Αστροφυσική, Διάστημα

Μια περιοχή στον Άρη θα μπορούσε να έχει απολιθωμένα κατάλοιπα ζωής

Μια τοποθεσία στον Άρη που ονομάζεται Χαράδρες του Νείλου (Nili Fossae), που είναι πλούσια σε αργιλώδεις βράχους, θα μπορούσε να είναι μία θαυμάσια περιοχή για την αναζήτηση απολιθωμένων κατάλοιπων μορφών ζωής στον Άρη, που ενδεχομένως να υπήρχαν πριν 4 δισεκατομμύρια χρόνια, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Μια τοποθεσία στον Άρη που ονομάζεται Χαράδρες του Νείλου (Nili Fossae), που είναι πλούσια σε αργιλώδεις βράχους, θα μπορούσε να είναι μία θαυμάσια περιοχή για την αναζήτηση απολιθωμένων κατάλοιπων μορφών ζωής στον Άρη, που ενδεχομένως να υπήρχαν πριν 4 δισεκατομμύρια χρόνια, σύμφωνα με νέα έρευνα.

ancient_rocks_Nili_Fossaae Μελέτη διαπιστώνει ότι οι Χαράδρες του Νείλου είναι πλούσιες σε αργιλώδη πετρώματα

Στη μελέτη, επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα όργανο του διαστημικού σκάφους Mars Reconnaissance Orbiter της NASA για να μελετήσουν πετρώματα με ανθρακικό άργιλο στην επιφάνεια του Άρη, που έχουν απομείνει από την αρχαία εποχή του κόκκινου πλανήτη, γνωστή ως περίοδος του Νώε (Noachian).

Όταν οι επιστήμονες ανακάλυψαν για πρώτη φορά ανθρακικά πετρώματα στις Χαράδρες του Νείλου το 2008, ο ενθουσιασμός ήταν μεγάλος. Οι ζωντανοί οργανισμοί μετατρέπονται σε ανθρακικά πετρώματα (ασβεστόλιθους κ.λπ.), αν δεν μετατραπούν σε πετρέλαιο.

Η μελέτη δεν προσφέρει βέβαια πραγματικά στοιχεία από την παρελθούσα ζωή. Μάλλον, προτείνει ένα μέρος που θα μπορούσε να ήταν κατοικήσιμη από κάποια μορφή ζωής.

«Προτείνουμε ότι οι συνδεδεμένη υδροθερμική δραστηριότητα, θα είχε δώσει επαρκή ενέργεια για τη βιολογική δραστηριότητα στην πρώιμη εποχή του Άρη στις Χαράδρες του Νείλου», δήλωσε ο επικεφαλής συντάκτης της μελέτης Adrian Brown, ένας επιστήμονας στο Ινστιτούτο για την Αναζήτηση Εξωγήινης Νοημοσύνης (SETI).

Τα συμπεράσματα της μελέτης θα αναλυθούν λεπτομερώς στο περιοδικό Earth and Planetary Science Letters.

Οι επιστήμονες δεν έχουν βρει ακόμα καμιά απόδειξη για ζωή στον πλανήτη Άρη, ή οπουδήποτε αλλού στον κόσμο πέρα από τη Γη, αν και είναι πιο κοντά στο να μάθουν προς τα πού να κοιτάξουμε και πώς να αναγνωρίσουμε τα σημάδια της ζωής, εάν βεβαίως υπάρχουν.

Ο Brown και οι συνάδελφοί του μελέτησαν τον υδροθερμικό σχηματισμό πετρωμάτων από ανθρακούχο άργιλο στην περιοχή Nili Fossae (Χαράδρες του Νείλου) στον Άρη. Τα αποτελέσματά τους δείχνουν ότι αυτά τα ανθρακικά πετρώματα φέρουν ομοιότητες με ίχνη της ζωής και βιολογικούς δείκτες της πρώιμης Γης – ιδιαίτερα σε μια περιοχή της Δυτικής Αυστραλίας.

«Είναι ένα μέρος της Γης που έχει καταφέρει να μείνει στην επιφάνεια επί 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια, δηλαδή τα 3/4 της ιστορίας του πλανήτημας και μας δίνει μια μικρή ιδέα για το τι μπορεί να συνέβαινε στη Γη στα πρώτα στάδια,» τονίζει ο Brown.

Hamersley_Gorge_Pilbara

Το βραχώδες κόκκινο τοπίο Hamersley Gorge της περιοχής East Pilbara της βορειοδυτικής Αυστραλίας, όπου βρέθηκαν θαμμένες αρχαίες μορφές ζωής σε στρώσεις των βράχων

Οι Χαράδρες του Νείλου είναι κοιλάδες που έχουν κοπεί από τον αρχαίο φλοιό του Άρη, εκθέτοντας έτσι σε κοινή θέα αργιλικά ορυκτά.

Το έδαφος του Άρη σε αυτές τις λεγόμενες Χαράδρες του Νείλου μοιράζεται πολλά κοινά με μια περιοχή της Ανατολικής Πιλμπάρα της Αυστραλίας, η οποία έχει διατηρήσει στοιχεία της αρχαίας ζωής της Γης κάτω από το χώμα.

"Στο άρθρο, συζητούμε τις ομοιότητες που έχει η Ανατολικής Pilbara της Δυτικής Αυστραλίας με τα πετρώματα στην περιοχή Noachian Nili στον Άρη”, δήλωσε ο Brown. "Αυτά τα πετρώματα δείχνουν ότι βιοδείκτες ή αποδεικτικά στοιχεία για έμβιους οργανισμών, αν δημιουργήθηκαν στον Άρη, θα μπορούσαν να έχουν διατηρηθεί, καθώς αυτά έχουν διατηρηθεί στον Βόρειο Άρη.

marslandingsitemap

Χάρτης του Άρη με τους τόπους που βρίσκονται διαστημικά σκάφη που πήγαν στον Άρη αλλά και αυτά που θα πάνε

Οι επιστήμονες αναγνωρίζουν ότι απομένουν ακόμη πολλά να γίνουν και φυσικά θα περιμένουν αρκετά. Το σκάφος «Mars Science Laboratory» θα αρχίσει το ταξίδι του για τον Άρη το 2011, αλλά αποφασίστηκε να μην προσεδαφιστεί στην επίμαχη περιοχή, αφού τα αφιλόξενα πετρώματα ενδέχεται να το καταστρέψουν.

Πηγή: BBC

Print Friendly, PDF & Email

About the author

physics4u

Leave a Comment

Share