Περιβάλλον Ζωή και Γη

Μετακινήθηκε ο άξονας της Γης κατά 10 εκατοστά μετά το σεισμό των 8.9 ρίχτερ (updated)

Ο μεγαλύτερος σεισμός σε 140 χρόνια έγινε στις βορειοανατολικές ακτές της Ιαπωνίας ενώ και έγινε αισθητός και στο Τόκιο. Ήταν μεγέθους 8,9 βαθμών και διάρκειας περίπου 2 λεπτών

Share

japan

Μάχη με το χρόνο δίνουν τα συνεργεία στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα στους αντιδραστήρες του.

Η εταιρεία ηλεκτροδότησης TEPCO της Ιαπωνίας προετοιμάζεται να γεμίσει με θαλασσινό νερό και τον αντιδραστήρα 2 του εργοστασίου, το σύστημα ψύξης του οποίου παρουσίασε πρόβλημα μετά το σεισμό της Παρασκευής.

Ήδη η TEPCO γεμίζει ήδη με θαλασσινό νερό στους αντιδραστήρες 1 και 3 του εργοστασίου, με στόχο να τους ψύξει και να μειώσει την πίεση που ασκείται μέσα στη μονάδα.

Εν τω μεταξύ, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε σήμερα ένα ακόμη πυρηνικό εργοστάσιο, καθώς καταγράφηκαν αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας, όπως ανακοίνωσε

Οι Αρχές στην Ιαπωνία εκφράζουν ανοιχτά την ανησυχία τους και για το ενδεχόμενο οι νεκροί να ξεπεράσουν τους 10.000, καθώς χιλιάδες άνθρωποι αγνοούνται σε παραθαλάσσια πόλη κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.

Αναθεώρηση του μεγέθους του σεισμού σε 9 βαθμούς

Η μετεωρολογική και γεωφυσική υπηρεσία της Ιαπωνίας αναθεώρησε προς τα πάνω την εκτίμηση της για το μέγεθος του σεισμού που έπληξε τη χώρα την Παρασκευή, στους 9 βαθμούς, από 8,8.Το γεωφυσικό ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS) είχε αναφέρει ότι το μέγεθος της δόνησης, που προκάλεσε πολύ ισχυρό τσουνάμι, ήταν 8,9 βαθμών.

Ο σεισμός αυτός κατατάσσεται στη 5η θέση με τους πιο ισχυρούς…

1. Νότια Χιλή, 9,5 Ρίχτερ, 22 Μαΐου 1960
2. Prince William Sound, 9,2 Ρίχτερ, 28 Μαρτίου 1964
3. Σουμάτρα, Ινδονησία, 9,1 Ρίχτερ, 26 Δεκεμβρίου 2004
4. Καμτσάκα, 9,0 Ρίχτερ, 4 Νοεμβρίου 1952
5. Ιαπωνία 8,9 Ρίχτερ, 11 Μαρτίου 2011
6. Εκουαδόρ, 8,8 Ρίχτερ, 31 Ιανουαρίου 1906
7. Νησιά Rat, 8,7 Ρίχτερ, 4 Φεβρουαρίου 1965
8. Σουμάτρα, Ινδονησία, 8,6 Ρίχτερ, 28 Μαρτίου 2005
9. Θιβέτ, 8,6 Ρίχτερ, 15 Αυγούστου 1950
10. Νησιά Andreanof, 8,6 Ρίχτερ, 9 Μαρτίου 1957

Μετακινήθηκε ο άξονας της Γης

Ο πιο δυνατός σεισμός που έχει καταγραφεί στην ιστορία της Ιαπωνίας φαίνεται ότι έχει μετακινήσει το κεντρικό νησί της χώρας κατά 2,4 μέτρα, ενώ μετατόπισε και τον άξονα της Γης κατά σχεδόν 10 εκατοστά, όπως δήλωσαν επιστήμονες.

Οι επιπτώσεις αυτού του σεισμού στον άξονα της Γης είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές του σεισμού 9,1 βαθμών που έπληξε την Ινδονησία το 2004. Σημαντικότερες επιπτώσεις φαίνεται ότι είχε μόνο ο σεισμός που έπληξε τη Χιλή το 1960, όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής του Ιταλικού ινστιτούτου Σεισμολογίας.

