Επιστήμονες ανακάλυψαν σε ένα είδος μετεωρίτη τις θεμελιώδεις δομικές μονάδες της ζωής, στον οποίο κανονικά δεν αναμενόταν να υπάρχουν. Η ανακάλυψη αυτή ανοίγει νέους τομείς στην εξερεύνηση που προηγουμένως είτε είχε απορριφθεί είτε είχε παραβλεφτεί.
Ένα από τα αμινοξέα (οι δομικές μονάδες της ζωής) περιέχουν οι μετεωρίτες Ureilite που βρέθηκαν στο Σουδάν
Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Daniel Glavin, του Κέντρου Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA, ανακάλυψαν αμινοξέα σε ένα είδος μετεωρίτη που ονομάζεται Ureilite.
Ο Glavin υποστηρίζει ότι αυτού του είδους οι μετεωρίτες είναι εξαιρετικά σπάνιοι, και σχηματίζονται με τη σύγκρουση δύο αστεροειδών.
«Το σοκ από τη σύγκρουση θερμαίνει τον μετεωρίτη πάνω από τους 1100° C. Αυτή η θερμοκρασία είναι συνήθως αρκετά μεγάλη, έτσι ώστε να μετατρέψει όλα τα πολύπλοκα οργανικά μόρια, όπως τα αμινοξέα, σε άνθρακα, αλλά εμείς τα βρήκαμε χωρίς να το περιμένουμε."
Ο Glavin δημοσίευσε την εκπληκτική ανακάλυψη στο περιοδικό Meteoritics and Planetary Science.
“Η ανακάλυψη τους στους μετεωρίτες του τύπου Ureilite δείχνει ότι υπάρχουν περισσότεροι από ένας τρόποι για να φτιαχτούν τα αμινοξέα στο διάστημα. Και επειδή οι πρωτεΐνες και τα ένζυμα της ζωής βασίζονται σε αμινοξέα, αυξάνει τις πιθανότητες για την ανακάλυψη της ζωής αλλού στο σύμπαν."
Πρώτος στο είδος του
Ο μετεωρίτης ήταν ένα από τα λείψανα του αστεροειδή 2008 TC3, ο πρώτος που εντοπίστηκε στο διάστημα πριν από την πρόσκρουση του πάνω στη Γη.
"Το να είσαι σε θέση να παρακολουθείς ένα διαστημικό βράχο πέντε μέτρων κατά την προσέγγισή του, την είσοδο του στην ατμόσφαιρα και την πτώση του στις 7 Οκτωβρίου του 2008, έμοιαζε λίγο με μια αποστολή επιστροφής δειγμάτων χωρίς την χρήση κανενός διαστημικού οχήματος", λέει ο Glavin.
Μια πολυεθνική ομάδα ερευνητών με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Χαρτούμ βρήκε τα κατάλοιπα του μετεωρίτη στην έρημο της Νουβίας στο βόρειο Σουδάν.
Και αποδείχθηκε ότι ήταν ο πρώτος μετεωρίτης τύπου ureilite που βρέθηκε σε άριστη κατάσταση.
Ο Glavin λέει πως είναι φανταστικό τα δείγματα να περιέχουν μικρές ποσότητες από 19 διαφορετικά αμινοξέα.
"Τα μόρια των αμινοξέων εμφανίζονται σε δύο μορφές που είναι κατοπτρικές η μία ως προς την άλλον”, συνεχίζει ο Glavin.
“Η ζωή στη Γη χρησιμοποιεί αποκλειστικά αριστερόχειρα αμινοξέα. Αλλά αυτά τα μόρια ήταν και αριστερόχειρα και δεξιόχειρα, που σημαίνει ότι έπρεπε να έχει έρθει από το διάστημα και όχι να έχει μολυνθεί στη Γη."
Τα δεξιόχειρα αμινοξέα περιέχουν τα ίδια στοιχεία με αυτά της Γης, αλλά η δομή τους είναι κατοπτρική.
Βίαιη γέννηση
Τα δείγματα είχαν μεταλλεύματα που σχηματίζονται μόνη κάτω από υψηλές θερμοκρασίες, μια ένδειξη ότι φτιάχτηκαν σε μια βίαιη σύγκρουση.
