Η Ώρα της Γης ξεκίνησε το 2007 από το Σύδνεϋ και πλέον, τρία χρόνια και ενάμιση δισεκατομμύριο υποστηρικτές μετά, έρχεται να κάνει το φετινό πέρασμά της από τους διακόπτες μας, καλώντας μας να τους θέσουμε στο OFF.
Με πρωτοβουλία της WWF, ο θεσμός φέτος επιδιώκει όχι μόνο να ευαισθητοποιήσει περισσότερους ανθρώπους, αλλά και για περισσότερα από 60 λεπτά. Έτσι, προσπαθεί να δώσει μια απάντηση σε όσους υποστηρίζουν ότι είναι αφελές να πιστεύεις πως η Γη θα σωθεί με μιας ώρας συσκότιση, καλώντας τους συμμετέχοντες να σκεφτούν τρόπους για εξοικονόμηση ενέργειας ακόμη και όταν τα φώτα ανάψουν ξανά.
Η Ώρα της Γης, Σάββατο26 Μαρτίου 2011 8.30μμ
Μπορεί λοιπόν μία ώρα να κάνει την διαφορά ή είναι μόνο μια συμβολική κίνηση για τις δυνατότητες της ανθρωπότητας να κινητοποιηθεί; Ας δούμε μερικά στοιχεία που μεταφράζουν την ενεργειακή κατανάλωση που μας προτρέπουν τα 60 λεπτά του σαββατόβραδου να μειώσουμε, σε περιβαλλοντικά οφέλη και αριθμούς:
-Αφήνοντας τον υπολογιστή μας ανοιχτό όλο το βράδυ, εκλύονται 9 εκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα.
– Τα airconditions καταναλώνουν ενέργεια που προκαλεί έκλυση 150 εκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα.
– Ένα φωτοτυπικό μηχάνημα που αφήνεται ανοιχτό την νύχτα, καταναλώνει ενέργεια με την οποία θα μπορούσε να φωτοτυπήσει 5.300 σελίδες.
– Ένα μέσο σπίτι επιβαρύνει με περισσότερη μόλυνση τον αέρα από ένα μέσο αυτοκίνητο.
– Η Ώρα της Γης του 2008 «έσωσε» μόνο στην Μπανγκόκ πάνω από 40 τόνους διοξειδίου του άνθρακα, ενώ στο Τορόντο ο ενεργειακός μέσος όρος κατανάλωσης ενός τυπικού σαββατόβραδου μειώθηκε κατά 8,7%.
-Στην πρώτη Ώρα της Γης, στο Σύδνεϋ, τα περιβαλλοντικά οφέλη της ώρας στο OFF ισοδυναμούσαν με το να μειώνονταν τα αυτοκίνητα στους δρόμους κατά 48.613.
Η Ώρα της Γης θα έρθει, θα περάσει, και ανεξάρτητα αν σβήσουμε η όχι τα φώτα του σπιτιού μας, το μήνυμα είναι να φροντίσουμε για την Γη και τις υπόλοιπες 8.764 ώρες του έτους.
Leave a Comment