Επιστήμονες εκτίμησαν ότι το επίπεδο της θάλασσας ανέβηκε κατά μέσο όρο 1 μέτρο ανά αιώνα, στο τέλος της τελευταίας Εποχής των Παγετώνων, με διακοπές από γρήγορα «άλματα» στη διάρκεια των οποίων ανέβαινε η στάθμη έως και 2,5 μέτρα ανά αιώνα.
Ένα ρεύμα νερού από λιωμένο πάγο ρέει σε ένα μεγάλο βαθύ ρέμα στη ζώνη αποκόλλησης του στρώματος πάγου της Γροιλανδίας. Νέοι υπολογισμοί την άνοδο της στάθμης της θάλασσας στο τέλος της τελευταίας Εποχής των Παγετώνων
Τα ευρήματα θα βοηθήσουν στην αποκάλυψη του πως αποκρίνεται η ωκεάνια κυκλοφορία και το κλίμα, σε μεγάλες εισροές νερού από πάγο που λιώνει στους ωκεανούς.
Το παγκόσμιο επίπεδο της θάλασσας ανέβηκε συνολικά πάνω από 120 μέτρα, καθώς έλιωσαν οι πάγοι της τελευταίας Εποχής των Παγετώνων. Αυτή η τήξη των πάγων διήρκεσε από 19.000 έως 6.000 χρόνια πριν, πράγμα που σημαίνει ότι ο μέσος ρυθμός αύξησης της στάθμης της θάλασσας ήταν περίπου 1 μέτρο ανά αιώνα.
Προηγούμενες μελέτες της αλλαγής της στάθμης της θάλασσας σε επιμέρους τοποθεσίες είχαν προτείνει ότι η σταδιακή άνοδος μπορεί να χαρακτηρίζεται από απότομα «άλματα» ανόδου της στάθμης της θάλασσας, σε ποσοστά που προσεγγίζουν τα 5 μέτρα ανά αιώνα.
Οι εκτιμήσεις αυτές βασίστηκαν σε αναλύσεις της κατανομής σε απολιθωμένα κοράλλια γύρω από τα Μπαρμπάντος, σε μια επέκταση της υφαλοκρηπίδας της Ανατολικής Ασίας.
Ωστόσο, υπήρχαν αβεβαιότητες σχετικά με την χρονολόγηση των απολιθωμάτων, καθώς και το αν η μελέτη μεμονωμένων τοποθεσιών μπορούν να ανασυνθέσουν με εμπιστοσύνη το τι συμβαίνει στο παγκόσμιο επίπεδο της θάλασσας.
Στο συµπέρασµα αυτό κατέληξαν επιστήµονες από τη Σχολή Ωκεανού και Γης του Πανεπιστηµίου του Σαουθάµπτον, οι οποίοι εξέτασαν έναν µεγάλο αριθµό απολιθωµένων κοραλλιών αλλά και ιζηµάτων σε διάφορες περιοχές του πλανήτη.
Οι άγγλοι επιστήµονες κατάφεραν να ξεκλειδώσουν τις πληροφορίες που έκρυβαν για τη στάθµη της θάλασσας διάφορα δείγµατα οργανισµών, τους οποίους συγκέντρωσαν από κάθε γωνιά της Γης, ώστε να έχουν µια ολοκληρωµένη εικόνα για την εξέλιξη των ωκεανών τα τελευταία 21.000 χρόνια.
"Αντί να βασιζόμαστε σε μεμονωμένες περιοχές που μπορεί να μην είναι αντιπροσωπευτικές, έχουμε μεγάλες συγκριτικά ποσότητες δεδομένων από πολλές διαφορετικές περιοχές, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις πιθανές πηγές αβεβαιότητας”, δήλωσε η υπεύθυνη της έρευνας Jennifer Stanford.
Η Stanford ανέφερε ότι το στατιστικό υπολογιστικό µοντέλο που ανέπτυξε θα συµβάλει µελλοντικά στη βελτιστοποίηση υπαρχόντων υπολογιστικών εργαλείων για την κατανόηση της εξέλιξης του κλίµατος της Γης και για τη συµπεριφορά των ωκεανών στην ενδεχόµενη άνοδο της παγκόσµιας θερµοκρασίας.
"Τα νέα ευρήματα θα χρησιμοποιηθούν για να βελτιώσετε τα μοντέλα του κλιματικού συστήματος της Γης, και θα συμβάλλει έτσι στην βελτίωση των προβλέψεων των μελλοντικών απαντήσεων στο επίπεδο της θάλασσας στην παγκόσμια κλιματική αλλαγή», πρόσθεσε ο Rohling.
ANI
Leave a Comment