπο παράγουν αποδεικτικά στοιχεία που συντείνουν στο ίδιο συμπέρασμα: Ο πλανήτης μας θερμαίνεται”, λέει η περιβαλλοντολόγος διευθύντρια της NOAA Jane Lubchenco, η οποία είναι υπεύθυνη των ΗΠΑ για τους ωκεανούς και την ατμόσφαιρα.

Οι δέκα δείκτες διαιρούνται σε δύο ομάδες. Οι μεταβλητές στην πρώτη ομάδα βρίσκονται σε άνοδο. Αυτές είναι η θερμοκρασία του αέρα πάνω από την ξηρά, οι θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας, η θερμοκρασία του αέρα πάνω από τους ωκεανούς, το επίπεδο της θάλασσας, η θερμότητα των ωκεανών, η υγρασία και η θερμοκρασία της τροπόσφαιρας, στο στρώμα της ατμόσφαιρας που βρίσκεται πλησιέστερα προς την επιφάνεια της Γης, όπως αναφέρει η έκθεση. Οι μεταβλητές της δεύτερης ομάδας είναι πτωτικές. Είναι ο πάγος της Αρκτικής θάλασσας, οι παγετώνες και η έκταση του χιονιού της άνοιξης που καλύπτει το Βόρειο ημισφαίριο. Η τρέχουσα κατάσταση του καθενός από αυτούς τους παράγοντες αποδεικνύει ότι ζούμε σε έναν θερμαινόμενο κόσμο.

«Παρά τις διαφοροποιήσεις που προκαλούνται από τις βραχυπρόθεσμες μεταβολές, η ανάλυση που πραγματοποιήθηκε για την έκθεση αυτή δείχνει για ποιο λόγο είμαστε τόσο σίγουροι ότι ο πλανήτης μας ανεβάζει θερμοκρασία. Αν κοιτάξουμε τη θερμοκρασία του αέρα και άλλων δεικτών του κλίματος, βλέπουμε σκαμπανεβάσματα στα στοιχεία από έτος σε έτος, λόγω της φυσικής μεταβλητότητας. Η κατανόηση της κλιματικής αλλαγής απαιτεί την εξέταση της μακροπρόθεσμης τάσης. Όταν θα ακολουθήσουν δεκαετία με δεκαετία τις τάσεις, χρησιμοποιώντας πολλαπλές σειρές δεδομένων και ανεξάρτητες αναλύσεις από όλο τον κόσμο, τότε βλέπουμε σαφέστατα και επακριβή σημάδια μιας παγκόσμιας θέρμανσης του πλανήτη”, λέει ο επικεφαλής του Μετεωρολογικού Γραφείου του Ηνωμένου Βασιλείου Peter Stott. Ο ίδιος ήταν, επίσης, κι ένας από τους παράγοντες που συνέβαλαν στη νέα έκθεση.

“Η αύξηση της θερμοκρασίας κατά έναν βαθμό Κελσίου τα τελευταία 50 χρόνια μπορεί να φαίνεται μικρή, αλλά έχει ήδη αλλάξει τον πλανήτη μας. Παγετώνες και θαλάσσιοι πάγοι λιώνουν, συναντάμε συνεχώς έντονες βροχοπτώσεις καθώς και τα κύματα του καύσωνα είναι πιο συχνά. Σύμφωνα με την ανάλυση, η δεκαετία του 1980 ήταν η πιο ζεστή δεκαετία από τότε που ξεκίνησαν οι σχετικές καταγραφές τον 19ο αιώνα. Η δεκαετία του 1990 ξεπέρασε σε θερμοκρασίες αυτήν του 1980 ενώ κατά μέσον όρο κάθε έτος της δεκαετίας του 2000 είναι πιο ζεστό από εκείνα της δεκαετίας του 1990. Και, καθώς μας λέει η νέα έκθεση, τώρα υπάρχουν τώρα  αποδείξεις ότι το 90 τοις εκατό της θέρμανσης του πλανήτη μας κατά τα τελευταία 50 χρόνια έχει περάσει στους ωκεανούς μας”, αναφέρει ο επικεφαλής της NOAA για την Παρακολούθηση του Κλίματος Deke Arndt.

Σε δηλώσεις του ο Peter Stott επισήμανε ότι «το κλιματικό σύστημα επηρεάζεται από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Τα αποτυπώματα είναι ξεκάθαρα. Η υπερθέρμανση οφείλεται στα αέρια του θερμοκηπίου», προσέθεσε.

Πολλοί επιστήμονες χαιρέτισαν την έκθεση ως ένα ακόμα στοιχείο που καταρρίπτει τους ισχυρισμούς των σκεπτικιστών της κλιματικής αλλαγής και τα όσα υποστήριξαν όταν ξέσπασε το σκάνδαλο «climategate».

Δυστυχώς όμως οι σκεπτικιστές δεν πείστηκαν ούτε από τη νέα έρευνα. Σε δηλώσεις του ο Myron Ebell, από το αμερικανικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικής Ανταγωνιστικότητας, τόνισε ότι «η νέα έκθεση δεν θα αλλάξει τις απόψεις των ανθρώπων».

«Είναι ξεκάθαρο ότι τα επιστημονικά στοιχεία για την υπερθέρμανση του πλανήτη δεν είναι ισχυρά και πειστικά. Διαπιστώνουμε ότι οι ισχυρισμοί πολλών επιστημόνων είναι ανεδαφικοί», κατέληξε.

Ταυτόχρονα με την ανακοίνωση του πορίσματος, ερευνητές από τον Καναδά ανακοίνωσαν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη προκαλεί τεράστια ανατροπή στα θαλάσσια οικοσυστήματα αφού σύμφωνα με την έρευνα η ποσότητα του φυτοπλαγκτού στους ωκεανούς κατά τον 20ό αιώνα έχει μειωθεί κατά 40%. Σύμφωνα με την έρευνα, το θαλάσσιο φυτοπλαγκτόν που αποτελείται από απειράριθμους μικροσκοπικούς οργανισμούς μειώνεται εδώ και έναν αιώνα με μέσο ετήσιο ρυθμό περίπου 1%.

Το φυτοπλαγκτόν αποτελεί τη βάση της θαλάσσιας διατροφικής αλυσίδας ενώ παράλληλα απορροφά τα βλαβερά αέρια από την ατμόσφαιρα όπως το διοξείδιο του άνθρακα και απελευθερώνει τεράστιες ποσότητες οξυγόνου. Υπολογίζεται ότι το φυτοπλαγκτόν παράγει το 50% του οξυγόνου που αναπνέουμε. Η μείωση του φυτοπλαγκτού θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στη θαλάσσια ισορροπία αφού από αυτό άμεσα ή έμμεσα τρέφεται σχεδόν το σύνολο των θαλάσσιων όντων.

Πηγή: softpedia

Print Friendly, PDF & Email

About the author

physics4u

Leave a Comment

Share