Το 2010 επιστήμονες από τη NASA είχαν δηλώσει ότι ο σεισμός 8,8 βαθμών που σημειώθηκε στη Χιλή τον Φεβρουάριο του 2010 ήταν τόσο δυνατός ώστε μπορεί να μείωσε τη διάρκεια της ημέρας.

Επιστήμονας που εργάζεται στο Jet Propulsion Laboratory της NASA ανακάλυψε ότι ο περσινός σεισμός της Χιλής μετακίνησε τον άξονα της Γης κατά περίπου 8 εκατοστά.

Η μετακίνηση του άξονα πάνω στον οποίο ισορροπεί η μάζα της Γης αλλάζει ανεπαίσθητα τον χρόνο που χρειάζεται η Γη για να κάνει μία πλήρη περιστροφή γύρω από τον ήλιο. Έτσι μετά τον σεισμό της Χιλής η διάρκεια της ημέρας μειώθηκε κατά 1,26 μικροδευτερόλεπτα.

Η έκρηξη στη Φουκοσίμα δεν συγκρίνεται με το Τσερνόμπιλ"

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η έκρηξη στο ιαπωνικό πυρηνικό εργοστάσιο δεν θα έχει τις ίδιες επιπτώσεις με αυτές του Τσερνόμπιλ. Όπως εξήγησαν η έκρηξη στη Φουκοσίμα είναι χημικής αιτιολογίας που συνδέεται με την παρουσία (έκλυση) υδρογόνου και όχι πυρηνικής και άρα δεν συγκρίνεται με αυτή που είχε σημειωθεί στο Τσερνόμπιλ. Επίσης επισημαίνουν ότι οι ιαπωνικοί αντιδραστήρες είναι καλύτερα προστατευμένοι από αυτόν του Τσερνόμπιλ

"Εκτός αυτού αυτοί οι αντιδραστήρες είναι σχεδιασμένοι να λειτουργούν σε μία ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή, παρόλο που αυτό που συνέβη είναι πέρα από τις συνθήκες τις οποίες έχουν σχεδιαστεί να αντέχουν. Γι’ αυτό οι επιπτώσεις δεν θα πρέπει να είναι τόσο σοβαρές όσο μετά την καταστροφή του Τσερνόμπιλ", υπογράμμισαν.

Ο Βάλερι Χλιχάλο, αναπληρωτής διευθυντής του κέντρου πυρηνικής ασφάλειας του Τσερνόμπιλ έχει επίσης την ίδια άποψη. "Η έκρηξη που σημειώθηκε στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα της Ιαπωνίας δεν θα αποτελέσει επανάληψη της πυρηνικής καταστροφής του Τσερνόμπιλ".

Απίστευτο τσουνάμι μετά τον σεισμό των 8.9 Ρίχτερ στην Ιαπωνία – ήταν ο μεγαλύτερος σε 140 χρόνια

Ο μεγαλύτερος σεισμός σε 140 χρόνια έγινε στις βορειοανατολικές ακτές της Ιαπωνίας ενώ και έγινε αισθητός και στο Τόκιο. Ήταν μεγέθους 8,9 βαθμών και διάρκειας περίπου 2 λεπτών.tsounami_Japan

Το επίκεντρό του εντοπίστηκε σε απόσταση 135 χλμ. από τις ακτές της πόλης Σεντάι. Ακολούθησε τσουνάμι 10 μέτρων στις βορειοανατολικές ακτές που προκάλεσε τεράστιες ζημιές, ενώ 4,5 εκατομμύρια σπίτια έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=8eIVp8EwG5Y]

Σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο της Ιαπωνίας, ένας τόσο ισχυρός σεισμός σε ένα τόσο χαμηλό βάθος, μπορεί να δημιουργήσει τεράστιες ποσότητες ενέργειας. Ως αποτέλεσμα, το ηλεκτρικό ρεύμα διακόπηκε σε εκατομμύρια νοικοκυριά.

Αναποδογυρισμένα σκάφη που η μανία της φύσης τα πέταξε εκατοντάδες μέτρα μακριά από την θάλασσα μέσα στα χωράφια, σπίτια που παρασύρθηκαν από τα τεράστια κύματα, αλαφιασμένοι άνθρωποι στους δρόμους: το τσουνάμι και ο σεισμός που έπληξαν τη βορειοανατολική Ιαπωνία προκάλεσαν σκηνές πανικού στην ακτή του Ειρηνικού στο αρχιπέλαγος.