Είναι δυνατόν τα αμινοξέα να είναι απλώς υπολείμματα από έναν από τους αρχικούς αστεροειδείς που συγκρούστηκαν, όμως ο Glavin νομίζει ότι είναι απίθανο ότι θα είχαν επιβιώσει στην θερμότητα της σύγκρουσης.
Έχει λοιπόν μια άλλη εξήγηση: υποστηρίζει ότι υπάρχει μια εναλλακτική μέθοδος για την παραγωγή των αμινοξέων στο διάστημα.
«Προηγουμένως, πιστεύαμε ότι ο πιο απλός τρόπος για να δημιουργηθούν αμινοξέα σε έναν αστεροειδή ήταν σε χαμηλές θερμοκρασίες μέσα σε νερό. Αυτός ο μετεωρίτης δείχνει ότι υπάρχει κι άλλος τρόπος, που περιλαμβάνει αντιδράσεις σε αέρια, μόλις κρυώσει ο καυτός αστεροειδής», δηλώνει ο Glavin, υπογραμμίζοντας πως «βρίσκοντάς τα σε αυτόν τον τύπο του μετεωρίτη, αυτόματα δημιουργείται η προϋπόθεση ότι υπάρχουν περισσότεροι από ένας τρόποι για να φτιαχτούν αμινοξέα στο διάστημα. Το γεγονός αυτό αυξάνει την πιθανότητα να βρούμε ζωή κάπου αλλού στο σύμπαν».
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει αμινοξέα σε μετεωρίτες. Ένα από τα πιο γνωστά παραδείγματα ήταν ο πλέον διάσημος ανθρακούχος (χονδρίτης) μετεωρίτης Murchison ο οποίος συνετρίβη στην Βικτώρια της Αυστραλίας το 1969.
Τότε συλλέχτηκαν περίπου 100 κιλά του μετεωρίτη Murchison, τα οποία περιέχουν κοινά αμινοξέα, όπως η γλυκίνη, η αλανίνη και το γλουταμινικό οξύ, καθώς και πιο ασυνήθιστα, όπως η ισοβαλίνη και ψευδολευκίνη.
Όμως τώρα είναι η πρώτη φορά που έχουν ανακαλυφθεί αμινοξέα σε αυτό το είδος των μετεωριτών. Κι αυτό κάνει τον Glavin να διαπιστώσει πως η παρουσία των αμινοξέων σε μετεωρίτες υποστηρίζει τη θεωρία ότι η ζωή στη Γη πήρε ώθηση από το διάστημα.
Ο μετεωρίτης, τμήμα του αστεροειδούς 2008 TC3, που έπεσε στο Σουδάν, δεν είναι ο μόνος στον οποίο βρέθηκαν αμινοξέα, όμως ήταν ο πρώτος στον οποίο εντοπίστηκαν υπό αυτές τις συνθήκες. Σε προηγούμενες έρευνες, οι επιστήμονες είχαν εντοπίσει τέτοια στοιχεία σε δείγματα του κομήτη Comet Wild 2 καθώς και σε άλλους πλούσιους σε άνθρακα μετεωρίτες. Δηλαδή φαίνεται ότι η έκρηξη της ζωής πάνω στη Γη να πυροδοτήθηκε από το διάστημα.
Τα αμινοξέα είναι πολύ ουσιώδη για τη ζωή, αφού είναι τα μόρια που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή πρωτεϊνών. Όπως ο άνθρωπος χρησιμοποιεί τα 24 γράμματα της αλφαβήτου για να φτιάξει λέξεις, έτσι και η ζωή χρησιμοποιεί 20 διαφορετικά αμινοξέα σε έναν τεράστιο αριθμό συνδυασμών για φτιάξει εκατομμύρια διαφορετικές πρωτεΐνες. Όπως φάνηκε στις αναλύσεις των δειγμάτων από δύο διαφορετικά εργαστήρια, υπήρχαν 19 διαφορετικά αμινοξέα τα οποία κυμαίνονταν ποσοστιαία από 0,5 σε 149 μέρη/δις.
Πηγή: ABC Online
Leave a Comment