Αστροφυσική, Διάστημα

Η δεύτερη γη Gliese 581g μπορεί και να μην υπάρχει

Αστρονόμοι του αστεροσκοπείου της Γενεύης αμφισβητούν την ύπαρξη του εξωπλανήτη Gliese 581g, που πριν από δύο εβδομάδες ανακοίνωσαν την ανακάλυψη του αμερικανοί αστρονόμοι, και που μοιάζει πολύ με τη Γη ενώ θα μπορούσε να είναι κατοικήσιμος, μια είδηση που προκάλεσε μεγάλη αίσθηση διεθνώς

Print Friendly, PDF & Email
Share

Αστρονόμοι του αστεροσκοπείου της Γενεύης αμφισβητούν την ύπαρξη του εξωπλανήτη Gliese 581g, που πριν από δύο εβδομάδες ανακοίνωσαν την ανακάλυψη του αμερικανοί αστρονόμοι, και που μοιάζει πολύ με τη Γη ενώ θα μπορούσε να είναι κατοικήσιμος, μια είδηση που προκάλεσε μεγάλη αίσθηση διεθνώς.

gliese_581

Σύγκριση του δικού μας πλανητικού συστήματος με του Gliese 581

Σε μια συνάντηση αστρονόμων ειδικών στην αναζήτηση πλανητών εκτός του ηλιακού μας συστήματος, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Τορίνο της Ιταλίας, Ευρωπαίοι αστρονόμοι υποστηρίζουν πως δεν μπόρεσαν να βρουν κανένα ίχνος του διάσημου Gliese 581g. Παρόλο που έκαναν προσεκτικές παρατηρήσεις στο ίδιο ηλιακό σύστημα γύρω από το άστρο Gliese 581, που απέχει περίπου 20 έτη φωτός από τη Γη, λένε ότι δεν ανακάλυψαν κανένα τέτοιο πλανήτη.

Είναι γνωστό πως μια ομάδα συνεργαζόμενων αστρονόμων κυρίως από το Αστεροσκοπείο της Γενεύης, είχε πρώτη ανακαλύψει προ καιρού τέσσερις πλανήτες σε τροχιά γύρω από αυτό το άστρο, μέσω των αδιόρατων βαρυτικών επιδράσεων που οι περιφορές τους έχουν στην τροχιά του μητρικού ήλιου τους. Κανείς όμως από αυτούς τους εξωπλανήτες δεν θεωρήθηκε ότι μοιάζει με τη Γη και μπορεί να φιλοξενεί ζωή.

Όμως στις 29 Σεπτεμβρίου του 2010, μια ομάδα Αμερικανών ερευνητών ανακοίνωσε ότι εντόπισε ένα πέμπτο πλανήτη γύρω από το ίδιο άστρο, που ονομάστηκε Gliese 581g.

Αυτός ο εξωπλανήτης όπως είδαμε υπολογίστηκε ότι έχει μάζα σχεδόν τριπλάσια της Γης, δηλαδή αρκετά μεγάλη για να διατηρήσει ατμόσφαιρα και νερό στην επιφάνειά του, άρα θα μπορούσε να φιλοξενεί και ζωή, γι’ αυτό χαρακτηρίστηκε ως "δεύτερη Γη".

Όμως στη διεθνή συνδιάσκεψη Αστροφυσικής Πλανητικών Συστημάτων του Τορίνο, ο αστρονόμος Francesco Pepe του αστεροσκοπείου της Γενεύης και Ελβετοί ερευνητές, που είχαν κάνει την αρχική ανακάλυψη του εξωπλανητικού ηλιακού συστήματος, ανέφεραν ότι, παρά τις προσπάθειες τους, δεν μπόρεσαν να βρουν κανένα ίχνος του πέμπτου "γήινου" πλανήτη στη λεγόμενη "κατοικήσιμη ζώνη", δηλαδή σε απόσταση τέτοια από το άστρο, ώστε η τροχιά του εξωπλανήτη να μην είναι ούτε πολύ κοντά σε αυτό, ούτε πολύ μακριά, όπως συμβαίνει περίπου με τη Γη.

Όπως δήλωσε, ωστόσο, ο Francesco Pepe, "κανείς δεν έχει ακόμα την απαιτούμενη ακρίβεια στις παρατηρήσεις του, για να αποδείξει την απουσία ενός τόσο μικρού εξωπλανήτη". Η ομάδα της Γενεύης πιστεύει ότι τα στοιχεία που είδαν με το όργανο HARPS στο πλανητικό σύστημα του άστρου Gliese 581 ήταν τελικά θόρυβος.

Οι Αμερικανοί αστρονόμοι, προς το παρόν τουλάχιστον, απέφυγαν να σχολιάσουν επισήμως την ευρωπαϊκή "πρόκληση", έως ότου δουν κάποια επιστημονική δημοσίευση, αν και ένας από αυτούς, ο Paul Butler του Ινστιτούτου Επιστημών Κάρνεγκι, παραδέχτηκε ότι πιθανώς θα χρειαστούν και άλλες παρατηρήσεις για να επιβεβαιωθεί η ύπαρξη του "γήινου" εξωπλανήτη, εκτιμώντας πάντως ότι σε ένα έως δύο χρόνια θα έχει επιβεβαιωθεί η ύπαρξη του Gliese 581g

Print Friendly, PDF & Email

About the author

physics4u

Leave a Comment

Share