Αστροφυσική, Διάστημα

Μακρινός βραχώδης πλανήτης θα μπορούσε να είναι κατοικήσιμος

Τον πρώτο εξωπλανήτη, ο οποίος ενδέχεται να είναι «κατοικήσιμος» ανακάλυψαν Γάλλοι επιστήμονες. Πρόκειται για έναν από τους πλανήτες οι οποίοι περιστρέφονται γύρω από το αστέρι νάνος Gliese 581, ο Gliese 581d, με κλίμα που να επιτρέπει την παρουσία νερού σε υγρή μορφή και την ύπαρξη ζωής.

Print Friendly, PDF & Email
Share

exoplanet  Τον πρώτο εξωπλανήτη, ο οποίος ενδέχεται να είναι «κατοικήσιμος» ανακάλυψαν Γάλλοι επιστήμονες. Πρόκειται για έναν από τους πλανήτες οι οποίοι περιστρέφονται γύρω από το αστέρι νάνος Gliese 581, ο Gliese 581d, με κλίμα που να επιτρέπει την παρουσία νερού σε υγρή μορφή και την ύπαρξη ζωής.

Οι αστρονόμοι εξετάζουν εδώ και καιρό αν κάποιοι από τους περίπου 500 εξωπλανήτες που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν ζωή. Ο βραχώδης πλανήτης Gliese 581d είναι επτά φορές μεγαλύτερος από τη Γη και «θα μπορούσε να είναι ο πρώτος δυνητικά κατοικήσιμος πλανήτης που έχει βρεθεί ποτέ», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) της Γαλλίας.

Ο Gliese 581d εντοπίστηκε το 2007 και απέχει 20 έτη φωτός (ή 9,5 τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα) από το ηλιακό μας σύστημα. Τότε οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι είναι πολύ «ψυχρός» για να κριθεί «κατοικήσιμος», να έχει δηλαδή στην επιφάνειά του νερό σε υγρή μορφή. Ο εξωπλανήτης περιστρέφεται γύρω από ένα ερυθρό νάνο, ένα αστέρι όχι ιδιαίτερα θερμό. Για το λόγο αυτό λαμβάνει τρεις φορές λιγότερη ενέργεια σε σχέση με τη Γη. Είναι επίσης πιθανό να δείχνει μονίμως τη μία πλευρά του στον αστέρα του και η άλλη να βρίσκεται πάντα στο σκοτάδι.

Παρά τα μειονεκτήματα αυτά, ο Gliese 582d μπορεί να παρουσιάζει ένα «φαινόμενο του θερμοκηπίου» του να του επιτρέπει να έχει θερμό κλίμα, έτσι που να σχηματίζονται ωκεανοί, σύννεφα και βροχή, διευκρινίζει το CNRS. Η ακτινοβολία του μητρικού άστρου Gliese 581, αν και λιγότερο θερμή από αυτήν του Ήλιου, πιθανότατα διεισδύει βαθύτερα στην ατμόσφαιρα του πλανήτη και τον ζεσταίνει, ακόμη και στη «σκοτεινή» πλευρά του. Ο Gliese 581d πιθανότατα είναι βυθισμένος σε ένα κοκκινωπό ημίφως και έχει πυκνή ατμόσφαιρα, με ένα λεπτό στρώμα νεφών.

Πηγή: ΑΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

About the author

physics4u

Leave a Comment

Share