Δύο νέους «εξωπλανήτες», πέραν του δικού μας ηλιακού συστήματος, που θα μπορούσαν να συγκριθούν με τον Κρόνο και οι οποίοι βρίσκονται σε τροχιά γύρω από ένα αστέρι, που μοιάζει με τον Ήλιο, εντόπισαν αστροφυσικοί με το αμερικάνικο διαστημικό τηλεσκόπιο Κέπλερ.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι πιθανό στο ηλιακό σύστημα να υπάρχει και ένας τρίτος μικρότερος πλανήτης, το μέγεθος του οποίου είναι ανάλογο με της Γης. Αυτός ο πλανήτης, η ύπαρξη του οποίου δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, θα πρέπει να βρίσκεται σε τροχιά πιο κοντά στο άστρο.
Οι ερευνητές ανέφεραν ότι οι δύο γιγάντιοι πλανήτες που ονομάστηκαν Κέπλερ-9b και Κέπλερ-9c περιστρέφονται γύρω από το άστρο τους –σε 19,2 και 38,9 ημέρες αντίστοιχα.
Ωστόσο, η ταχύτητα περιστροφής τους δεν είναι σταθερή. Ποικίλλει από 4 έως 39 λεπτά ανά περιστροφή. Αυτό, σύμφωνα με τους αστρονόμους, γίνεται εξαιτίας της ισχυρής βαρυτικής αλληλεπίδρασης μεταξύ των δύο πλανητών.
Και οι δύο πλανήτες έχουν μάζα περίπου ίδια ή λίγο μικρότερη από αυτή την Κρόνου, δηλαδή 95 φορές μεγαλύτερη από αυτή της Γης, και περιφέρονται κάθε 19 και 38 ημέρες αντίστοιχα.
Αυτές οι παρατηρήσεις και οι μετρήσεις αναμένεται να δώσουν στους αστροφυσικούς τα στοιχεία, που χρειάζονται, για τον προσδιορισμό των φυσικών ιδιοτήτων των δύο αυτών πλανητών.
Το νέο ηλιακό σύστημα που ανακαλύφθηκε από το τηλεσκόπιο Κέπλερ βρίσκεται περισσότερα από δύο χιλιάδες έτη φωτός από τη Γη. Ένα έτος φωτός αντιστοιχεί σε 9.460 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα.
Είναι πιθανόν ότι υπάρχει και τρίτος πλανήτης κάπως μεγαλύτερος από τη Γη σε τροχιά 1,6 ημερών.
Το διαστημικό όχημα Kepler παρακολουθεί συνεχώς ένα μικρό τμήμα του ουρανού με περισσότερα από 150.000 αστέρια και καταγράφει τις μεταβολές της φωτεινότητάς τους.
Περισσότερα από 700 αστέρια που θα χρειαστούν περισσότερη προσοχή εντοπίστηκαν μέσα στις πρώτες 43 ημέρες λειτουργίας.
Πηγή: ΑΠΕ
Leave a Comment