Η πράσινη ενέργεια δεν μπορεί πλέον να είναι άστατη, όπως ο καιρός, χάρη σε μια συσκευή που μπορεί να παράγει ηλεκτρική ενέργεια σε οποιεσδήποτε συνθήκες – είτε πρόκειται με τον ήλιο, είτε με τον αέρα ή τη βροχή.
Οι περισσότερες μορφές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δουλεύουν με διακοπές, λέει ο Elias Siores από το Ινστιτούτο Υλικών στο Πανεπιστήμιο του Μπόλτον στην Αγγλία – ο άνεμος δεν φυσάει πάντα ενώ οι ουρανοί δεν είναι πάντα δίχως σύννεφα. "Αυτό που θέλαμε ήταν κάτι που να μπορεί να παίρνει ενέργεια από διαφορετικά στοιχεία”, υποστηρίζει.
Έτσι, μαζί με τους συναδέλφους του, ο Siores κατάφερε ακριβώς αυτό. Πρώτον, δημιούργησε ευέλικτες ταινίες μήκους 20 εκατοστών κατασκευασμένα από ένα πιεζοηλεκτρικό πολυμερές που παράγει ηλεκτρικό ρεύμα, όταν διαταράσσονται, είτε από τον άνεμο ή όταν πέφτουν σταγόνες της βροχής πάνω του. Η ομάδα επέλεξε ένα πολυμερές που ονομάζεται φθοριούχο πολυβινυλιδένιο πάνω από κεραμικά πιεζοηλεκτρικά υλικά, επειδή σε δοκιμές αεροσήραγγας και βροχής αυτό παραμορφώθηκε περισσότερο, δημιουργώντας έτσι υψηλότερες τάσεις αιχμής. Αυτό σημαίνει περισσότερη ενέργεια ανά σταγόνα βροχής ή ανά ριπή του ανέμου, λέει Siores.
Στη συνέχεια, η ομάδα επικάλυψε τις ταινίες με ευέλικτα φωτοβολταϊκά (Φ / Β) και προσάρμοσε ένα ζεύγος ηλεκτροδίων με τα οποία θα συλλέξει ηλιακό ρεύμα. Ο Siores τονίζει ότι 10 τετραγωνικά εκατοστά αυτής της φωτοβολταϊκής ταινίας μπορούν να παράγουν 1 με 2 Watt ηλιακής ενέργειας κατά την αιχμή της.
Κάνει αίσθηση το γεγονός ότι συνδυάζουν διαφορετικές μορφές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που αλληλοσυμπληρώνονται τόσο καλά, λέει ο Hod Lipson στο Πανεπιστήμιο του Cornell. Όμως τέτοιες υβριδικές γεννήτριες είναι πιθανό να περιορίζονται σε εφαρμογές μικρής κλίμακας, επειδή τα πιεζοηλεκτρικά υλικά δεν είναι πολύ υψηλής ενεργειακής πυκνότητας. "Η χρησιμότητα τους θα ήταν καλύτερη για την τροφοδότηση των συσκευών χαμηλής ισχύος”, λέει.
Ο Siores συμφωνεί ότι κάθε υβριδική ταινία θα δημιουργήσει συνεχώς λίγα μίλιβατ μόνο, ίσως αρκετά για να φορτίσετε το κινητό σας τηλέφωνο. Ο Siores προβλέπει να κατασκευάσει δομές σαν ένα κουκουνάρι, που να αποτελείται από πολλές επίπεδες "βελόνες" που να ταλαντώνονται με τον άνεμο και τη βροχή, ενώ θα έχει ταυτόχρονα μια μεγάλη επιφάνεια για τη συγκομιδή της ηλιακής ενέργειας.
Πηγή: New Scientist
Leave a Comment