Ένα κολέγιο αρρένων καλύφθηκε από την πλημμύρα, και πολλοί φοβούνται ότι ο αριθμός των νεκρών θα ξεπεράσει κατά πολύ τους 310 νεκρούς, τους 350 αγνοούμενους και τους 544 τραυματίες, που καταμετρήθηκαν νωρίς το απόγευμα από την αστυνομία για το σύνολο της Ιαπωνίας.

Ένα πραγματικό τείχος νερού, έως και δέκα μέτρα ψηλό, σάρωσε τις ακτές στον Ειρηνικό, της μεγάλης νήσου Χονσού, παρασύροντας ολόκληρα σπίτια και μετατρέποντας τα λιμάνια σε σκηνή ερήμωσης.

Σε πολλά μέρη, η θάλασσα έσπασε τα αναχώματα προστασίας και μερικές φορές προχώρησε αρκετά χιλιόμετρα μέσα στη γη, θυμίζοντας σκηνές από το τσουνάμι του Ινδικού Ωκεανού το 2004.

Γύρω από τα αγροκτήματα στα περίχωρα, τα κύματα “χύθηκαν” στους αγρούς, και σταμάτησαν από τα αναχώματα του αυτοκινητοδρόμου, ενώ λίγο βορειότερα στο Σεντάι, ο διάδρομος του αεροδρομίου είχε πλημμυρίσει.

Στην περιοχή του Αομόρι, το βορειότερο σημείο της νήσου Χονσού, τουλάχιστον πέντε πλοία που έχουν σχεδιασθεί για την ανοικτή θάλασσα έγειραν τελείως στη μιά πλευρά, ενώ ορισμένα αναποδογύρισαν πλήρως από τη δύναμη των κυμάτων…και “προσάραξαν” στους εμπορικούς δρόμους των παραλιακών πόλεων.

Πιο κοντά, στο Τόκιο, στο νομό Ιμπαράκι, μεγάλα σπίτια επέπλεαν μέσα σε μια πόλη και λίγο μακρύτερα αυτοκίνητα εμφανίστηκαν και πάλι στην επιφάνεια αφού είχαν βυθιστεί σαν απλοί φελλοί.

Ο σεισμός που προκάλεσε τα τεράστια κύματα δημιούργησε και ρήγματα στους δρόμους, παρέσυρε τα στόμια των υπονόμων και κατέστρεψε τις αποχετεύσεις που χύνονται στους δρόμους, ενώ οι φιάλες και οι κονσέρβες που ήταν στοιβαγμένες στα ράφια των σούπερ μάρκετ έπεσαν στο έδαφος.

Στη μεγαλύτερη ένταση του σεισμού, εκατομμύρια άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους, από τη μεγαλούπολη του Τόκιο έως τα μικρά παράκτια χωριά, τη στιγμή που κατέρρεαν τοίχοι και στέγες πολλών κτιρίων.

Στις μητροπόλεις, οι εργαζόμενοι έσπευσαν στους σταθμούς για να προσπαθήσουν να φτάσουν στα σπίτια τους, που συχνά απέχουν πολύ από το κέντρο, αλλά αναγκάστηκαν ή να επιστρέψουν με τα πόδια, να γυρίσουν στο γραφείο ή να νοικιάσουν δωμάτια ξενοδοχείου, καθώς τα μέσα μαζικής μεταφοράς είχαν σταματήσει σε όλες τις πληγείσες περιοχές.

Οι μετασεισμοί, μετά από τον πιο ισχυρό σεισμό που έχει καταγραφεί ποτέ στο αρχιπέλαγος, δεν σταμάτησαν τις ώρες που ακολούθησαν στο Τόκιο, όπως και στα βορειοανατολικά.

Πυρκαγιές ξέσπασαν σε αρκετές πόλεις και ένα διυλιστήριο πετρελαίου στην Σίμπα (περιοχή του Τόκιο).

Το σούρουπο και κατόπιν, οι δυνάμεις της αυτοάμυνας (ο στρατός της Ιαπωνίας), ανεπτυγμένες σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, παρείχαν βοήθεια στα θύματα.

Πληροφορίες από το δίκτυο

About the author

physics4u

Leave a Comment

Share