Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη με ένα εντυπωσιακό τηλεσκόπιο, φαίνεται ότι η αρχή της ισοδυναμίας του Άλμπερτ Αϊνστάιν – η οποία προβλέπει ότι όλοι οι νόμοι της φυσικής είναι σταθεροί σε όλο το Σύμπαν – είναι λάθος. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ορισμένες σταθερές μπορεί να μην είναι τελείως σταθεροί.
Οι επιστήμονες διεξήγαγαν τη νέα μελέτη χρησιμοποιώντας το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο (VLT), στη Χιλή, μια εγκατάσταση που λειτουργεί κάτω από το Ευρωπαϊκό Νότιο Αστεροσκοπείο (ESO). Τα οκτώ τηλεσκόπια που ανήκουν στο δίκτυο είναι ικανά να αναλύουν λεπτομερώς το μακρινό Σύμπαν.
Το παρατηρητήριο λειτουργεί μέσω οπτικής συμβολομετρίας, στην οποία το φως που δεσμεύεται από τέσσερα μεγάλα τηλεσκόπια και τέσσερα μικρά, συνδυάζεται σε μια ενιαία εικόνα. Η προκύπτουσα φωτογραφία έχει την ίδια λεπτομέρεια, όπως αν είχαν ληφθεί από ένα τηλεσκόπιο, αλλά τόσο μεγάλο όσο η απόσταση μεταξύ των οκτώ αυτών τηλεσκοπίων.
Χρησιμοποιώντας λοιπόν αυτή την διαδικασία, οι ειδικοί κατάφεραν να αναλύσουν το φως που έρχεται από τα μακρινό κβάζαρ, και συμπέραναν ότι μία από τις μετρήσεις που αυτοί πίστευαν ότι είναι σταθερή σε όλο το Σύμπαν, στην πραγματικότητα δεν είναι.
Η ανακάλυψη αυτή υποστηρίζει τη θεωρία που λέει ότι ο πλανήτης μας, το ηλιακό σύστημα και ο Γαλαξίας βρίσκονται σε μια περιοχή του Κόσμου που είναι κατάλληλη για την υποστήριξη της παρουσίας της ζωής.
Η θεωρία είναι σε άμεση αντίφαση με την αρχή της ισοδυναμίας του Αϊνστάιν, η οποία υποστηρίζει ότι όλοι οι φυσικοί νόμοι καθώς και οι σταθερές είναι οι ίδιοι, ανεξάρτητα από την τοποθεσία μέσα στο Σύμπαν.
«Η ανακάλυψη αυτή ήταν μια πραγματική έκπληξη για όλους μας», εξηγεί ο ερευνητής John Webb, από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σίδνεϊ.
Ο ίδιος υπογράφει και την δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Physical Review Letters.
Η μέτρηση που βρέθηκε να διαφέρει είναι ο «μαγικός αριθμός», το μέγεθος που είναι γνωστό ως σταθερά λεπτοδομής άλφα. Οι αλλαγές που παρουσιάζει φαίνεται να έχουν έναν ορισμένο προσανατολισμό. Αυτό δημιουργεί μια προτιμητέα κατεύθυνση, ή έναν άξονα, πιστοποιώντας έτσι μια θεωρία που έχει απορριφθεί περισσότερα από 100 χρόνια πριν.
Αυτό συνέβη αμέσως μόλις ο Άλμπερτ Αϊνστάιν δημοσίευσε την ειδική θεωρία της σχετικότητας.
"Μετά τη μέτρηση της σταθεράς άλφα σε περίπου 300 μακρινούς γαλαξίες, προέκυψε ένα συμπέρασμα: ο μαγικός τούτος αριθμός, που μας δείχνει την ισχύ του ηλεκτρομαγνητισμού, δεν είναι ο ίδιος παντού όπως είναι εδώ στη Γη, και φαίνεται να διαφοροποιείται συνεχώς κατά μήκος ενός προτίμησε άξονα (διεύθυνσης) διαμέσου του Σύμπαντος," λέει ο Webb.
«Οι επιπτώσεις πάνω στην επιστήμη είναι βαθιές," συνεχίζει. Ο εμπειρογνώμονας αυτός παρέχει, επίσης, μερικά παραδείγματα για τις συνέπειες της νέας μελέτης που διεξάγει.
"Εάν οι νόμοι της φυσικής αποδειχθούν ότι είναι ‘τοπικής’ εμβέλειας, θα μπορούσε να μας πει ότι εδώ στην γειτονιά μας είναι τέτοιοι που ευνοούν την ύπαρξη της ζωής και των ανθρώπινων όντων. Σε άλλες όμως πολύ πιο απομακρυσμένες περιοχές, όπου μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές τιμές αυτές μπορεί να απαγορεύουν τον σχηματισμό της ζωής, τουλάχιστον όπως την ξέρουμε εδώ», εξηγεί.
"Εάν τα αποτελέσματα μας είναι σωστά, σαφώς θα πρέπει να βγουν νέες φυσικές θεωρίες για να τα περιγράψουν ικανοποιητικά," καταλήγει ο Webb.
Πηγή: Softpedia
Πολύ κατατοπιστικά άρθρα είναι και τα:
Μια μακρινή φυσαλίδα αερίου δείχνει ότι κάποιες σταθερές της φύσης μπορεί να μην είναι σταθερές
Αστρονόμοι βρίσκουν ενδείξεις για την θεμελιώδη φυσική στο σύμπαν
Leave a Comment