Τεχνολογία-Νέες Εφαρμογές

Μια νέα νανοτεχνολογία εκμεταλλεύεται την ηλιακή ακτινοβολία

Η πιο άφθονη πηγή ανανεώσιμης ενέργειας ήταν πάντα ο Ήλιος, αλλά οι τεχνολογίες που έχουμε στη διάθεσή μας σήμερα, καθιστούν αδύνατη τη μετατροπή της θερμότητάς και της ακτινοβολίας του σε ηλεκτρική ενέργεια με αποτελεσματικό τρόπο. Τώρα, κάποιοι ειδικοί αναπτύσσουν μια νέα προσέγγιση για το σκοπό αυτό, που όπως λένε είναι 8 φορές πιο αποτελεσματική από οποιαδήποτε άλλη.

Print Friendly, PDF & Email
Share

solar_stirling Η πιο άφθονη πηγή ανανεώσιμης ενέργειας ήταν πάντα ο Ήλιος, αλλά οι τεχνολογίες που έχουμε στη διάθεσή μας σήμερα, καθιστούν αδύνατη τη μετατροπή της θερμότητάς  και της ακτινοβολίας του σε ηλεκτρική ενέργεια με αποτελεσματικό τρόπο. Τώρα, κάποιοι ειδικοί αναπτύσσουν μια νέα προσέγγιση για το σκοπό αυτό, που όπως λένε είναι 8 φορές πιο αποτελεσματική από οποιαδήποτε άλλη.

Σύμφωνα με την ερευνητική αυτή ομάδα, η μέθοδος είναι λίγο ανορθόδοξη, αλλά πολύ πιο αποτελεσματική από οτιδήποτε άλλο βρίσκεται σε χρήση σήμερα. Όλως περιέργως, μπορεί ακόμη και να είναι φθηνότερο να την αναπτύξεις από το να αγοράσεις το πιο προηγμένο υλικό, που σήμερα είναι τα λεπτά ηλιακά πάνελ.

Σε μια δημοσίευση στο περιοδικό Nature, ειδικοί στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT) δηλώνουν ότι η πράξη τους είναι 800 τοις εκατό πιο αποτελεσματική από οποιαδήποτε άλλη ηλιακή θερμοηλεκτρική συσκευή.

Το κύριο πράγμα που χωρίζει το μηχάνημα αυτό από άλλα παρόμοια, λένε οι ερευνητές, είναι το γεγονός ότι παράγει μια διαφορά θερμοκρασίας περίπου 200 βαθμούς Κελσίου μεταξύ του εσωτερικού μέρους και του εξωτερικού του. Η διαφορά αυτή, στη συνέχεια αξιοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρισμού.

Η ερευνητική ομάδα που ανέπτυξε αυτή την προηγμένη τεχνολογία καθοδηγήθηκε από τον διευθυντή Εργαστηρίων του MIT Gang Chen.

O καθηγητής μηχανολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας Li Shi εξηγεί ότι το επίπεδο της απόδοσης της μετατροπής της ομάδας του ΜΙΤ – μεταξύ 4 και 6 τοις εκατό – είναι ήδη συγκρίσιμο με των διαθέσιμων ηλιακών κυψελών σήμερα.

«Με τη χρήση άλλων ή νέων θερμοηλεκτρικών υλικών που μπορούν να λειτουργούν σε υψηλότερη θερμοκρασία, η απόδοση μπορεί να βελτιωθεί ακόμα για να είναι ανταγωνιστική με εκείνη των ηλιακών πάνελ», εξηγεί.

Ο Li Shi πιστεύει πως αυτό μπορεί δυνητικά να προσφέρει μια διαφορετική προσέγγιση για την πραγματοποίηση του στόχου, 1 $  ανά watt, για τη μετατροπή της ηλιακής ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, ο Gang Chen επισημαίνει ότι η νέα τεχνολογία δεν προορίζεται να αντικαταστήσει τις συνήθεις φωτοβολταϊκές κυψέλες.

Αντίθετα, η νέα συσκευή προορίζεται να αντιπροσωπεύει μια διαφορετική προσέγγιση για να κάνει το ίδιο πράγμα – που είναι εκμετάλλευση της δύναμης του Ήλιου. Η συσκευή μοιάζει λίγο πολύ σαν ένα πρότυπο ηλιακό πάνελ, αλλά αποτελείται από διαφορετικά υλικά, και χρησιμοποιεί έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο για την αξιοποίηση του ηλιακού φωτός και της θερμότητας.

Πηγή: Softpedia

Print Friendly, PDF & Email

About the author

physics4u

Leave a Comment

Share