Τεχνολογία-Νέες Εφαρμογές

Ελπίδες για τα πυρηνικά εργοστάσια στη Φουκουσίμα, ανησυχία για τα τρόφιμα

Αποκαταστάθηκε η παροχή ρεύματος στο πυρηνικό εργοστάσιο Daiichi στη Φουκουσίμα, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ξένα μέσα ενημέρωσης, ωστόσο χρειάζονται ακόμη αρκετές δοκιμές πριν επανέλθει το ηλεκτρικό ρεύμα. Την ίδια ώρα ο ψεκασμός θαλασσινού νερού στον αντιδραστήρα 3 συνεχίζεται.

Share

Αποκαταστάθηκε η παροχή ρεύματος στο πυρηνικό εργοστάσιο Daiichi στη Φουκουσίμα, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ξένα μέσα ενημέρωσης, ωστόσο χρειάζονται ακόμη αρκετές δοκιμές πριν επανέλθει το ηλεκτρικό ρεύμα. Την ίδια ώρα ο ψεκασμός θαλασσινού νερού στον αντιδραστήρα 3 συνεχίζεται.

fukusima Εν τω μεταξύ, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) εξέφρασε σήμερα την ανησυχία της καθώς δεν έχει λάβει ορισμένες από τις πληροφορίες που ζήτησε από την Ιαπωνία σχετικά με το πυρηνικό εργοστάσιο της, σημειώνοντας ότι η συνολική κατάσταση παραμένει "πολύ σοβαρή".

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας δε διαθέτει στοιχεία για τις θερμοκρασίες στις δεξαμενές καυσίμου των αντιδραστήρων 1, 3 και 4, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, αν και η Ιαπωνία παρέχει πληροφορίες για άλλα ζητήματα.

Έτσι, η ιαπωνική υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας ανακοίνωσε σήμερα ότι αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στον αντιδραστήρα 4. Επίσης, η ηλεκτροδότηση έχει πλήρως αποκατασταθεί στον αντιδραστήρα 5, ενώ οι αντιδραστήρες 2, 4 και 6 έχουν πλέον συνδεθεί με το ηλεκτρικό δίκτυο.

Η Tepco εξάλλου ανακοίνωσε ότι οι ράβδοι καυσίμων στο πυρηνικό εργοστάσιο έχουν πληγεί, εκλύοντας πέντε είδη ραδιενεργών υλικών, μολύνοντας ακόμη και το θαλασσινό νερό κοντά στις εγκαταστάσεις, ενώ ο Naoto Kan δήλωσε χθες ότι πλέον βλέπει «φως στο τούνελ».

Η ραδιενέργεια διέρρευσε στη θάλασσα, από το σχεδόν κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, μολύνοντας το νερό και εγείροντας ανησυχίες ότι ψάρια και φυτά ίσως έχουν μολυνθεί.

Πέντε είδη ραδιενεργού υλικού που έχουν εκλυθεί από τις ράβδους καυσίμων εντοπίστηκαν στη θάλασσα, σύμφωνα με την Tokyo Electric Power. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα επίπεδα του ιωδίου-131, που αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του θυρεοειδούς είναι κατά 127 φορές υψηλότερα από το φυσιολογικό.

Οι έλεγχοι σε τρόφιμα και γαλακτοκομικά προϊόντα εντείνονται στην Ιαπωνία, με τις αρχές να προσπαθούν να καθησυχάσουν τον πληθυσμό, που καταναλώνει περισσότερα θαλασσινά από οποιαδήποτε χώρα, μετά την Κίνα.

«Η ραδιενέργεια στα τρόφιμα θα διαρκέσει πολύ περισσότερο από τη ραδιενέργεια στον αέρα», δήλωσε ο Gregory Hartl, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. «Ακόμη και τα χαμηλότερα επίπεδα ραδιενέργειας στα τρόφιμα είναι πιθανώς πιο επικίνδυνα γιατί τα αφομοιώνει ο οργανισμός».

Στο μεταξύ, η υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας ανέφερε ότι ο καπνός από τον αντιδραστήρα 3 δείχνει να έχει σταματήσει, ωστόσο υπάρχουν μικρές εκλύσεις ατμού από τον αντιδραστήρα 2.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μέχρι σήμερα ο αριθμός των νεκρών ξεπερνά τις 9.000 με τους αγνοούμενους να ανέρχονται σε 12.645, ενώ πάνω από 350.000 άνθρωποι ζουν ακόμη σε σημεία συγκέντρωσης στη βόρεια και ανατολική Ιαπωνία.

Πηγή: δίκτυο

About the author

physics4u

Leave a Comment

Share