Δύο γίγαντες πλανήτες στρέφονται γύρω από ένα αστέρι περίπου 223 έτη φωτός μακριά μας, που αποτελούν το πιο κοντινό από οποιονδήποτε άλλο πλανητικό ζεύγος, αποδεικνύοντας έτσι ότι η ουράνια μηχανική σπάει τα όρια αυτού που μέχρι τώρα οι επιστήμονες πίστευαν ότι είναι δυνατόν.
Το κοσμικό μπαλέτο των εξωπλανητών αναμορφώνει τις υποθέσεις των αστρονόμων για τα ηλιακά συστήματα πέρα από το δικό μας.
Η υπόθεση με λίγα λόγια
- Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν ένα άστρο που πεθαίνει το οποίο έχει δύο τεράστιους πλανήτες σε τροχιά γύρω του, σε απόσταση κάπου 50 εκατομμύρια χιλιόμετρα μεταξύ τους.
- Το πώς αυτοί οι εξωπλανήτες κατάφεραν να επιβιώσουν και να εγκατασταθούν σε απρόσμενες μεν, αλλά σε σταθερές τροχιές δε, είναι ένα μυστήριο.
- Μια μελέτη βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη για να εξετάσει 450 παρόμοιους στόχους – πλανητικά συστήματα
Οι δύο πλανήτες, οι οποίοι είναι περίπου στο μέγεθος του Δία, πιθανόν έχουν σχηματιστεί πριν 2,5 έως 3 δισεκατομμύρια χρόνια, από τον δίσκο της σκόνης και των αερίων που περιβάλλει ένα τεράστιο νεογέννητο άστρο, γνωστό σήμερα ως HD200964.
Κανονικά, η βαρύτητα καταλήγει να εξισορροπεί τα πλανητικά ζευγάρια, έτσι ώστε ο εσωτερικός πλανήτης να ολοκληρώνει δύο τροχιές για κάθε μία που γίνεται από τον πιο απομακρυσμένο αμφιθαλή αδελφό πλανήτη του. Όμως εδώ ο εσωτερικός πλανήτης του άστρου HD200964 που μοιάζει με τον Δία, κάνει τέσσερις τροχιές για κάθε τρεις που ολοκληρώνει ο συνοδός του εσωτερικός πλανήτης.
Είναι γνωστό πως όσο πιο κοντά είναι οι πλανήτες τόσο πιο λεπτές είναι οι διαδικασίες της ισορροπίας λόγω των ολοένα και πιο ισχυρών βαρυτικών δυνάμεων ανάμεσα στους πλανήτες.
"Όσο πιο κοντά είναι οι πλανήτες, τόσο πιο δύσκολες και λεπτές είναι οι ισορροπίες αν πρέπει να κάποιος να τους βάλει τον έναν δίπλα στον άλλον," λέει ο αστρονόμος John Johnson, του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια
Ο συγχρονισμός των πλανητών στο άστρο HD200964 είναι ιδιαίτερα εκλεκτός. Ένας περιστροφικός, τροχιακός χορός φέρνει τους δύο γίγαντες πλανήτες πολύ κοντά μεταξύ τους, περίπου 50 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Στο δικό μας ηλιακό σύστημα, ο Δίας και ο πλησιέστερος γείτονας του, ο Κρόνος, δεν είναι ποτέ σε μικρότερη απόσταση από το 10-πλάσιο αυτής της απόστασης. Δηλαδή το πλανητικό ζεύγος που στρέφεται γύρω από το άστρο HD200964 χωρίζεται από μια απόσταση παρόμοιο με αυτήν που υπάρχει μεταξύ της Γης και του Άρη.
"Είναι νησιά της σταθερότητας μέσα σε μια θάλασσα αστάθειας", δήλωσε ο Eric Ford από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα. "Στην περίπτωση του HD200964, αυτό είναι ιδιαίτερα δραματικό επειδή είναι ένα όμορφο μικρό νησί."
Οι αστρονόμοι έχουν υπό στενή παρακολούθηση το HD200964 για περίπου πέντε χρόνια, αποσπώντας συνεχώς νέες λεπτομέρειες από την παράξενη ταλάντευση από τα κύματα φωτός του, λόγω της βαρυτικής έλξης πάνω στους πλανήτες. Μετά αυτοί τρέχουν τα δεδομένα σε υπολογιστικά μοντέλα και βγάζουν τα συμπεράσματα τους. Το αστέρι αυτό είναι μεταξύ 450 παρόμοιων στόχων που σαρώνουν για τα πλανητικά τους συστήματα.
"Ένα από τα πράγματα που θα θέλαμε να καταλάβουμε είναι πώς ο σχηματισμός του πλανήτη επηρεάζεται από τον τύπο του άστρου”, δήλωσε ο Ford.
Το HD200964 δεν είναι το μόνο αστέρι που μελετάται και που έχει σε τροχιά γύρω του πλανήτες πολύ κοντά του. Ένα άλλο ζευγάρι πλανητών στρέφεται γύρω από το άστρο 24 Sextanis, που βρίσκεται 244 έτη φωτός μακριά, και πλησιάζουν πολύ κοντά περίπου 110 εκατομμύρια χιλιόμετρα.
Ο Johnson εκτιμά ότι περίπου το 20 ή ακόμη και το 25 τοις εκατό των άστρων σαν το HD2000964 και του 24 Sextanis έχουν μεγάλους πλανήτες στην κατηγορία του Δία.
Η έρευνα που δημοσιεύεται στο Astronomical Journal.
Πηγή: Discovery News
Leave a Comment