Στο εγγύς μέλλον και σε αυτόν τον γαλαξία, όχι και τόσο μακριά μας – μόνο 640 έτη φωτός από τη Γη – στον αστερισμό του Ωρίωνα, ένα αστέρι που ονομάζεται Μπετελγκέζ και που τώρα βρίσκεται στα πρόθυρα μιας υπερκαινοφανούς έκρηξης, θα δημιουργήσει μια τεράστια έκρηξη ορατή από τη Γη. Έτσι, όι άνθρωποι θα βλέπουν δύο ήλιους στον ουρανό. Το αστρονομικό αυτό φαινόμενο αναμένεται να δημιουργήσει φως επί 24 ώρες την ημέρα για διάστημα όσο δύο εβδομάδων, κάποια στιγμή το 2011, το 2012, ή κατά τα επόμενα εκατομμύρια χρόνια. Τέτοιες είναι οι προβλέψεις του Brad Carter, λέκτορα της Φυσικής σε Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας.
Το άστρο Betelgeuse σύμφωνα με τον Carter αρχίζει να μένει από καύσιμα στο κέντρο του, ενώ σε αυτά τα καύσιμα οφείλεται η λαμπρότητα του Betelgeuse. Όταν αυτά τελειώσουν το αστέρι κυριολεκτικά θα καταρρεύσει λόγω της βαρύτητας προς το κέντρο του και μάλιστα αυτό θα συμβεί πολύ γρήγορα.
«Όταν συμβεί αυτό θα γίνει μια γιγάντια έκρηξη, η λεγόμενη υπερκαινοφανής, δεκάδες εκατομμύρια φορές λαμπρότερη από τον ήλιο. Τα κακά νέα όμως είναι, πως αυτό θα μπορούσε να συμβεί σε ένα εκατομμύριο χρόνια. Αλλά ποιος θα ζει τότε; Το σημαντικό δε είναι ότι κάποια μέρα, η νύχτα θα γίνει ημέρα για αρκετές εβδομάδες πάνω στη Γη," εξήγησε ο Carter.
Εκτός από το συνεχές φως ημέρα και νύκτα, η έκρηξη του Betelgeuse θα στείλει στη Γη ένα ντους αβλαβών σωματιδίων, τα λεγόμενα νετρίνα. Οι προβλέψεις του Κάρτερ δημοσιεύτηκαν παντού σε ολόκληρο το Διαδίκτυο, με την επισήμανση ότι θα γίνει πράξη το σενάριο περί καταστροφής του κόσμου το 2011 ή το 2012, ωστόσο ο ίδιος ο φυσικός δήλωσε ότι δεν μπορεί να συμβεί για τα επόμενα ένα εκατομμύριο χρόνια και φυσικά οι άλλοι επιστήμονες έχουν την τάση να πιστεύουν το τελευταίο.
Ο Philip R. Goode, καθηγητής της Φυσικής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο του New Jersey, δήλωσε ότι ο Betelgeuse είναι ένας ερυθρός υπεργίγαντας και θα πρέπει να γίνει μια σουπερνόβα κάποια στιγμή. Πότε; Ποιος το ξέρει;
Ο Goode δείχνει ότι, λόγω του απρόβλεπτου χαρακτήρα της σουπερνόβα δεν μπορεί κανείς να ορίσει μια ημερομηνία για την εμφάνιση ενός τέτοιου φαινομένου.
Εάν και όταν τα γεγονότα φανούν, όπως προβλέπονται από τον Carter, τότε δεν θα είναι ανάγκη να πάμε σε έναν γαλαξία μακριά, πολύ μακριά για να παρατηρήσουμε το δυαδικό ηλιοβασίλεμα που παρακολουθεί ο πρωταγωνιστής Luke Skywalke στον πλανήτη Tatuin, στην ταινία επιστημονικής φαντασίας Star Wars: Episode IV – A New Hope (1977).
Το internet δυστυχώς κατακλύζεται από θεωρίες καταστροφής που συνδέουν το σουπερνόβα με την πρόβλεψη του ημερολογίου των Μάγια ότι το 2012 ότι θα έρθει ένας Αρμαγεδδών, που θα μας καταστρέψει.
Διαβάστε για να μάθετε πιο πολλά
- Η απίστευτη συρρίκνωση του ερυθρού υπεργίγαντα Μπετελγκέζ
- Μπλε κόκκινα και κίτρινα υπεργιγάντια άστρα
____________________________________________________________________
Ο Μπετελγκέζ ήταν το πρώτο άστρο που μετρήθηκε το μέγεθός του και μέχρι σήμερα είναι ένα από τα ελάχιστα άστρα που από το τηλεσκόπιο Χαμπλ φαίνεται μάλλον ως δίσκος παρά ως κουκίδα φωτός. Ήταν ακόμα το πρώτο άστρο, πέρα από τον ήλιο μας, που φωτογραφήθηκε η επιφάνειά του από το Χαμπλ..
Έχει φασματικό τύπο Μ ενώ είναι υποψήφιο να γίνει σουπερνόβα. Ο αστέρας βρίσκεται στο τέλος της ζωής του και πάλλεται ακανόνιστα, μεταβάλλοντας το φαινόμενο μέγεθος του από 0 έως 1,5. Η λαμπρότητά του είναι 14.000 φορές μεγαλύτερη του Ήλιου μας και ο όγκος του 160.000.000 φορές μεγαλύτερη του Ήλιου. Η μάζα του από τις παρατηρήσεις προκύπτει ότι είναι 20 ηλιακές μάζες ενώ αν υπολογιστεί η πυκνότητά του βρίσκεται ότι έχει μόνο 10-4 φορές την πυκνότητα του αέρα. Γι’ αυτό χαρακτηρίζεται σαν ένα "κόκκινο θερμό κενό".
Leave a Comment