Αστροφυσική, Διάστημα Περιβάλλον Ζωή και Γη

Βρέθηκε αμμωνία σε μετεωρίτη στην Ανταρκτική – ίσως οι μετεωρίτες να μετέφεραν βασικά συστατικά για τη ζωή στη Γη (updated)

Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν άφθονη αμμωνία, που περιέχει άζωτο, σε ένα μετεωρίτη από το διάστημα, ο οποίος βρέθηκε στην Ανταρκτική.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν άφθονη αμμωνία, που περιέχει άζωτο, σε ένα μετεωρίτη από το διάστημα, ο οποίος βρέθηκε στην Ανταρκτική.

meteorite_GRA95229 Η ανακάλυψη ενισχύει την πεποίθηση αρκετών επιστημόνων ότι οι μετεωρίτες και οι κομήτες ήσαν αυτοί που έφεραν στην αρχέγονη Γη τα πρώτα ζωτικά χημικά συστατικά, στα οποία βασίστηκε η ανάπτυξη των πρώτων μορφών ζωής.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Sandra Pizzarello του πολιτειακού πανεπιστημίου της Αριζόνα, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στα «Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών» (PNAS) των ΗΠΑ, ανέλυσαν τον μετεωρίτη, που ανήκει στην κατηγορία των λεγόμενων χονδριτών, οι οποίοι περιέχουν άνθρακα και αφθονία οργανικών υλικών. Ο βάρους 129 γραμμαρίων βράχος, με την ονομασία «Grave Nunataks 95229», βρέθηκε το 1995.

Οι μετεωρίτες αυτού του είδους είναι ιδιαίτερα πλούσιοι σε μικρά διαλυτά οργανικά μόρια, όπως διάφορα αμινοξέα, τα οποία θεωρείται ότι αποτέλεσαν τη βάση για τη δημιουργία της ζωής στον πλανήτη μας. Οι ερευνητές ανέλυσαν πέντε γραμμάρια σκόνης από τον συγκεκριμένο διαστημικό βράχο και βρήκαν ότι περιέχει αμμωνία, μια σημαντική ουσία πρόδρομο των πολύπλοκων βιολογικών μορίων, όπως τα αμινοξέα και το DNA.

Σε δεύτερη φάση, οι επιστήμονες ανέλυσαν τα άτομα αζώτου μέσα στην αμμωνία και διαπίστωσαν ότι δεν είναι όμοια με αυτά που σήμερα υπάρχουν στον πλανήτη μας, συνεπώς απέκλεισαν ότι η αμμωνία προήλθε από μόλυνση του μετεωρίτη από τη Γη ή από το πείραμα.

Εδώ και χρόνια, οι επιστήμονες προσπαθούν να εξηγήσουν την καταγωγή της πρώτης αμμωνίας και του πρώτου αζώτου που αποτελεί βασικό συστατικό για τον σχηματισμό των πρώτων γήινων βιομορίων και των πρώτων πρωτεϊνών. Οι αμερικανοί ερευνητές πιστεύουν ότι, τώρα πλέον, μπορούν να απαντήσουν στο ερώτημα, θεωρώντας ότι η αμμωνία και το άζωτο προήλθαν από το διάστημα.

Η νέα έρευνα έρχεται να προστεθεί σε ένα ολοένα αυξανόμενο όγκο στοιχείων που συνηγορούν υπέρ της άποψης ότι τα ουράνια σώματα, τα οποία έπεσαν σωρηδόν στην πρώιμη Γη, έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην «πυροδότηση» της κρίσιμης διαδικασίας, που κατέληξε στην ανάδυση των πρώτων απλών μορφών ζωής.

Διάσημοι μετεωρίτες

Ο μετεωρίτης Murchison

sweetmeteorit Ο μεγάλος αυτός μετεωρίτης έπεσε στη Γη στις 28 Σεπτεμβρίου του 1969 κοντά στην πόλη Murchison στη Βικτόρια της Αυστραλίας, από την οποία πήρε και το όνομα του. Η ηλικία του υπολογίζεται ότι είναι πάνω από δύο εκατομμύρια χρόνια και χρησιμοποιείται γενικά σαν πρότυπη αναφορά για τις οργανικές ενώσεις στο εξωγήινο υλικό.

Είναι ένας από τους πιο μελετημένους μετεωρίτες στον κόσμο και η αξία του οφείλεται στο γεγονός ότι βρέθηκε αμέσως μετά την πτώση του πάνω στη Γη. Κι αυτό περιόρισε τον κίνδυνο να αποκτήσει μια επίγεια μόλυνση που θα μπορούσε να προκαλέσει σύγχυση στην χημική ανάλυση. Εξαντλητικές εξετάσεις έδειξαν ότι περιέχει μια πλούσια ποικιλία από οργανικά μόρια, όπως είναι τα αμινοξέα. Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι ο μετεωρίτης αυτός αποδεικνύει την εξωγήινη προέλευση των δομικών στοιχείων της ζωής.

Τα αμινοξέα και άλλες οργανικές ενώσεις που είναι σημαντικές στη σύγχρονη βιοχημεία θεωρούνται πως έχουν σπαρθεί στην νεαρή τότε Γη από αστεροειδείς και τους κομήτες, όπου αυτά μπορεί να είχαν διαδραματίσει έναν σπουδαίο ρόλο στην προέλευση της ζωής.

Ο μετεωρίτης ALH 84001

alh84001 Μια μορφή σαν σκουλήκι βρέθηκε το 1996, στον μετεωρίτη ALH84001

Αυτός ο μετεωρίτης βρέθηκε το 1984 σε μια περιοχή της Ανταρκτικής Allan Hills. Δεν υπάρχει καμιά αμφισβήτηση ότι προήλθε από τον Άρη και ότι προσγειώθηκε στη Γη πριν από πολλές χιλιάδες χρόνια. Υπάρχει όμως μεγάλη διαμάχη σχετικά με τους ισχυρισμούς που έκαναν το 1996 επιστήμονες της NASA ότι ο μετεωρίτης παρουσιάζει ενδείξεις απολιθωμένων μορφών ζωής που μπορεί να είχαν δημιουργηθεί στον Κόκκινο Πλανήτη.

Ο μετεωρίτης έχει το μέγεθος μιας πατάτας και περιέχει ίχνη “μικροαπολιθωμάτων” που θα μπορούσαν να έχουν προέλθει από εξωγήινα μικρόβια, όπως υποστήριξαν τότε οι επιστήμονες της NASA. Άλλοι πάντως αμφισβητούν αν υπάρχουν όντως αυτά τα ίχνη της ζωής.

Τα μικροαπολιθώματα είναι κρύσταλλοι μαγνητίτη (που ονομάζονται και μαγνητοαπολιθώματα) και οι οποίοι θεωρούνται ότι είναι προϊόντα βιολογικών διεργασιών κάποιων βακτηρίων που ονομάζονται μαγνητοτακικά. Οι κρύσταλλοι ήταν τοποθετημένοι μέσα σε ανθρακικά άλατα, στον μετεωρίτη που έχει ηλικία κάπου 4.5 δισεκατομμυρίων ετών

Πηγή: ΑΠΕ – The Telegraph –physics4u

Print Friendly, PDF & Email

About the author

physics4u

Leave a Comment

Share