.Διαψεύδοντας τις προηγούμενες επιστημονικές εκτιμήσεις, η ικανότητητα των φυτών να απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα φαίνεται ότι σταμάτησε να αυξάνεται και πλέον βρίσκεται σε πτώση.
Η παρατηρούμενη αύξηση της θερμοκρασίας και της συγκέντρωσης CO2 θα περίμενε κανείς να ωφελούν τη βλάστηση του πλανήτη -τα φυτά γενικά αγαπούν τη ζέστη, και το διοξείδιο του άνθρακα είναι πρώτη ύλη για τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης.
Πράγματι, το διάστημα 1982-1999 η παγκόσμια φυτική παραγωγικότητα αυξήθηκε κατά 6%, όπως έδειχνε μελέτη που δημοσίευσε το 2003 η ομάδα του Στιβ Ράνινγκ, οικολόγου στο Πανεπιστήμιο της Μοντάνα στο Μίσουλα.
Τώρα, νέα μελέτη του Ράνινγκ στο περιοδικό Science δείχνει ότι η τάση αυτή έχει πλέον αντιστραφεί: δορυφορικά δεδομένα δείχνουν ότι η Καθαρή Πρωτογενής Παραγωγή (η ετήσια παραγωγή βιομάζας) μειώθηκε κατά περίπου 1% το διάστημα 2000-2009.
Το φαινόμενο αποδίδεται κυρίως στις ξηρασίες, οι οποίες πιθανότατα συνδέονται με την κλιματικη αλλαγή.
«Είναι μια αρκετά σοβαρή προειδοποίηση ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες δεν θα βελτιώνουν επ΄αόριστο την ανάπτυξη των φυτών» σχολιάζει ο Δρ Ράνινγκ, ο οποίος δηλώνει μάλιστα ότι εξεπλάγη από τα αποτελέσματα της έρευνας.
Για να εκτιμήσουν το ποσό του διοξειδίου που απορροφάται από τα φυτά, ο Ράνινγκ και ο συνεργάτης του Μαοσένγκ Ζάο εξέτασαν δορυφορικά δεδομένα της NASA σε συνδυασμό με παράγοντες που είναι γνωστό ότι επηρεάζουν τη βλάστηση, από τη διαθεσιμότητα του νερού μέχρι τη διάρκεια της ημέρας.
Η απορρόφηση CO2 αυξήθηκε μεν στο Βόρειο Ημισφαίριο, μειώθηκε όμως κατά μεγαλύτερο ποσοστό στο Νότιο Ημισφαίριο.
Το φαινόμενο είναι δύσκολο να εξηγηθεί επαρκώς, οι ερευνητές ωστόσο το αποδίδουν κυρίως στις ξηρασίες που πλήτουν το Νότιο Ημισφαίριο και συνδέονται με την κλιματική αλλαγή (ξηρασίες καταγράφονται και στο Βόρειο Ημισφαίριο, εκεί όμως ο περιοριστικός παράγοντας για την ανάπτυξη των φυτών είναι η διάρκεια της ημέρας και όχι η διαθεσιμότητα νερού).
Αυτό σημαίνει ότι η ίδια η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να μειώσει την ικανότητα των φυτών να περιορίζουν την αύξηση της θερμοκρασίας.
Τα ανησυχητικά ευρήματα θα μπορούσαν να επηρεάσουν και τις διεθνείς διαπραγματεύσεις για την καταπολέμηση της παγκόσμιας θέρμανσης, δεδομένου ότι τα δάση θεωρούνται συχνά «απορροφητήρες άνθρακα» που αντισταθμίζουν μέρος των εκπομπών.
Πάντως ο Δρ Ράνινγκ είναι προσεκτικός στο να επισημαίνει ότι σαφέστερη εικόνα για το φαινόμενο μπορεί να υπάρξει μόνο με πιο μακροπρόθεσμες μελέτες.
Η υπερθέρμανση απειλεί τη βλάστηση
Τη βλάστηση του πλανήτη φαίνεται να απειλεί η συνεχής αύξηση της θερμοκρασίας, σύμφωνα με νέα μελέτη των ειδικών του Πανεπιστημίου της Μοντάνα, στις ΗΠΑ. Ενώ μέχρι πρότινος οι ειδικοί πίστευαν ότι οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούσαν ως έναν βαθμό τη βλάστηση, τώρα τα νέα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Science» δείχνουν ακριβώς το αντίθετο.
Συγκεκριμένα, μελετώντας δορυφορικές λήψεις της ΝΑSΑ, οι επιστήμονες κατέγραψαν μεταξύ του 2000 και του 2009 μια μείωση της τάξεως του 1% στη χλωρίδα περιοχών του νοτίου ημισφαιρίου της Γης λόγω συνθηκών ξηρασίας που επικρατούν σε αυτές. Σε προηγούμενες μετρήσεις τους από το 1980 ως τα τέλη της δεκαετίας του ΄90, είχαν εντοπίσει μια αύξηση στους ρυθμούς βλάστησης κατά 6%.
Η νέα μείωση που εντοπίζουν τώρα ωστόσο, όπως εξηγούν, θα μπορούσε να έχει αποτέλεσμα την αύξηση των επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
Παράλληλα θα μπορούσε να επηρεάσει την παραγωγή τροφίμων και βιοκαυσίμων.
« Τα αποτελέσματα αυτά αποτελούν μια σοβαρή προειδοποίηση ότι οι αυξανόμενες θερμοκρασίες δεν πρόκειται να βελτιώσουν τους ρυθμούς της βλάστησης » αναφέρει ο δρ Στίβεν Ράνινγκ , εκ των συγγραφέων της μελέτης.
Πηγή: Βήμα
Leave a Comment