Τεχνολογία-Νέες Εφαρμογές

Οι άνθρωποι είναι σε θέση να αισθανθούν μαγνητικά πεδία

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα μιας νέας επιστημονικής μελέτης, μπορεί να είναι δυνατό οι άνθρωποι να αισθάνονται το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη, παρόμοια με τα ζώα όπως τα πουλιά και οι θαλάσσιες χελώνες. Αυτά τα αποτελέσματα προήλθαν από μια καινοτόμο ερευνητική προσπάθεια στην οποία ανακάλυψαν ότι μια πρωτεΐνη στον αμφιβληστροειδή του ανθρώπινου ματιού μπορεί να αντιληφθεί τα μαγνητικά πεδία, αν εμφυτευτεί στη μύγα δροσόφιλα. Μόλις ολοκληρώθηκε η “μεταμόσχευση”, η μύγα ήταν σε θέση να τα αισθάνεται.

Print Friendly, PDF & Email
Share

eye Σύμφωνα με τα συμπεράσματα μιας νέας επιστημονικής μελέτης, μπορεί να είναι δυνατό οι άνθρωποι να αισθάνονται το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη, παρόμοια με τα ζώα όπως τα πουλιά και οι θαλάσσιες χελώνες. Αυτά τα αποτελέσματα προήλθαν από μια καινοτόμο ερευνητική προσπάθεια στην οποία ανακάλυψαν ότι μια πρωτεΐνη στον αμφιβληστροειδή του ανθρώπινου ματιού μπορεί να αντιληφθεί τα μαγνητικά πεδία, αν εμφυτευτεί στη μύγα δροσόφιλα. Μόλις ολοκληρώθηκε η "μεταμόσχευση", η μύγα ήταν σε θέση να τα αισθάνεται.

Αν και προηγούμενες έρευνες είχαν διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι δεν έχουν καμιά έμφυτη αίσθηση του μαγνητικού πεδίου, η ικανότητα της αίσθησης του γήινου μαγνητικού πεδίο είναι απαραίτητη για την επιβίωση χιλιάδων ειδών.

Τα πουλιά δεν θα ήταν σε θέση να ολοκληρώσουν τη μετανάστευσή τους, χωρίς τη δυνατότητα να ανιχνεύουν προς τα πού πηγαίνουν. Υπάρχουν ορισμένα είδη, όπως η Αρκτική φτέρη, που ταξιδεύει χιλιάδες χιλιόμετρα non-stop. Χωρίς αυτή τη μαγνητική πυξίδα, κάπου θα είχαν χαθεί.

Η νέα έρευνα δείχνει μια για πάντα ότι η ανθρώπινη αισθητήρια βιολογία δεν είναι πλήρως κατανοητή, και ότι χρήζει περαιτέρω μελέτης. Στο μέλλον με κάποιες έρευνες μπορεί να καταστεί δυνατό να αναζωπυρωθεί αυτή η ικανότητα στον άνθρωπο.

Σε πολλά είδη, η αίσθηση του μαγνητισμού είναι δυνατή μέσω κάποιων φωτοευαίσθητων χημικών αντιδράσεων, που λαμβάνουν χώρα στο εσωτερικό του ματιού, με τη συμμετοχή μιας ειδικής πρωτεΐνης (φλαβοπρωτεΐνη κρυπτόχρωμα CRY). Σε παλιές εργασίες η CRY βρέθηκε να επιτρέπει στην δροσόφιλα να αισθάνεται το μαγνητικά πεδία.

Όμως, οι ερευνητές θέλησαν να δοκιμάσουν αν η ανθρώπινη πρωτεΐνη cryptochrome 2  (hCRY2) έχει παρόμοια μαγνητική αισθητική ικανότητα ή όχι. Οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν στην Ιατρική Σχολή από το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης από τον καθηγητή Steven Reppert.

Ο ειδικός αυτός νευροεπιστήμονας και η ομάδα του δημιούργησαν ένα είδος δροσόφιλας, που ήταν γενετικώς τροποποιημένη ώστε να μην εκφράσει την πρωτεΐνη CRY, αλλά να εκφράσει την ανθρώπινη hCRY2.

Όταν έκαναν πειράματα μέσα σε μαγνητικό πεδίο που παραγόταν από ένα ηλεκτρικό πηνίο, αποδείχθηκε ότι τα έντομα αυτά θα μπορούσαν να το αισθανθούν ακόμα και αν δεν υπήρχε φως γύρω τους.

"Χρειάζεται πρόσθετη έρευνα σε ανθρώπους για την τυχόν ευαισθησία τους στους μαγνήτες, με ιδιαίτερη έμφαση στην επίδραση του μαγνητικού πεδίου στην οπτική λειτουργία," καταλήγει ο Reppert.

Πηγή: SoftPedia

Print Friendly, PDF & Email

About the author

physics4u

Leave a Comment

Share