Τα πρωτοποριακά εύκαμπτα φωτοβολταϊκά CIGS, κατασκευασμένα από χαλκό, ίνδιο, γάλλιο και διοξείδιο του σεληνίου, υπόσχονται να συμπιέσουν το κόστος της «ηλιακής» ηλεκτροπαραγωγής, καθώς αφενός είναι φθηνότερα και αφετέρου πλησιάζουν πλέον σε αποδοτικότητα τα φωτοβολταϊκά πολυκρυσταλλικής σιλικόνης και τα άκαμπτα CIGS.
Ελβετοί ερευνητές ισχυρίζονται πως κατασκεύασαν ένα εύκαμπτο φωτοβολταϊκό απόδοσης 18,7%.
Την έρευνα διενήργησε ομάδα επιστημόνων των Ομοσπονδιακών Εργαστηρίων Επιστήμης Υλικών και Τεχνολογίας της Ελβετίας (Empa).
Η ίδια ομάδα είχε επιτύχει την κατασκευή ενός φωτοβολταϊκού απόδοσης 17,6% τον Ιούνιο του 2010.
Οι τρεις τεχνολογίες που αλλάζουν το μέλλον της αγοράς των φωτοβολταϊκών
Οι φωτοβολταϊκές τεχνολογίες χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα, αλλά η εμπορική τους εκμετάλλευση κατέστη οικονομικά βιώσιμη κατά τη δεκαετία του 1950.
Οι τρεις πλέον σύγχρονες καινοτομίες στον τομέα των φωτοβολταϊκών για την κατασκευή φθηνότερων, αποδοτικότερων και ευκολότερων στην εγκατάσταση συστημάτων είναι οι παρακάτω:
1. Ηλιακές κυψέλες υπό μορφή λεπτής μεμβράνης: οι εν λόγω ηλιακές κυψέλες είναι λεπτές και εύκαμπτες, ενώ η κατασκευή τους προσομοιάζει με την εκτύπωση σε χαρτί. Το κόστος τους είναι το μισό από εκείνο των κλασσικών κρυσταλλικών κυψελών.
2. Μικρομετατροπείς: το κόστος της νέας τεχνολογίας μετατροπέων ρεύματος από συνεχές σε εναλλασσόμενο ανέρχεται στο ένα δέκατο των παραδοσιακών. Με αυτό τον τρόπο «άνοιξε» η αγορά των φωτοβολταϊκών σε καταναλωτές που επιθυμούσαν ένα μικρό σύστημα, αλλά δεν μπορούσαν να το «αντέξουν» οικονομικά.
3. Νέα συστήματα rack για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στις στέγες κατά πολύ οικονομικότερα των «προκατόχων» τους.
Οι παραπάνω τεχνολογίες έχουν συντελέσει σε σημαντική μείωση του κόστους των φωτοβολταϊκών συστημάτων, καθιστώντας τα πιο προσβάσιμα στους καταναλωτές μελλοντικά.
Πηγή: EcoNews
Leave a Comment